Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Πράξη εθνικής προδοσίας: Ξεπουλάνε τον λιγνίτη, την ίδια την ΔΕΗ και όλη την ενεργειακή βάση της χώρας

Ακυρώνουν εργασιακές σχέσεις και εργατικές διεκδικήσεις δεκαετιών σε όλη την ΔΕΗ! Επί θύραις απολύσεις!
Δήλωση Παναγιώτη Λαφαζάνη στην συνέντευξη τύπου της ΛΑ.Ε για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Παν. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν τεμαχίζει και πωλεί μόνο την ΔΕΗ. Ξεπουλάει όλη την ενεργειακή βάση της χώρας σε ιδιωτικά και κυρίως ξένα πολυεθνικά συμφέροντα.
Παν. Λαφαζάνης: Το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ που θα πάνε στις υπό πώληση μονάδες αλλά και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του συνόλου των εργαζομένων. Επί θύραις και απολύσεις εργαζομένων. 

Ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και ο Θαν. Πετράκος, μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε έδωσαν σήμερα στα γραφεία της ΛΑ.Ε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στην Βουλή για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο Παν. Λαφαζάνης έκανε αρχικά στην συνέντευξη Τύπου την παρακάτω δήλωση:
«Με το νομοσχέδιο «έκτρωμα» που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εκποίηση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν διαλύεται και ξεπουλιέται μόνο η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό έχει ως επικεφαλίδα το «Πωλείται η Ελλάς».
Όταν διαλύεται, τεμαχίζεται και ξεπουλιέται η ΔΕΗ, ξεπουλιέται η Ελλάδα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν την ίδια στιγμή εκποιείται και παραχωρείται σε πολυεθνικά συμφέροντα, όλος ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Και αναφέρομαι στην πώληση που έγινε του ΑΔΜΗΕ, στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην πώληση της ΔΕΠΑ. Αναφέρομαι, βεβαίως, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και νευραλγικό αυτό και στην πρόσφατα ανακοινωθείσα εκποίηση των ΕΛΠΕ. Την παράδοση τους σε πολυεθνικά συμφέροντα.
Έτσι εκποιείται και παραδίδεται σε ξένα χέρια όλη η ενεργειακή βάση της χώρας. Αυτή η παράδοση θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την άμυνακαι την ασφάλεια της χώρας. Από εκείνη την στιγμή, δεν θα υπάρχει Ελλάδα. Η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακή αποικία και στην ουσία σε πολιτικό και οικονομικό«προτεκτοράτο» ξένων δυνάμεων.
Καταγγέλλουμε με όλη μας την ψυχή αυτήν την στρατηγική παράδοσης του ενεργειακού τομέα σε ιδιωτικά χέρια, κυρίως ξένα, η οποία υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, το μέλλον του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρα το μέλλον της ελληνικής νεολαίας.
Αυτές οι στρατηγικές εκποίησης δεν αναδεικνύουν μόνο πελώριες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και όλου του μνημονιακού μπλοκ.
Το λέμε καθαρά. Αυτές οι διαδικασίες και οι εκποιήσεις, επισύρουν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες για απιστία και παράβαση καθήκοντος, ισοδυναμούν με εθνική προδοσία.
Να ξέρουν αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους στην πώληση της ΔΕΗ, στην πώληση της ενεργειακής βάσης της χώρας, ότι γρήγορα θα καθίσουν στο σκαμνί και η τιμωρία θα είναι παραδειγματική, ενώ οι επιχειρήσεις θα επιστραφούν, ως παρανόμως πωληθείσες, στο Δημόσιο.
Θα είναι παραδειγματική, για αυτές καθαυτές τις πωλήσεις, πρώτα από όλα βεβαίως της ΔΕΗ αλλά και όλου του υπόλοιπου ενεργειακού τομέα, αλλά θα κάτσουν στο σκαμνί και για τις ποινικές διαδικασίες που ακολουθούν για αυτές τις πωλήσεις.
Κλείνω λέγοντας ότι μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και  Πτολεμαΐδας δεν πωλούνται μόνο κρίσιμα μεγέθη της ΔΕΗ, αλλά διαλύονται στο σύνολο τους οι εργασιακές σχέσεις στην ΔΕΗ.
Οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες θα αντιμετωπίσουν το εργατικό δίκαιο «ζούγκλα» που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και νέους κανονισμούς εργασίας. Δηλαδή θα χάσουν όλα τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα.
Αλλά και αυτοί που δεν θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, προκείμενου, υποτίθεται, η εναπομείνασα επιχείρηση να σταθεί στον ανταγωνισμό, αυτή η πρόφαση και δικαιολογία θα χρησιμοποιηθεί, θα δούνε να διαλύονται και αυτών στη συνέχεια όλα τα εργασιακά δικαιώματακατακτήσεις και εργασιακές σχέσεις δεκαετιών.
Και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για το μέλλον των εργαζομένων στη ΔΕΗ αλλά και όλων των εργαζομένων στην χώρα.
Πέραν τούτου, βεβαίως, θα έχουμε και απολύσεις στις νέες ιδιωτικές εταιρείες λιγνιτικής παράγωγης. Και μαζί με τις απολύσεις αυτές θα συμπαρασυρθεί σε αυτή τη λογική και κατεύθυνση όλη η ΔΕΗ.
Εμείς θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο αλλά και αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Και δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Όλα αυτά θα ακυρωθούν και με τους αγώνες και βεβαίως ελπίζουμε και με την ψήφο του ελληνικού λαού ο οποίος πρέπει αυτή την ώρα να καταδικάσει όλες αυτές τις πολιτικές και να επιλέξει με την Λαϊκή Ενότητα την δημοκρατική ανατροπή στην χώρα».
Δήλωση Θαν. Πετράκου
Στην συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Πετράκος τόνισε τα εξής:
«1ονΗ κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν την υποχρεώνει να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης η «εκποίηση» ορισμένων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων όπως είπε με αποκαλυπτικό τρόπο το η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Vestager στις 7 Μαρτίου, απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή.
2ον:Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι όχι απλά απαράδεκτο αλλά αποικιοκρατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τίμημα με το οποίο θα πουληθούν οι μονάδες δεν θα το καθορίσει η ΔΕΗ που πουλάει αλλά ανεξάρτητος εκτιμητής που θα έχει την έγκριση της Κομισιόν!!! Επίσης η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο δώρο στους επίδοξους αγοραστές διότι καταργεί το «λιγνιτόσημο» και το αντικαθιστά από ένα νέο ειδικό τέλος με συνέπεια οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τις μονάδες να αποζημιώνουν τις τοπικές περιοχές με 30% λιγότερο από ότι σήμερα η ΔΕΗ. Επιπλέον με το κατάπτυστο νομοσχέδιο έχουμε την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα (50.000 στρέμματα στην Αρκαδία και άλλα τόσα στην Φλώρινα θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων).
3ον: Το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο για τους καταναλωτές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από την ώρα που ξεκίνησε η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας 2005-2017 οι λογαριασμοί στους  Έλληνες καταναλωτές έχουν αυξηθεί κατά 149%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)