Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η τραγικότητα της οικονομικής ανέχειας του Ελληνικού λαού.

Δεν έχουν λεφτά να κηδέψουν τους νεκρούς

Γεμάτα τα ψυγεία του ΑΠΘ! Συγγενείς αναγνωρίζουν τις σορούς των ανθρώπων τους και έπειτα εξαφανίζονται!
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Αφήνουν τους νεκρούς τους στους ψυκτικούς θαλάμους, γιατί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν την κηδεία! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία το ίδιο χρονικό διάστημα έχασε και τους δύο γονείς της και, όταν ειδοποιήθηκε ότι μπορεί να παραλάβει τις σορούς τους, αρνήθηκε επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα από τα εκατοντάδες που συναντάμε καθημερινά και είναι αποτέλεσμα της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και των Μνημονίων!


Τα ψυγεία-ψυκτικοί θάλαμοι όπου τοποθετούνται όσα πτώματα μεταφέρονται για νεκροψία-νεκροτομή στο ΑΠΘ αλλά και εκείνα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει ασφυκτικά, με κίνδυνο μελλοντικά να μην μπορούν να εξυπηρετούν άλλο. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το ότι οι σοροί που συσσωρεύονται είναι ταυτοποιημένες, δηλαδή τα στοιχεία τους είναι γνωστά.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και επικεφαλής του τμήματος Μοριακής Ιατροδικαστικής - DNA δρα Λήδα Κοβάτση «ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών έχει αυξηθεί θεαματικά».
«Στους ψυκτικούς θαλάμους του ΑΠΘ υπάρχουν πτώματα αγνώστων στοιχείων, πτώματα γνωστών στοιχείων που δεν έχουν αναζητήσει οι συγγενείς τους και πτώματα γνωστών στοιχείων που έχουν ταυτοποιηθεί από συγγενείς, οι οποίοι δεν προσέρχονται να τα παραλάβουν. Δεν έρχονται επειδή δεν έχουν χρήματα για την ταφή» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η κυρία Κοβάτση. Μάλιστα, όπως εξηγεί, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει πρόβλημα χώρου, καθώς οι διαδικασίες για να ταφούν αυτοί οι άνθρωποι δωρεάν από τους δήμους είναι χρονοβόρες.
«Πρέπει να υπάρξει απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών» επισημαίνει. Σύμφωνα με την κυρία Κοβάτση, οι ψυκτικοί θάλαμοι του ΑΠΘ διαθέτουν εννέα θέσεις από τις οποίες οι έξι είναι μονίμως κατειλημμένες από σορούς, κάτι που προκαλεί επίσης πρόβλημα στην παραλαβή μιας νέας σορού, η οποία πρέπει να εξεταστεί.

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 60 ιατροδικαστές, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν έξι ιατροδικαστές (δύο στο ΑΠΘ και τέσσερις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης). Το ΑΠΘ εξυπηρετεί τα αστυνομικά τμήματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί τα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)