Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ηθελε κι άλλους νεκρούς ο «σουλτάνος» στο Αιγαίο!

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού με σκοπό να το βυθίσει! Πρόκληση Αγκυρας: «Δικά μας τα Ιμια»
Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας
Πολεμικό επεισόδιο επιχείρησε στην περιοχή των Ιμίων η Τουρκία. Πλοίο της ακτοφυλακής της εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος με πρόθεση να το βουλιάξει. Από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα και την Κύπρο να «μην κάνουν το λάθος βήμα», αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αξιώνοντας συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με μάλλον χλιαρό διάβημα διαμαρτυρίας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα και η Ευρώπη καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα. Χθες το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον δεύτερο να αναφέρει (σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου) ότι δεν υπήρχε «εσκεμμένη» ενέργεια.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις από αέρα και θάλασσα και να πέσουν οι τόνοι. Λίγο πριν πάντως το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας ότι τα Ιμια είναι τουρκικά. «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία» ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Το σοβαρό επεισόδιο, που έγινε τη νύχτα της Δευτέρας (στις 23.40), είχε χαρακτηριστικά της κρίσης των Ιμίων του 1996, καθώς η Τουρκία είχε συγκεντρώσει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως επίσης και νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου διενεργεί αεροναυτική άσκηση, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών ακόμη και τη νύχτα. Χθες έγιναν 52 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Από την πλευρά της Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μία κανονιοφόρο (την «Πολεμιστής») στη Λέρο και άλλες δυο τρεις μικρότερες μονάδες στη γύρω περιοχή. Τουρκικά δημοσιεύματα έσπευσαν να παρουσιάσουν την... ισορροπία δυνάμεων, θέλοντας να δείξουν ότι η Αγκυρα είχε τα περιθώρια να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο».

Τα στοιχεία δείχνουν όντως προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα, το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης με αριθμό «090» και ονομασία «Γαύδος», ενώ εκτελούσε περιπολία εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, ανατολικά των Ιμίων, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά. Λιμενικοί, ωστόσο, καταγγέλλουν ότι το τουρκικό σκάφος κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα (πρόσω ολοταχώς) εναντίον του «Γαύδος» με στόχο να το εμβολίσει ακριβώς στη μέση και να το βουλιάξει. Με ελιγμούς της τελευταίας στιγμής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και πιθανόν μία ελληνοτουρκική κρίση, αφού η εμπλοκή και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση απώλειας ζωών θα ήταν αναπόφευκτη. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αποκρύψει το επεισόδιο και λειτούργησε σε χαμηλούς τόνους, «με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού και της αεράμυνας βρέθηκαν σε συναγερμό.

Ενημερώθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου. Το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο γενικού γραμματέα καταδεικνύει και τη σοβαρότητα του επεισοδίου. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «επικίνδυνο συμβάν» που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ως «αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία». Κλήθηκε, μάλιστα, για εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης. Δεν υπήρξε, όμως, το σθένος να ζητηθεί τουλάχιστον αποζημίωση από την Τουρκία για τις βλάβες που προκάλεσε στο σκάφος του Λιμενικού.

Την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο καταδίκασε και η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την ένταση και τις απειλές που στοχεύουν κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, ελληνικής καταγωγής, Τζ. Σταυρίδης σημείωσε ότι «τα Ιμια είναι ελληνικά και θα παραμείνουν» και κάλεσε τη Συμμαχία να βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις δύο χώρες για να πέσουν οι τόνοι. Η προτροπή για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκφράστηκε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κόστους 29.000.000 € το στολίδι του Λ.Σ.
Βαριά πληγωμένη από τον εμβολισμό της τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια είναι η ναυαρχίδα του Λιμενικού, το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος». Το πλοίο έχει ήδη μεταφερθεί στον Πειραιά και τεχνικοί της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων θα εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί και θα κρίνουν τι πρέπει να γίνει. Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) «Γαύδος» είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2015 και από τον Δεκέμβριο του έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εδρα του είναι η Λέσβος. Το κόστος του έφτασε περίπου τα 29.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφτηκε από εθνικούς πόρους. Είναι κάτι που επισήμανε χθες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, θέλοντας να δείξει πως η Τουρκία εμβόλισε ένα «ευρωπαϊκό» σκάφος.
Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, έχει 25 άτομα πλήρωμα, μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Εχει μεγάλη ακτίνα δράσης, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, και φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών.
Ν.Δ.: Ο Τσίπρας «ξέχασε» να πει στον Γιλντιρίμ ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες
Η Ν.Δ. δεν άφησε ασχολίαστη την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ. Πηγές του κόμματος ανέφεραν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του κάτι αυτονόητο: ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που, όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές, απέφυγε να τονίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Γιλντιρίμ».

Εξάλλου, την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Ν.Δ., με αφορμή το σοβαρό περιστατικό στα Ιμια και την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη και από τα άλλα κόμματα, χωρίς πάντως να λείψουν οι πολιτικές κόντρες και oι ακρότητες του Θόδωρου Πάγκαλου.

Ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην κρίση των Ιμίων εμφανίστηκε αυτή τη φορά «τουρκοφάγος» και δήλωσε ότι «ο μόνος καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Ο «μεγάλος τραγουδιστής» στην ντροπιαστική για την Ελλάδα παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν επιχειρηματολόγησε προσθέτοντας: «Δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου».
Την ίδια ώρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος διασταύρωναν τα ξίφη τους, καθώς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τη σύσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «ψυχραιμία» και «νηφαλιότητα».

«Ακούμε κραυγές, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της χώρας μας. Αυτές τις κραυγές τις ακούμε ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας και προβλημάτων από την αντίπερα όχθη. Είναι κατοχυρωμένη η ασφάλειά μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, κατά την τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό τού τέταρτου και τελευταίου νεότευκτου βοηθητικού πλοίου «Πτολεμαΐς» «Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο» υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά Ελλάδας και Κύπρου, τις οποίες χαρακτηρίζει προκλητικές και απαράδεκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)