Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Μοιράζει 3 δισ. ευρώ η ΕΕ στον Ερντογάν για το προσφυγικό αδιαφορώντας για τις κινήσεις του

FILE PHOTO.  President of Turkey Recep Tayyip Erdogan (L) and his wife Emine (R) in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ

FILE PHOTO. President of Turkey Recep Tayyip Erdogan (L) and his wife Emine (R) in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ


Ο κύβος ερρίφθη και η Κομισιόν, εν μέσω της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, των χιλιάδων απολύσεων-συλλήψεων και των βιασμών, που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις λαμβάνουν χώρα στις τουρκικές φυλακές από όργανα του συντεταγμένου τουρκικού κράτους, αναμένεται να εγκρίνει παραχώρηση νέας οικονομικής βοήθειας προς το καθεστώς της Άγκυρας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ… για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εσωτερική διαβούλευση της Ε.Ε ολοκληρώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η πρόταση της Κομισιόν δρομολογείται προς έγκριση τις προσεχείς μέρες, πιθανότατα μεθαύριο Τρίτη, από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η
πρόταση της Κομισιόν, που προφανώς «δεν πτοείται» ούτε από τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προνοεί την εξασφάλιση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα παραχωρηθούν προς το καθεστώς Ερντογάν, από «δύο δεξαμενές».

1. Ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα παραχωρηθεί προς την Τουρκία από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που αναμένεται να εγκριθεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετέχουν όλα τα κράτη-μέλη και συνεπώς η Λευκωσία δεν μπορεί να αποφύγει την υποχρέωση αναλογικής συμβολής.

2. Και ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εξασφαλισθεί από «εθελοντικές εισφορές» των κρατών-μελών, στο πλαίσιο των εθνικών του προϋπολογισμών, κάτι που η Λευκωσία θα μπορέσει πιθανότατα να αποφύγει, ζητώντας όπως η δική της αναλογική συμβολή διατεθεί για τους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Φόρμουλα, η οποία είχε ακολουθηθεί και προ διετίας, κατά το πρώτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Τουρκίας.

Σημειώνεται πάντως ότι τα κράτη-μέλη στηρίζουν επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν, αλλά διαφωνούν επί του τρόπου κατανομής των κονδυλίων (βλέπε άλλη στήλη), κάτι βεβαίως που δεν ανατρέπει το συνολικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Τουρκία, ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες, από την Ε.Ε.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρόταση που θα εγκρίνει το Κολέγιο Επιτρόπων θα συνοδεύεται από τη δεύτερη ετήσια έκθεση του μηχανισμού που έχει εγκαθιδρυθεί για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία (EU-Turkey facility). Αναμένεται δε να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER προκειμένου να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, καθώς το νέο οικονομικό πακέτο στήριξης της Τουρκίας, για το προσφυγικό, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βασικό δώρο της Ε.Ε προς τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν φέρεται ικανοποιημένος από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα του προσφέρουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο ηγέτης της προεδρεύουσας Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη δρομολογούμενη συνάντηση της Βάρνας. Πληροφορίες που αφέθηκαν να διαρρεύσουν, αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει ήδη έναν οδικό χάρτη, στα δικά του μέτρα, αναφορικά με την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, ώστε οι Τούρκοι πολίτες που αριθμούν περίπου 80 εκατομμύρια, να είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς διατυπώσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ο οδικός χάρτης του Τούρκου Προέδρου έχει όπως πληροφορούμαστε τα εξής «χαρακτηριστικά»:

>> Θέτει για πρώτη φορά σαφές χρονοδιάγραμμα, αξιώνοντας όπως η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων αποφασισθεί μέχρι τον Φεβρουάριο 2019. Και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2019, προκειμένου να μην υπάρξουν «περαιτέρω επιπλοκές» και «ανεπιθύμητη καθυστέρηση» στο ζήτημα…

>> Αν και η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 κριτήρια (benchmarks-οροδείκτες) που έχει θέσει η Ε.Ε για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, εντούτοις ζητά εκπτώσεις από τις Βρυξέλλες και από τα κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Άγκυρα ζητά όπως τα εναπομείναντα 7 κριτήρια εκπληρωθούν στη βάση πρότασης που έχει η ίδια καταθέσει προς την Κομισιόν, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το πλαίσιο που καθόρισαν με ομόφωνη απόφαση τα κράτη-μέλη. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Κομισιόν να θεωρεί «θετικές και προς την ορθή κατεύθυνση» τις τουρκικές προτάσεις…

>> Εάν οι τουρκικές προτάσεις γίνουν αποδεκτές από την Ε.Ε, για τα εναπομείναντα κριτήρια και κυρίως για τα μείζονα θέματα τροποποίησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και της δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη-μέλη, τότε η Άγκυρα αναμένεται να προχωρήσει στην αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, το προσεχές φθινόπωρο.

Με άλλα λόγια, εάν η Ε.Ε αποδεχθεί τους όρους του Ερντογάν, υπαναχωρήσει από τις δικές της θέσεις, προσαρμοστεί στις τουρκικές προτάσεις και δρομολογήσει την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που θέτει ο Τούρκος Πρόεδρος, τότε το καθεστώς της Άγκυρας θα «επιδείξει καλή θέληση», απελευθερώνοντας μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών που σήμερα βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές…

Γιούνκερ: Πρωτοφανές «καπέλωμα»

Με μια πρωτοφανή κίνηση που ισοδυναμεί με «καπέλωμα» των «28», η Κομισιόν επιχείρησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν τα κράτη-μέλη αναφορικά με τη διεξαγωγή της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας και ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την πραγματοποίησή της. Η κίνηση της Κομισιόν προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς το πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διά της δήλωσης Τουσκ εκ μέρους των «27» (απουσίαζε η Βρετανία), είχε διασυνδέσει την πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας με το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε μάλιστα καταστήσει σαφές ότι η απόφαση για τη Βάρνα θα ληφθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τη Ε.Ε., στις 22-23 Μαρτίου, αφού γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο οποίος ρωτήθηκε κατά πόσον η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου, απάντησε ότι «την τελευταία φορά που έλεγξα έτσι ήταν. Ναι». Η τοποθέτηση της Κομισιόν συνιστά παράκαμψη των προϋποθέσεων που έθεσε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιχειρεί να καταστήσει αχρείαστη την αξιολόγηση των «28» και δημιουργεί εικόνα υποκατάστασης των κρατών-μελών από την ομάδα Γιούνκερ. Παράλληλα, η στάση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο «Φ» και αντανακλά, από τη μια, το κλίμα που επικρατεί στην έδρα της Ε.Ε. και, από την άλλη, την αδιαφορία των Βρυξελλών για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαφωνίες στην κατανομή

«Ειλημμένη» θεωρείται η απόφαση για την παραχώρηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος. Κοινοτικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι τα 28 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν δεσμευθεί, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (18 Μαρτίου 2016), ότι θα εγκρίνουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν τα κονδύλια του πρώτου πακέτου έτειναν να εξαντληθούν και, σε κάθε περίπτωση, πριν το τέλος του 2018. Υπό αυτή την έννοια, οι ίδιες κοινοτικές πηγές διαμηνύουν ότι η υιοθέτηση της νέας πρότασης της Κομισιόν αποτελεί πλέον τυπική διαδικασία για τα κράτη-μέλη, τα οποία θεωρούνται ότι «έχουν δεσμευτεί» εδώ και δύο χρόνια για την παραχώρηση 3 ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία.

Συνεπώς, κύκλοι της Κομισιόν διεμήνυαν πως αναμένουν ότι τα κράτη-μέλη θα στηρίξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία και ότι θα την υιοθετήσουν, παρέχοντας την πολιτική νομιμοποίηση που απαιτείται.

Αν και επί της αρχής κανένα κράτος-μέλος δεν δείχνει να διαφωνεί, εντούτοις σημαντικός αριθμός κρατών-μελών διαφωνούν με τον τρόπο κατανομής των κονδυλιών. Όπως απεκάλυψε ο «Φ», έξι κράτη-μέλη –η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία– απέστειλαν κοινή θέση προς την Κομισιόν, καλώντας την να καλύψει το σύνολο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν προς την Τουρκία από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μην αναγκασθούν τα κράτη-μέλη να επιβαρυνθούν επιπλέον μέσω των δικών τους εθνικών προϋπολογισμών.

Ωστόσο, η Κομισιόν απάντησε αρνητικά και υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα υπόλοιπα ώστε το σύνολο των 3 δισ. ευρώ να διατεθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Κοινοτικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «Φ» ότι δεν αποκλείεται να εξευρεθεί μια μέση λύση, ώστε να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και να μειωθεί ανάλογα το ποσό που θα διατεθεί μέσω των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα επιβραβευθεί με ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων, ανεξαρτήτως ποιος θα βάλει τελικά το χέρι στην τσέπη και από που θα προέλθουν τα χρήματα, σχολίαζε κοινοτική πηγή.

ΠΗΓΗ: philenews.com
hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)