Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

RFID chip - τσιπάκια και κάρτες με χρήση ραδιοσυχνότητας.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για τα RFID chip, δηλαδή τσιπάκια και κάρτες με χρήση ραδιοσυχνότητας. Στην συνέχεια αναλύουμε την χρήση αυτών και τις τεχνικές τους προδιαγραφές, συνεχίζοντας έτσι το αφιέρωμα μας σε αυτές τις κάρτες (http://eleftheroiellines.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html).
Η χρήση τους πλέον δεν είναι απαγορευτική λόγω ότι το κόστος τους είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις δυνατότητες που παρέχουν. 


Οι κίνδυνοι όμως που κρύβονται είναι τεράστιοι. Το αφιέρωμα μας σε αυτές τις κάρτες γίνεται για να αποκτήσετε τις γνώσεις λειτουργίας αυτών, αλλά και να γνωρίσετε ότι RFID τσιπάκι σημαίνει προγραμματιζόμενο και αναπρογραμματιζόμενο τσιπάκι χωρίς επαφή. Δηλαδή χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση με επαφή, αλλά μόνο με ραδιοσυχνότητα μπορεί να προγραμματισθεί αρχικά με την προσθήκη δεδομένων και όποια στιγμή θέλουν, μπορούν να προσθέσουν ή να τροποποιήσουν αυτά τα δεδομένα.
Η ασφάλεια του σήμερα είναι αμφισβητήσιμη μια που οι δέκτες των ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν μπορούν να βρεθούν στην κατοχή οποιουδήποτε χάκερ. 


Η αποθήκευση προσωπικών δεδομένων σε μια κάρτα που χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία εγκυμονεί καταστροφικές συνέπειες ως προς τον κάτοχο της κάρτας. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και τα διαβατήρια που διαθέτουν τέτοια τσιπάκια έχουν παραβιαστεί και αλλοιωθεί τα δεδομένα και οι πληροφορίες που εισήχθηκαν σε αυτά. 


Οι Ελεύθεροι Έλληνες είναι υπέρ της τεχνολογίας και της καλής χρήσης αυτής, αλλά όταν αφορά προσωπικά δεδομένα την απορρίπτουμε και υιοθετούμε απλούς τρόπους και μη παραβιάσιμους από τον κάθε επιτήδειο. 
Προτιμούμε τις συμβατικές ταυτότητες παρά τσιπάκια που δεν γνωρίζουμε τι στοιχεία περιέχουν για εμάς και ποιος μπορεί να τα ελέγξει από μακριά, χωρίς την θέληση μας. Το μελλοντικό σενάριο είναι η χρήση υποδόριου τσιπ, για να επιλυθούν τα προβλήματα ασφαλείας και ιδιαίτερα της κλοπής μιας κάρτας με ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Μόνο που το υποδόριο τσιπ θα είναι προσβάσιμο από παντού, μέχρι και από οποιοδήποτε δορυφορικό δέκτη, όλα αυτά σημαίνουν την ολοκληρωτική υποδούλωση μας σε αυτή την τεχνολογία και την εξάρτηση μας από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτήν.      

 Ένα παράδειγμα κόστους στην Ελληνική αγορά είναι αυτό που ακολουθεί από την εταιρεία NOVATRON βρίσκοντας πληροφορίες στην διεύθυνση: http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=8900086596894355013 


Επαγωγική Κάρτα Mifare 1K 13.56MHz
Λειτουργία: Ανάγνωση και Εγγραφή
Συχνότητα: 13.56 MHz
Chip: Mifare 1K
Διαστάσεις Κάρτας: 85.6mm X 54mm
Πάχος Κάρτας: 0.82mm
Τιμή: € 1.20 + ΦΠΑ (min 200 τεμάχια)


 Ακολουθεί μια ανάλυση από εταιρεία εξωτερικού που εμπορεύεται κάρτες για χρήση ταυτότητας και έλεγχο υπαλλήλων, τα στοιχεία που ακολουθούν τα βρήκαμε στην διεύθυνση: http://www.securitybulgaria.com/en/rfid-and-plastic-cards/rfid-cards.html?dir=asc&order=price&gclid=CI7gtOyT4akCFQJO4Qod1hwGYQ
Οι κάρτες RFID παρέχουν ευκολίες και υψηλό επίπεδο τεχνολογίας για ποικίλες εφαρμογές ταυτότητας. Μια ενσωματωμένη κεραία αποθηκεύει τις πληροφορίες και επιτρέπει στους κατόχους κάρτας να εκτελούν τους στόχους τους με απλό τρόπο κυματίζοντας τις κάρτες RFID τους μπροστά από έναν αναγνώστη καρτών. Οι κάρτες RFID είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τον έλεγχο πρόσβασης υπαλλήλων.  Οι κάρτες RFID μπορούν να σχεδιαστούν για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνεται απαραίτητη. Κάθε κάρτα θα έχει χτισθεί με τον κώδικα έγκρισης για ορισμένες περιοχές. Όταν ένα μέλος υπαλλήλων ή ομάδων πλησιάζει μια περιοχή πρόσβασης θα πρέπει να ανιχνεύσουν την κάρτα τους. Εάν η κάρτα τους είναι προγραμματισμένη για την πρόσβαση θα επιτραπεί να εισαχθούν, εάν όχι θα αμφισβητηθούν. Αυτό αναφέρεται ως «φυσικός έλεγχος πρόσβασης». Οι κάρτες RFID μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το «λογικό έλεγχο πρόσβασης». Αυτό απλά σημαίνει ότι παρέχουν την πρόσβαση στα συγκροτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό επιτρέπει με μια οργάνωση να ελέγξει ποιοι υπάλληλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ιδιαίτερους τομείς ενός δικτύου υπολογιστών.


Οι συχνότητες λειτουργίας σύμφωνα με τα προϊόντα αυτής της εταιρείας είναι στα:
RFID technology
Επισημαίνουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα λειτουργίας τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση τους, αυτό σημαίνει ότι η εμβέλεια τους μεγαλώνει και μπορεί να αναγνωσθεί σε μακρινότερες αποστάσεις.  



868MHz Paper RFID EPC GEN2 Card IDA300C
€1.01

125 kHz ASK (EM4102) MiniProx Sticker Tag
€0.26


868MHz RFID Card IDA301C
€1.56



125 kHz ASK (EM4102 compatible) RFID card Clamshell
€0.36

Στα ανωτέρα προϊόντα φαίνεται η κεραία αλλά και το τσιπάκι που αναπρογραμματίζεται.
Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα τεχνική ανάλυση από ΠΗΓΗ

Τι είναι το RFID;

Το ακρωνύμιο προκύπτει από το Αγγλικό Radio Frequency IDentification και αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα μικρής εμβέλειας, για να επικοινωνήσει μία πληροφορία που σχετίζεται με ένα φυσικό αντικείμενο. Η πληροφορία αυτή μπορεί να περιγράφει την ταυτότητα, τη θέση ή και την κατάσταση αντικειμένων τόσο διαφορετικών όσο ένα αυτοκίνητο, ένας φορητός καρδιογράφος ή ένα κιβώτιο με πατατάκια.
Η έννοια του RFID δεν είναι καινούργια, ξεκινά λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σαν μέθοδος αναγνώρισης και διαφοροποιείται σε πολλές μορφές, βρίσκοντας εφαρμογές σε στρατιωτικούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς τομείς.

Πώς υλοποιείται ένα σύστημα RFID;

Ένα τυπικό σύστημα RFID αποτελείται από τουλάχιστον ένα RFID tag, το οποίο βρίσκεται πάνω στο αντικείμενο που θέλουμε να αναγνωρίσουμε και από έναν RFID Interrogator (αναγνώστη ή και προγραμματιστή). Όταν το RFID tag βρεθεί μέσα στην περιοχή ανάγνωσης του RFID interrogator, αποστέλλει την πληροφορία που περιέχει. Αν το RFID tag έχει δυνατότητα εγγραφής πληροφοριών, τότε πρέπει να βρεθεί μέσα στην περιοχή εγγραφής (αρκετά μικρότερη από την περιοχή ανάγνωσης) για να το «γράψει» ο RFID interrogator.
Σχήμα 1, Βασική Διάταξη Συστήματος RFID
Τα RFID tags χαρακτηρίζονται σε ενεργά (με εσωτερική μπαταρία) και σε παθητικά (χωρίς μπαταρία), ενώ λειτουργούν σε διάφορες συχνότητες παρέχοντας λύσεις για συγκεκριμένες χρήσεις:
Συχνότητα
Πλεονεκτήματα
Περιορισμοί
Χρήσεις
LF
125Khz – 134 Khz
o Παγκοσμίως αποδεκτή συχνότητα
o Λειτουργεί καλά σε μέταλλα
o Διαδεδομένη
o Πολύ μικρή απόσταση ανάγνωσης, σχεδόν επαφή
o Αναγνώριση ζώων
o Παρακολούθηση μεταλλικών παγίων (βαρέλια)
o Immobilizers αυτοκινήτων
HF
13,56Mhz
o Παγκοσμίως αποδεκτή συχνότητα
o Λειτουργεί καλά σε υγρασία
o Διαδεδομένη
o Δεν λειτουργεί καλά σε μέταλλα
o Μικρή απόσταση ανάγνωσης 10-80cm
o Παρακολούθηση βιβλίων
o Παρακολούθηση παλετών, containers
o Έλεγχος πρόσβασης
o Παρακολούθηση αποσκευών (αεροδρόμια)
o Παρακολούθηση ειδών ένδυσης
UHF
865Mhz – 928Mhz
o Μεγάλη απόσταση ανάγνωσης 1-7m
Παγκοσμίως αποδεκτή συχνότητα
o Μαζική ανάγνωση εκατοντάδων ταυτοτήτων το δευτερόλεπτο
o Δεν λειτουργεί καλά σε μέταλλα και σε υγρά
o Παρακολούθηση κιβωτίων, παλετών, containers
Παρακολούθηση παγίων αντικειμένων
Microwave2,45Ghz
o Μεγάλη απόσταση ανάγνωσης 1-2m
o Σύνθετα συστήματα
o Δεν είναι διαδεδομένη συχνότητα
o Έλεγχος πρόσβασης σε οχήματα
Πίνακας 1, Συχνότητες & Χρήσεις RFID

Γιατί ασχολούμαστε τόσο έντονα με το RFID τα τελευταία χρόνια;

Από το 2000 και μετά έχουν ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την τυποποίηση της τεχνολογίας αυτήςκυρίως στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα βασικά κίνητρα που ωθούν τις εταιρείες και τους οργανισμούς για την τυποποίηση του RFID είναι:
  •  Ορατότητα & διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  •  Ανάπτυξη αυτόματων συνεργατικών μοντέλων μεταξύ των επιχειρήσεων.
  •  Αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών, βελτίωση των λαθών στις διαδικασίες.
  •  Ελαχιστοποίηση των απωλειών.
Ένας από τους κύριους φορείς της προσπάθειας αυτής είναι η Wal-Mart, η οποία από το 2004 έως σήμερα λειτουργεί την τεxνολογία EPC RFID σε πάνω από 1000 καταστήματα και αποθήκες, ενώ πάνω από 600 προμηθευτές της την τροφοδοτούν με προϊόντα με RFID tags. 

Τι γίνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα;

Η τεχνολογία RFID που αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή την χρήση των RFID ετικετών / tags από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αν και η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται πάνω από 6 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ελλάδα απελευθερώθηκε το απαιτούμενο φάσμα συχνοτήτων τον Απρίλιο του 2006. Η συχνότητα λειτουργίας των EPC RFID είναι στο φάσμα UHF, στα 865-868MHz με ισχύ RFID interrogator 2W (e.i.r.p). Βάση του ΕΚΚΖΣ (ΦΕΚ 399 / 3 Απριλίου 2006) οι συχνότητες των 865-868MHz μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιοσυχνική αναγνώριση εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές συσκευών ανάγνωσης ως προς ETSI EN 302-208, χωρίς ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών.

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Στην Ευρώπη έως σήμερα οι άξονες δραστηριοποίησης των εταιρειών σχετικά με τα UHF RFID σχετίζονται με την εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών. Ο λόγος καθυστέρησης, έναντι με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει να κάνει κυρίως με την αργή υιοθέτηση των κανονισμών λειτουργίας συστημάτων UHF RFID. Μόλις το καλοκαίρι του 2005 ήρθε σε ισχύ το ETSI EN 302 208, με το οποίο επιτρέπεται η χρήση interrogators σχεδόν τόσο ισχυρών όσο και αυτών που λειτουργούν στην Αμερική. Η υλοποίηση του κανονισμού αυτού γίνεται με την απελευθέρωση των σχετικών ραδιοσυχνοτήτων στη νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από την ομπρέλα της οδηγίας ERC/REC 70-03.
Η Ευρωπαίκή Επιτροπή μέσω κεντρικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων (http://www.rfid-in-action.eu/) και άλλων δράσεων κυρίως σε επίπεδο ενημέρωσης (http://rfidconsultation.eu/) βοηθά στην προώθηση της τεχνολογίας RFID.

Τι γίνεται στον κόσμο;

Στον χώρο της παγκόσμιας τυποποίησης σχετικά με θέματα RFID αλλά και με logistics έχει ενεργοποιηθεί το ISO, παρέχοντας πλέον ένα κοινό σημείο αναφοράς ως προς τα διεθνή standards. Σχετικά με την τεχνολογία RFID υπάρχει το ISO/IEC 18000 (RFID for Item Management Air Interface), στο οποίο περιέχονται οι προδιαγραφές για την ασύρματη επικοινωνία των RFID tags. Σε αυτό το standard έχει συμπεριληφθεί και η πολλά υποσχόμενη προδιαγραφή του EPC Gen 2, με τη μορφή του ISO18000-6C. Επιπλέον έχουν ξεκινήσει να ολοκληρώνονται τα ISO standards με τα οποία τυποποιούνται οι χρήσεις (applications) και η συμβατότητα (conformance) των μονάδων logistics ως προς την σήμανση με RFID.
Σχήμα 2, Τυποποίηση Μονάδων Logistics για RFID
Πρότυπο
Κατάσταση (Νοέμβριος 2007)
ISO 17363:2007
Έχει εκδοθεί στις 19 Ιουνίου 2007
Καθορίζει τη χρήση επανεγράψιμων RFID ταυτοτήτων εξειδικευμένων σε μεταφορά φορτίων μέσω εμπορευματοκιβωτίων (containers) για σκοπούς διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Καθορίζει το πρωτόκολλο ραδιοσυχνικής αναγνώρισης, ένα κοινό σύνολο απαραίτητων δεδομένων και ένα σύνολο κοινά οργανωμένων προαιρετικών δεδομένων.
Το πρωτόκολλο της ραδιοσυχνικής αναγνώρισης ακολουθεί το πρότυπο ISO/IEC 18000-7.
ISO 17364:2009Έχει εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου 2009

Καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των RFID για την χρήση στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετικά με επιστρεφόμενα υλικά μεταφορών (παλέτες). Περιλαμβάνονται στοιχεία όπως το προτόκολλο των διεπαφών με τα πληροφοριακά συστήματα, οι ελάχιστες απαιτήσεις επιδόσεων, καθώς και οι πρακτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των RF tags.
ISO 17365:2009Έχει εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου 2009

Καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των RFID για την χρήση στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετικά με μη επιστρφούμενα κιβώτια. Περιλαμβάνονται στοιχεία όπως το προτόκολλο των διεπαφών με τα πληροφοριακά συστήματα, οι ελάχιστες απαιτήσεις επιδόσεων, καθώς και οι πρακτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των RF tags.
ISO 17366:2009Έχει εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου 2009

Καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν την τυποποίηση συσκευασιών (packaging) με RFID.
 
ISO 17367:2009Έχει εκδοθεί στις 4 Νοεμβρίου 2009

Καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν την τυποποίηση σήμανσης μονάδων προϊόντων με RFID
Πίνακας 2, Κατάσταση Προτύπων Μονάδων Logistics για RFID κατά ISO
Τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα του SCM RFID που θα προκύψουν θα δώσουν τη δυνατότητα στους προμηθευτές της τεχνολογίας RFID να κατασκευάσουν συστήματα που θα είναι τεχνολογικά συμβατά μεταξύ τους. Οι εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν τα τυποποιημένα πλέον συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν και να αποστέλλουν εμπορεύματα με RFID tags σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένας άλλος σημαντικός φορέας τυποποίησης, το GS1 (ο ίδιος οργανισμός που παραχωρεί τους κωδικούς EAN για τα καταναλωτικά είδη) είναι ο βασικός υποστηρικτής του EPC (Electronic Product Code) με τη συμμετοχή του στο EPC Global. Η τυποποίηση που έχει επέλθει σε επίπεδο RFID air-interface μέσω του EPC Global και του ISO, δεν έχει λύσει ακόμα τα θέματα σχετικά με τα υψηλότερα επίπεδα της επικοινωνίας EPC δεδομένων μεταξύ των φορέων. Μόλις τον Σεπτέμβριο toy 2007 τυποποιήθηκαν οι διασυνδέσεις (interfaces) μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν δεδομένα EPC, μέσω της προδιαγραφής EPC-IS. Στο μέλλον αναμένονται και άλλα επίπεδα τυποποίησης που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να δώσει το τυποποιημένο RFID στην εφοδιαστική αλυσίδα;

Η βασική έννοια που πρέπει να κατανοήσουμε για το RFID είναι ότι δεν είναι μια εναλλακτική μέθοδο ταυτοποίησης και αναγνώρισης αντικειμένων, π.χ. ένα ηλεκτρονικό barcode που δεν χρειάζεται οπτική επαφή. Το RFID μας δίνει τη δυνατότητα αυτόματης και μαζικής ανάγνωσης των πληροφοριών των ειδών μας, βγάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα εκτός των διαδικασιών αναγνώρισης τους. Χρησιμοποιώντας τη λογική αυτή μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τυπικές διαδικασίες της εφοδιαστικής, π.χ. αν παραλάβω μία μικτή παλέτα με RFID tags σε κάθε κιβώτιο δεν χρειάζεται πλέον να τη «σπάσω» για να την καταμετρήσω. Ένα πέρασμα της παλέτας με το περονοφόρο από μία πύλη RFID αρκεί για να μετρηθεί αυτόματα και αξιόπιστα. Αν π.χ. φορτώσω σε ένα φορτηγό μία παλέτα με RFID tag(s) από μία ράμπα με πύλη RFID, τότε δεν χρειάζεται να κάνω έλεγχο φόρτωσης. Ότι φορτώνεται καταγράφεται αυτόματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις συνεργατικών μοντέλων, η χρήση του RFID θα μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι επιχειρήσεις. Με παραδείγματα βιομηχανικών εταιρειών, όπου χρησιμοποιείται το RFID για την πιστοποίηση της φυσικής παραλαβής από τον πελάτη και της αυτόματης & άμεσης πληρωμής(!) του προμηθευτή, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο η μαζική έλευση του RFID μπορεί να αλλάξει το τοπίο.

Μπορούν οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν σήμερα από την τεχνολογία RFID;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σήμερα από εταιρείες που έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία RFID σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν στην αγορά. Η διαφοροποίηση γίνεται εφικτή κυρίως από τις δυνατότητες αυτοματοποίησης και μη ανθρώπινης παρέμβασης που δίνει η τεχνολογία RFID κατά την αναγνώριση των ειδών, σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής. Μία σημαντική ανακοίνωση έχει γίνει από την Pfizer. Η εταιρεία προωθεί την έννοια του ePedigree στην φαρμακευτική αλυσίδα, σημαίνοντας με μοναδικά και κρυπτογραφημένα RFID tags σε επίπεδο λιανικής συσκευασίας (HF), συσκευασίας κιβωτίου (UHF) και συσκευασίας παλέτας (UHF) τα αυθεντικά προϊόντα της. Έτσι ο διανομέας / φαρμακοποιός / καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης της αυθεντικότητας του προϊόντος που θα παραλαμβάνει, ενώ η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα διάφανο κανάλι διανομής, μειώνοντας τις απώλειες στις πωλήσεις της.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδέιγματα εταιρειών που αρχίζουν και χρησιμοποιούν την τεχνολογία για κλειστού τύπου (closed loop) εφαρμογές. Έχοντας στόχο την βελτίωση των εταιρικών διαδικασιών μέσω της διαφάνειας των λειτουργιών που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία RFID, στην Ελλάδα βλέπουμε εφαρμογές για παρακολούθηση διανομής προίόντων, ανακυκλούμενων συσκευασιών, παγίων κλπ. Μερικά χαρακτηριστικά case studies που έχουν δημοσιευτεί συμπεριλαμβάνουν:
  •  Εφαρμογή RFID για την ταυτοποίηση και παρακολούθηση κιβωτίων διανομής φαρμάκων, Famar, Εμφασις Τηλεματική.
  •  Εφαρμογή της τεχνολογίας RFID στη διαχείριση και ταυτοποίηση ανακυκλούμενων φιαλών νερούCoca Cola 3E, ORASYS.
  •  Εφαρμογή RFID για την ιχνηλασιμότητας φρούτων, ΣΥ.ΚΙ.ΚΗMobile Technology
  •  Εφαρμογή RFID για τη βελτιστοποίηση διαδικασίας μεταφόρτωσης φορτίων σε τερματικούς σταθμούς συνδυασμένων μεταφορών, ΟΛΘ, TREDIT.
  •  Εφαρμογή RFID για την αυτόματη αναγνώριση άφιξης & αναχώρησης οχημάτων, ΤΡΑΜ, Έμφασις Τηλεματική.
  •  Ολοκληρωμένη εφαρμογή της τεχνολογίας RFID σε κέντρο διανομής, Διακίνηση, Business Effectiveness
  •  Εφαρμογή RFID στη διαχείριση αδρανών υλικών, Κούρος, Datalex

Ποιοι προμηθεύουν την τεχνολογία RFID;

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή τεχνολογίας RFID είναι διαφόρων επιπέδων και εξειδικεύσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι λόγω των συνεχών εξελίξεων, εταιρείες, ακόμα και ρόλοι είναι πιθανόν να συγχωνευτούν στο άμεσο μέλλον. Η τεχνολογία RFID έρχεται στην Ελλάδα από τα κανάλια των διεθνών εταιρειών, παρόχων της τεχνολογίας, που αντιπροσωπεύουν οι τοπικές εταιρείες. Οι περισσότερες τοπικές εταιρείες κρατούν στάση αναμονής, λίγες είναι εκείνες που έχουν κατανοήσει τη διαφοροποίηση του RFID και ακόμα πιο λίγες εκείνες που έχουν επενδύσει στη δημιουργία της τεχνογνωσίας που απαιτείται.
Ρόλος
Εξειδίκευση
Διεθνείς Εταιρείες (ενδεικτικές)
RFID chip manufacturers
Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν το τσιπάκι ενός RFID tag
Philips, Texas Instruments, EM Marin, …
RFID inlay manufacturers & label converters
Σχεδιάζουν την κεραία, κατασκευάζουν το film και τοποθετούν το τσιπάκι. Ενσωματώνουν το RFID inlay σε ετικέτες
Avery Dennison, UPM Raflatec (Rafsec), Motorola, Allien, …
RFID interrogator (reader & antenna) manufacturers
Υλοποιούν και προμηθεύουν τον εξοπλισμό με τον οποίο προγραμματίζονται και διαβάζονται τα RFID tags
Sirit, Tagsys, Alien, Zebra, Motorola, Intermec, …
RFID middleware developers
Υλοποιούν ειδικό λογισμικό με το οποίο μπορούν να διασυνδεθούν οι interrogators σε επιχειρησιακά συστήματα (ERP/WMS)
ΙΒΜ, Oracle, Sun, …
RFID application providers
Επεκτείνουν υπάρχουσες εφαρμογές, ενσωματώνοντας RFID concepts
SAP, Oracle, Manhattan Associates, …
RFID consultants & integrators
Σχεδιάζουν και υλοποιούν την RFID εφαρμογή, συνήθως εκπονούν τον πιλότο
Accenture, Dynasys, ATOS Origin, …
Πίνακας 3, Προμηθευτές Τεχνολογίας RFID

Πως μπορώ να διερευνήσω αν το RFID είναι χρήσιμο για την εταιρεία μου;

Όπως όλα τα τεχνολογικά συστήματα, έτσι και τα συστήματα RFID πρέπει να ακολουθούν τα κλασσικά βήματα της ανάπτυξης συστημάτων. Μία σημαντική διαφοροποίηση που υπάρχει είναι η τεχνολογική αβεβαιότητα που πηγάζει από την ασύρματη υφή της τεχνολογίας. Για να εξαλείψετε την αβεβαιότητα αυτή πρέπει να εξετάσετε την καταλληλότητα των RFID tags στα είδη που θα σημάνετε, την καταλληλότητα των RFID interrogators στον χώρο σας, την καταλληλότητα των πληροφοριακών σας συστημάτων και μετά ουσιαστικά να προχωρήσετε σε εφαρμογή.
Η εξέταση της καταλληλότητας RFID πρέπει να είναι στα πλαίσια της κοινής λογικής, πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν πρέπει να λύνονται με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, κοντά στη φιλοσοφία λειτουργίας της επιχείρησης σας. Σε καμία περίπτωση μην εμπιστευτείτε μόνο τον λόγο των προμηθευτών ότι υπάρχει το τέλειο RFID tag ή ο τέλειος interrogator, δείτε τα στην πράξη. Ο λεγόμενος RFID πιλότος που θα πρέπει να «τρέξετε» να εμπεριέχει οπωσδήποτε τους ελέγχους καταλληλότητας (proof of technology) και την απόδειξη της εφαρμογής (proof of concept). Έχοντας έναν επιτυχημένο πιλότο, τα επόμενα βήματα σας έχουν να κάνουν με οράματα και χρήματα...
Σχήμα 3, Πιλότος RFID

Συμπέρασμα – Απομυθοποίηση

Η τεχνολογία RFID αποτελεί ακόμα ένα catch-word, μία λέξη που μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να σε ακούσει. Σαν όλα τα νέα τεχνολογικά θαύματα ακολουθεί το γνωστό hype curve και τώρα στην Αμερική μάλλον βρίσκεται αρκετά κάτω από την κορυφή του. Όλοι οι προμηθευτές το έχουν, όλοι οι χρήστες το θέλουν, λίγοι όμως πραγματικά γνωρίζουν την αληθινή του διάσταση. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία RFID έρχεται για να αυτοματοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι των διαδικασιών μας, οι πρωτοπόροι ας δραστηριοποιηθούν νωρίς ...
Σχήμα 4, RFID Hype Curve

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τους μυημένους στην αποδοχή αυτής της τεχνολογία και την υποταγή τους στη Νέα Τάξη. Αυτό που για  όλους μας φαίνεται ανόητο, είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας.

Τώρα που γνωρίζετε αντισταθείτε και μην αποδεχθείτε οποιαδήποτε κάρτα που περιέχει τσιπάκι, είτε δια επαφής ή χωρίς επαφή (RFID). Η ελευθερία είναι το υψηλότερο ιδανικό και δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε πουλιέται, αλλά μαχόμαστε για να μη μας την καταπατήσουν. 


(Τροποποίηση 02/07/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)