Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ και η ΔΙΑΤΑΞΗ των ΣΤΟΛΩΝ στην Α.Μεσόγειο! Αναλυτική παρουσίαση…

Με την ένταση και το πολεμικό κλίμα να έχει φτάσει σε επίπεδα προ του κόκκινου συναγερμού στη Μεσόγειο, τα στρατεύματα διαφόρων χωρών λαμβάνουν θέσεις.
Αξιοποιώντας στρατιωτικές πληροφορίες από διάφορες χώρες, το zougla.gr σας παρουσιάζει τη διάταξη των δυτικών ναυτικών δυνάμεων, οι οποίες συγκλίνουν προς την Ανατολική Μεσόγειο.
H επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία των δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) ενώ… ο κόσμος κρατάει την ανάσα του αναμένοντας τη στάση που θα επιδείξει τελικά η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος αλλά και «σωτήρας» του Άσαντ, η οποία επίσης έχει παρατάξει τις δυνάμεις της έξω από το λιμάνι της Ταρτούς αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία.
Οι Ρώσοι, που έχουν προειδοποιήσει ότι μια επίθεση κατά του συμμάχου τους δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλάζουν τη διάταξη των χερσαίων και ναυτικών
δυνάμεων που διατηρούν στην περιοχή, όπως άλλωστε πράττει και ο συριακός στρατός, που έχει ήδη εκκενώσει αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκατάστασεις.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και προς το παρόν τουλάχιστον, η κινητοποίηση και η συσσώρευση των δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δείχνει να είναι τόσο μεγάλη, που να προοιωνίζει δηλαδή διάθεση για γενικευμένες συγκρούσεις, ενώ πολλά από τα πολεμικά πλοία στην περιοχή είναι παλαιού τύπου, με περιορισμένες δυνατότητες και ισχύ.
Προς το παρόν, ελάχιστα είναι τα πλοία που βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Συρία, ενώ ο ρωσικός στόλος βρίσκεται ανοιχτά της Ταρτούς. Infographic: Απόστολος Μαρούσης
Στην ευρύτερη περιοχή συνήθως βρίσκονται και επιχειρούν τα πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ, υπεύθυνου για τη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα 4 αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke Class (τα USS Donald Cook, USS Porter, USS Carney και USS Ross), όλα εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ, που μπορούν να πλήξουν επίγειους στόχους από μεγάλη απόσταση.
Από αυτά όμως, επιβεβαιωμένα σε απόσταση βεληνεκούς από τη Συρία βρίσκεται μόνο το USS Donald Cook, το οποίο ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα στις 9 Απριλίου. Τα άλλα τρία αντιτορπιλικά βρίσκονται εκτός Μεσογείου – το USS Carney είναι σε λιμάνι της Ισπανίας, το USS Ross πραγματοποιεί ασκήσεις με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έξω από το λιμάνι του Πλίμουθ, ενώ το USS Porter αναχώρησε από το γαλλικό λιμάνι του Cherbourg και κατευθύνθηκε στη θάλασσα της Μάγχης μόλις χθες.
Το USS Donald Cook, το μόνο αξιόμαχο πλοίο των ΗΠΑ που βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη Συρία
Φαίνεται ότι η κορωνίδα της αμερικάνικης δύναμης ναυτικής πυρός στη Μεσόγειο, ο 6ος Στόλος, δεν βιάζεται ιδιαίτερα να μεταβεί στη Μεσόγειο και κοντά στον «στόχο» του…
Αναμένονται όμως ενισχύσεις, αλλά… αργότερα: Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman με τη συνοδεία του, 5 πολεμικά σκάφη και μια γερμανική φρεγάτα, αναχώρησαν προχθές από το λιμάνι του Norfolk στις ΗΠΑ και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο, όπου αναμένεται να φτάσουν στα τέλη του Απριλίου.
Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman αναχώρησε μόλις προχθές από τις ΗΠΑ για τη Μεσόγειο
Επίσης, πλησίον της περιοχής και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Άντεν βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα το Iwo Jima και το USS Laboon, αλλά δεν είναι γνωστό αν παραμένουν στην περιοχή ή επέστρεψαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά αναμένεται να αποτελέσουν την «Strike Force» των Αμερικάνων.
Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βρίσκονται και στην Ερυθρά Θάλασσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να υπάρχουν δύο αμερικάνικα υποβρύχια στη Μεσόγειο, σε άγνωστο σημείο. Το ένα είναι το USS Georgia που εθεάθη για τελευταία φορά στις 28 Μαρτίου στην Καρθαγένη της Ισπανίας, και το το USS John Warner που αναχώρησε στις 6 Απριλίου από το Γιβραλτάρ με άγνωστη κατεύθυνση. Το πρώτο μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους Τόμαχοκ και το δεύτερο μόλις 12.
Το USS Georgia εθεάθη για τελευταία φορά στις 28 Μαρτίου στην Καρθαγένη
Το μοναδικό βρετανικό πολεμικό πλοίο που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στη Μεσόγειο είναι το HMS Duncan, το οποίο αναχώρησε στις 9 Απριλίου από το λιμάνι του Σπλιτ, στην Κροατία. Το συγκεκριμένο πλοίο όμως δεν έχει δύναμη πυρός σε επίγειους στόχους.
Το βρετανικό HMS Duncan αναχώρησε πρόσφατα από το Σπλιτ, χωρίς όμως σημαντική δύναμη πυρός
Γρίφο αποτελεί το στίγμα των βρετανικών υποβρυχίων, που η Τερέζα Μέι διέταξε να μεταβούν στην περιοχή την περασμένη Τετάρτη.
Γρίφο αποτελεί το στίγμα των βρετανικών υποβρυχίων, που η Τερέζα Μέι διέταξε να μεταβούν στην περιοχή την περασμένη ΤετάρτηΗ Γαλλία έχει δύο πλοία στην περιοχή, το FS Aquitaine και μια φρεγάτα με αντιαεροπορικές δυνατότητες. Το πρώτο διαθέτει 16 πυραύλους Κρουζ που μπορούν να πλήξουν συριακούς στόχους, ενώ απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες, όταν ένα ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήση ακριβώς από πάνω του.
Αξίζει να σημειώθει ότι το υποβρύχιο «Windsor», κλάσης Victoria, του βασιλικού πολεμικού ναυτικού του Καναδά βρίσκεται στη Σούδα, όπου έχει καταπλεύσει από τις αρχές Μαρτίου. Το υποβρύχιο «Windsor», παλαιάς τεχνολογίας, έχει αναλάβει ρόλο υποστήριξης και προορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνοδεύσει τον αμερικάνικο στόλο.
Αναδιάταξη για τον ρωσικό στόλο
Το… αντίπαλον δέος, δηλαδή η Ρωσία, που πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας εδώ και πολύ καιρό στη Συρία, τόσο με ναυτικές, όσο και με αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις (κατά στόχων τζιχαντιστών και ανταρτών), δείχνει ισχυρότερη στην περιοχή: 15 πολεμικά –και εμπειροπόλεμα, τουλάχιστον όσον αφορά σε βομβαρδισμούς επίγειων στόχων- πλοία βρίσκονται ανοιχτά του λιμανιού της Ταρτούς. Τις τελευταίες μέρες τα πλοία μετακινήθηκαν ακόμα πιο ανοιχτά του λιμανιού, μετά από τις αμερικάνικες εξαγγελίες για επίθεση, και βρίσκονται σε διάφορα σημεία.
Πραγματικά ισχυρά όμως είναι μόνο τα δύο, το Admiral Grigorovich και το Admiral Essen, όπως και τα δύο υποβρύχια που βρίσκονται κάπου στην περιοχή.
Το ρωσικό Admiral Grigorovich, βρίσκεται κάπου έξω από το λιμάνι της Ταρτούς
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης για το zougla.gr΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)