Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΞΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ.

Το «Mina» είναι ένα εξοσκελετικό ρομπότ για τα χαμηλότερα ανθρώπινα άκρα  που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο IHMC να παρέχει κινητικότητα σε παραπληγικούς χρήστες. Το Μίνα διαθέτει τέσσερις κινητήρες που είναι ευθυγραμμισμένοι με το ισχίο του χρήστη και τις αρθρώσεις των γονάτων για την αποκατάσταση της βάδιση.

Το Μίνα φοριέται σαν σακίδιο με επιπλέον ιμάντες στη μέση, στο μηρό, και ακριβώς κάτω από το γόνατο. Ένας υπολογιστής ελέγχει το μοτέρ να κινηθεί με χάρη, ενώ παρέχει στον χρήστη ισορροπία με ένα ζευγάρι πατερίτσες αντιβραχίου. Με μόνο λίγες ώρες προπόνησης, οι δύο παραπληγικοί αξιολογητές ήταν σε θέση να περπατήσουν με ελάχιστη φυσική και γνωστική προσπάθεια.


1ο ΒΙΝΤΕΟ 


2ο ΒΙΝΤΕΟ 

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Το παρόν θέμα που δημοσιεύουμε δείχνει την πραγματική βοήθεια των ρομπότ και της τεχνολογίας που μπορούν να παρέχουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έρχεται λίγο αντιμέτωπο με την προηγούμενη δημοσίευση  http://eleftheroiellines.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html που διατυπώνονται οι ανησυχίες για την πρόοδο της επιστήμης, η οποία κατασκευάζοντας ρομπότ μπορεί αντί να βοηθήσει τον άνθρωπο να στραφεί εναντίον του. Έχει διαπιστωθεί πως η εξέλιξη και η πρόοδος της τεχνολογίας δεν επέφερε τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε, ουσιαστικά αυτό που θα περιμέναμε όλοι μας είναι ότι χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας παρέχονται με την εξέλιξη, ο άνθρωπος θα είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά που υποτίθεται μας διευκολύνουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γινόμαστε δέσμιοι αυτών και εμείς να εργαζόμαστε περισσότερο από πριν. Είμαστε δέσμιοι γιατί αν πάθουν βλάβη τότε δημιουργούν προβλήματα στην "ήρεμη" ζωή μας (π.χ. αν χαλάσει το πλυντήριο ρούχων, δεν θα μπορούμε να πλύνομε τα ρούχα με τα χέρια), αλλά και τον "ελεύθερο" χρόνο που  μας παρέχουν, ενώ αυτά εργάζονται για εμάς, εμείς αποδίδουμε ακόμα περισσότερο στις ανάγκες του κάθε εργοδότη. Έτσι ακόμα και τα ρομπότ που θα μπορούν να μας παρέχουν υπηρεσίες τελικά για ποιόν είναι όφελος; Για την ανθρωπότητα ή για αυτούς που την εκμεταλλεύονται;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)