Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Διαφθορά

Η λέξη της ημέρας
Διαφθορά
Διαφθορά
Πολύς λόγος γίνεται για διαφθορά των πολιτικών, επιχειρηματιών, Μ. Μ. Ε.
Διαφθορά ή διαφθορή ήταν η λέξη και ως σύνθετη απαρτίζεται από την πρόθεση διά – και το ρήμα φθείρω, που σημαίνει καταστρέφω, εξολοθρεύω, εξαπατώ μια γυναίκα, πλαστογραφώ και φονεύω.

Η διαφθορά, συνεπώς, στα κείμενά μας είχε την σημασία της καταστροφής, Διαφθορά τῆς πόλεως ήταν ο ολοκληρωτικός αφανισμός μιας πόλης, ἡ διαφθορά τῶν ὀμμάτων, η απώλεια των οφθαλμών ή της όρασης από ατύχημα. Ένα πτώμα μπορούσε να γίνει ἰχθύσιν διαφθορά, δηλαδή βρώση των ψαριών.


Η διαφθορά, όμως, είχε και ηθική σημασία και χρησιμοποιούνταν, για να περιγράψει, την αλλοίωση των ηθών ή του χαρακτήρα κάποιου. Ο Ξενοφών, στην Ἀπολογία Σωκράτους, που δίνει με τον δικό του τρόπο τις στιγμές του σοφού Σωκράτη μπροστά στο δικαστήριο, παραθέτει ότι μια από τις κατηγορίες σε βάρος του σοφού ήταν ἡ διαφθορά τῶν νέων.
Διαφθορά ήταν και ο θάνατος. Διαφθορά σωμάτων, η θανάτωση προσώπων, η δολοφονία τους.

Σήμερα η διαφθορά αποδίδει την ηθική διάβρωση, έννοια, που, όπως είδαμε, είχε από πολύ παλιά. Η διαφθορά πηγαίνει μαζί με την δωροδοκία, την καταπάτηση των νόμων, την ακύρωση κάθε άγραφου νόμου, την εξαχρείωση και την ανηθικότητα.
Διαφθορά συναντάμε όχι μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά και στην επαγγελματική και στην κοινωνική πραγματικότητα. Μπορεί να έχει πολλές μορφές ηθικής και υλικής φύσεως.

Κάθε καινούργια κυβέρνηση υπόσχεται πάταξη της διαφθοράς. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να γίνει κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα μετά από λίγο αποκαλύπτεται ότι η ίδια η φύση της εξουσίας είναι στενά συνυφασμένη με λεκτικούς τύπους που συνδέονται με την διαφθορά και είναι η διαπλοκή, το ρουσφέτι, η δωροδοκία και τα σκάνδαλα; Το ρουσφέτι εξάλλου που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη γλώσσα μας είναι η τούρκικη λέξη για την διαφθορά, το rüşvet.

Η διαφθορά οδηγεί σε σήψη, σαπίλα, αποσύνθεση. Είναι μια μορφή φαυλότητας με αντώνυμα την τιμιότητα, ακεραιότητα, διαφάνεια, ηθικότητα, καθαρότητα.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)