Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η κοροϊδία με μείωση αντικειμενικών και νέο ΕΝΦΙΑ

Η κοροϊδία με μείωση αντικειμενικών και νέο ΕΝΦΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη
Αποφασισμένη να ακυρώσει το όποιο όφελος θα προκύψει από τη μείωση των τιμών ζώνης σε μεσαίες και ακριβές περιοχές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Από την άλλη, σχεδιάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου οι αυξήσεις τιμών ζώνης που θα γίνουν στην περιφέρεια και σε περιοχές με χαμηλές εμπορικές αξίες, στις οποίες διαμένουν κυρίως φορολογούμενοι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, να ακυρωθούν.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, καθώς μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πίνακες με τους πιστοποιημένους εκτιμητές οι οποίοι θα εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης. Η όλη
διαδικασία της ευθυγράμμισης των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες προβλέπεται, βάσει μνημονίου, να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου. Οι νέες τιμές ζώνης, όμως, σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 έτσι ώστε ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με αυτές.
Από τις έως τώρα εκτιμήσεις που έχουν κάνει αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στις επιτροπές καθορισμού της διαδικασίας ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές:
-Μειώσεις τιμών ζώνης σε περιοχές με υφιστάμενη τιμή ζώνης άνω των 2.000-2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
-Αυξομειώσεις σε περιοχές με τιμή ζώνης μεταξύ 800 και 2.000 ευρώ.
-Αυξήσεις σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 800 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Από τις αλλαγές αυτές, όμως, δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές ανακατανομές στο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να διατηρηθεί η βεβαίωση εσόδων από τον φόρο στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να κάνει τις εξής παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για να μην πληρώσουν οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία περισσότερα και να μην ελαφρυνθούν οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερη εμπορική αξία ακινήτων, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια φόρους ακινήτων για αξίες που έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει λόγω της κρίσης. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της πρόθεσης αναμένονται:
-Αυξήσεις συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης καθώς και αυξήσεις συντελεστών στα ανώτερα κλιμάκια του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
-Μειώσεις συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια του κύριου ΕΝΦΙΑ καθώς και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 200.000 ευρώ.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να ξεκινήσει φέτος να εισπράττεται νωρίτερα, πιθανόν και από τον Ιούλιο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)