Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα

Artpieceart 18/5/2010


Υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν μίλησε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme», που προβλήθηκε σήμερα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 63ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να έρθει στις Κάνες, στέλνοντας ένα σημείωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, λέγοντας πως «ύστερα από τα προβλήματα του τύπου όπως το ελληνικό δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάνες.»
Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη με Γάλλο δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα:

Η Δύση είναι που χρωστάει στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της τραγωδίας...», δήλωσε. «Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής.
Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; O Αριστοτέλης... όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα», τόνισε ο Γκοντάρ στη συνέντευξή του που έκανε τον γύρο του κόσμου. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει από τον σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε.
Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες. […]


Φόρος για την Ελλάδα
Enet 14/7/2011
ΕΜΠΡΑΚΤΟΣ υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας εμφανίστηκε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, προτείνοντας κάθε φορά που κάποιος λέει σε οποιαδήποτε γλώσσα τη λέξη «επομένως», να καταβάλλει στην Ελλάδα πνευματικά δικαιώματα. Γιατί; Διότι «ο Αριστοτέλης διατύπωσε την επαγωγική σκέψη». Επομένως, «χρωστάμε στους Ελληνες τη λογική», έκανε τη δική του επαγωγή το πάλαι ποτέ «τρομερό παιδί» της Νουβέλ Βαγκ. Συμπεριέλαβε μάλιστα στους χρεοφειλέτες μας και την Ανγκελα Μέρκελ, κάθε φορά που μας λέει «σας δανείσαμε τόσα χρήματα, επομένως πρέπει να μας τα επιστρέψετε, με τόκο»! Ποιος το λέει αυτό και τι εννοεί; Ο ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας Ζαν-Λικ Γκοντάρ που, με αφορμή την τελευταία του ταινία «Σοσιαλισμός», ανέπτυξε στον «Γκάρντιαν» μια ιδέα υπέρ της απόσβεσης του ελληνικού χρέους. «Οι Ελληνες μας έδωσαν τη λογική. Τους το χρωστάμε. Ο Αριστοτέλης διατύπωσε το σπουδαίο "επομένως" -της λογικής επαγωγής. Λέμε, "Δεν μ' αγαπάς πια, επομένως...". Ή "σ' έπιασα με άλλον, επομένως...". Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη εκατομμύρια φορές, λαμβάνοντας τις σοβαρότερες αποφάσεις της ζωής μας. Ηρθε η ώρα ν' αρχίσουμε να πληρώνουμε για τη χρήση της» λέει ο 80χρονος αντισυμβατικός του σινεμά.

Και συνεχίζει: «Εάν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη "επομένως" καταβάλλαμε από 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση μια μέρα θα έληγε και οι Ελληνες δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Με την τεχνολογία μπορούμε να ανιχνεύουμε στο Google όλα τα "επομένως". Θα μπορούσαμε ακόμα και να χρεώνουμε τους χρήστες, μέσω iPhone». Ο Γκοντάρ γελάει, αλλά δεν αστειεύεται. Διότι δεν έχει αναφερθεί στη χώρα μας μόνο στο πλαίσιο ενός σφόδρα φιλελληνικού αλλά σουρεαλιστικού και ανεφάρμοστου σχεδίου. Μην ξεχνάμε ότι έχει κάνει συχνά δημόσιες, φιλελληνικές τοποθετήσεις και ότι τον Μάιο απείχε από την πρεμιέρα της ταινίας του στις Κάνες, επικαλούμενος «προβλήματα ελληνικού τύπου».

Μπορεί πάντως να μάχεται για τα ελληνικά «πνευματικά δικαιώματα», αλλά το πάλαι ποτέ «τρομερό παιδί» της Νουβέλ Βαγκ αδιαφορεί για τα δικά του. «Ποιος άλλος μείζων σκηνοθέτης θα έδινε ολόκληρη την καινούργια ταινία του στο YouTube, ένα 24ωρο προτού να προβληθεί στις αίθουσες;» αναρωτιέται δικαίως ο «Γκάρντιαν». […]
[Ένας πραγματικός Φιλέλληνας και σίγουρα περισσότερο Έλληνας από κάποιους  δωσίλογους που  ασκούν την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)