Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Γόρτυνος Ιερεμίας: Κυριακή των Αγίων Πατέρων

1. Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί μου Χριστιανοί, λέγεται «Κυριακή των Αγίων Πατέρων» πριν την Πεντηκοστή. Λέγεται έτσι ή γιατί όσα ακούσαμε ή θα ακούσουμε τις εορτές αυτές είναι δημιουργήματα των Αγίων Πατέρων ή – το καλύτερο – να πούμε είναι ότι το Άγιο Πνεύμα αναδεικνύει τους Αγίους Πατέρες, γι᾽ αυτό και εορτάζουν μαζί.

2. Τι να πούμε, αδελφοί μου, περί των Αγίων Πατέρων, που εορτάζουμε σήμερα; Η Εκκλησία μας είναι «Εκκλησία των Αγίων Πατέρων». Κάθε εκκλησιαστική μας Ακολουθία τελειώνει με το «Δι᾽ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών». Όπως τα παιδιά, για να γίνουν καλά παιδιά και να φτιάξουν όμορφη κοινωνία, πρέπει να ακούν τα καλά λόγια και να ακολουθούν το καλό παράδειγμα των καλών
πατεράδων τους, έτσι και εμείς πρέπει να ακούμε και να υπακούμε τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.
3. Στο σημερινό μου σύντομο κήρυγμα, θέλω να σας γράψω μια βασική διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας, βασική και θεολογική. Ακούστε την: Ο άνθρωπος, αγαπητοί μου, πλάστηκε υγιής από τα χέρια του Θεού, υγιής και χαριτωμένος με τα θεία χαρίσματα, που τα εκφράζουμε λέγοντας ότι πλάστηκε «κατ᾽ εικόνα Θεού».
Όπως ξέρουμε όμως, δεν τιμήσαμε αυτή την μεγάλη μας τιμή και αμαρτήσαμε. «Αρρωστήσαμε», το λέμε αυτό. Αλλά, όπως το λέει η Αγία Γραφή, και όπως το ξέρουμε, ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος και έκανε για την σωτηρία μας το «Οικονομικό» λεγόμενο σχέδιό Του, το Οποίο εορτάσαμε με τις μεγάλες εορτές. Και με την Μεγάλη Εορτή της Πεντηκοστής ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε το Μεγάλο Του «Νοσοκομείο», που λέγεται Εκκλησία, στην Οποία πρέπει να μπούμε και να ζούμε όπως το θέλει ο Νόμος Του, για να ξαναβρούμε εκείνη την παλαιά δόξα, που είχαμε στην αρχή. Εκείνη, την οποία ευχόμαστε στις κηδείες των αγαπητών μας λέγοντες, «εις το καθ᾽ ομοίωσιν επανάγαγε, ανακάλεσέ με, Σωτήρ, και σώσόν με»!
4. Αγαπητοί μου, με τις αμαρτίες μας, εξακολουθούμε να παραμένουμε άρρωστοι. Και ως άρρωστοι, οι Άγιοι Πατέρες μας λένε ότι δεν μπορούμε να δούμε και να γευθούμε την δόξα του Θεού, για την Οποία είμαστε πλασμένοι. Αλλά, για να ξαναβρεί ο άρρωστος την υγεία του, πρέπει να ακούει τον γιατρό του και να παίρνει τα φάρμακά του. Κάθε άρρωστος πρέπει να έχει τον γιατρό του και κάθε χριστιανός πρέπει να έχει τον πνευματικό του θεράποντα, που να ξέρει τον τρόπο θεραπείας των αμαρτιών, γιατί ο ίδιος εννοείται ότι είναι θεραπευμένος πνευματικά ή – αν δεν είναι θεραπευμένος, γνωρίζει από την πείρα πως να αγωνίζεται για να θεραπευθεί και ξέρει λοιπόν έτσι από τον δικό του αγώνα την μέθοδο θεραπείας.
Μέσα στην Εκκλησία, χριστιανοί μου, στην Οποία μπαίνουμε με το άγιο Βάπτισμα και παίρνουμε τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, κάνουμε τον αγώνα μας, όπως μας τον υποδεικνύουν οι σοφισμένοι με το Άγιο Πνεύμα Άγιοι Πατέρες. Παίρνοντας το Μεγάλο Φάρμακο την Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού εις άφεσίν μας αμαρτιών, πετυχαίνουμε την υγεία μας την πνευματική, την αναγκαία για να δούμε και να απολαύσουμε την δόξα του Θεού κατά την διδασκαλία των αγίων Πατέρων μας που εορτάζουμε σήμερα.
Ας έχουμε την ευχή των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ακολουθούντες όσο είναι δυνατόν πιστά την διδασκαλία τους.
Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)