Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Αγρίεψε, τελικά, η Ελλάδα για το επεισόδιο στα Ίμια



Η Ελληνική κυβέρνηση με καθυστέρηση περίπου 3 ημερών ανέβασε τους τόνους κατακόρυφα στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, με αφορμή την επίθεση τουρκικής ακταιωρού κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια.
Μετά από προφανή αμηχανία, δυσλειτουργίες και παλινδρομήσεις πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί συντονίστηκαν και αποφάσισαν να απαντήσουν με ίδιο τρόπο στην τουρκική λεκτική επιθετικότητα.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Είναι μια χώρα νευρική μετά το
πραξικόπημα. Είναι μια φοβισμένη χώρα που φέρεται με αλαζονεία. Και αυτό είναι ένα συγκρουσιακό φαινόμενο που προκαλεί ανασφάλεια».
«Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας προβοκάτσιας και να δυναμώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας δημοκρατικών δυνάμεων. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».
«Εγώ λέω, πάντα, στον Ερντογάν: κοίτα να δεις ο Αλλάχ μας έριξε να ζούμε δίπλα- δίπλα. Θα ζήσουμε ειρηνικά; Και εκείνος χαμογελάει και λέει πως πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει μια μελέτη που βγάζει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε και διεκδικούν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν υπάρχει κίνηση των Τούρκων που να μην την καταγγέλλουμε διεθνώς. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Απλά δεν βοηθάει να τα κάνουμε και διαφημιστικό σποτ. Δοκιμάζουν τη νηφαλιότητά μας και δεν χρειάζεται να τους τα δείχνεις όλα. Κόκκινη γραμμή είναι εκεί που κάποιος θα επιχειρήσει να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να μη φτάνουμε στα σκληρά ζητήματα. Με ενδιαφέρει να τα λύνουμε όλα στο επίπεδο της διπλωματίας».
Στην συνέντευξή του στον «ALPHA», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά. «Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», είπε ο κ.Κοτζιάς.
Σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».
«Δεν θα το ξανακάνει»
Σε ερώτηση αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν θα το ξανακάνει». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».
Στο σημείο αυτό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία.
«Εξετάζουμε να ζητήσουμε αποζημίωση για το σκάφος»
Ο κ. Κοτζιάς αποκαλύπτει επίσης ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» ανέφερε συγκεκριμένα και είπε πως έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να το εξετάσει. Αν η νομική υπηρεσία αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι πολύ ευτυχής και διαβεβαίωσε ότι τότε θα κινηθεί νομικά.
«Θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του»
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά του προκλητικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Ερωτηθείς πως ο σύμβουλος του Ερντογάν έχει παρομοιάσει «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.
Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε αμφισβήτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία το, την Πέμπτη στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτροφυλακής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».
Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την FRONTEX, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ” όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Συνάντηση με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος»
«Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του πλοίου ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια από την τουρκική ακταιωρό.
Κατά την εν εξελίξει επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε στο γραφείο του υπουργού με όλα τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», τους οποίους συνεχάρη και συνομίλησε μαζί τους. Συναντήθηκε, επίσης, και με άνδρες από τη μονάδα υποβρυχίων αποστολών που πήραν μέρος επιχειρησιακά σε καταπολέμηση περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και με άνδρες της μονάδας ελικοπτέρων και αεροσκαφών του Λιμενικού. Παρόντες ήταν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού.
Κατά την άφιξή του, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τον ρόλο του Κέντρου.
Άδωνις για Κοτζιά: Ξόδεψε χρόνο στα δικαστήρια για να αποδείξει ότι δεν είναι σταλινικός, αλλά τώρα αποδεικνύεται






Στην συνέντευξή του στον Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε διεξοδικά για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, μετά το στραπάτσο στα Ίμια, αλλά αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis.
Δήλωσε μάλιστα, χαρακτηριστικά «σκάνδαλο υπάρχει, ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι», αναφερόμενος στους 10 κορυφαίους πολιτικούς, από τον χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ζητώντας σύσταση Προανακριτικής επιτροπής.
Αναστασιάδης: Η Λευκωσία δεν πρόκειται να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό της Άγκυρας
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία» τόνισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε χαιρετισμό του, χθες βράδυ, στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι προκλήσεις, είπε, «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς», προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόνισε επίσης ότι αυτό, το οποίο επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια αξιοπρεπής λύση, που θα σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου και θα καθιστά τη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση για τερματισμό των εγγυήσεων, κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των στρατευμάτων.
Στο μεταξύ, η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής Naftex στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς συνεχίζει τις διπλωματικές διεργασίες για επίλυση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑOZ. Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και μία βδομάδα, με τουρκικά σκάφη να εμποδίζουν την πορεία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία θα κινηθεί αναλόγως του αποτελέσματος των ενεργειών που κορυφώνονται σε όλα τα επίπεδα. Στόχος, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραμένει η συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και η έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ.
Εξάλλου, ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)