Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Με ένα «κλικ» θα μας… τελειώνουν!

ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοίΤην αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες πλειστηριασμούς μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια σηματοδοτούν οι αυστηροί όροι αλλά και οι διαδικασίες κατασχέσεων λόγω χρεών, με εργαλείο τα στοιχεία του Κτηματολογίου, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυστηρά έως το 2020!
Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, ξεχωρίζουν κυρίως τα θέματα της διαδικασίας των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, η λειτουργία του Κτηματολογίου, που επηρεάζει… ποικιλοτρόπως περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και 9.500.000 δικαιώματα επ’ αυτών, και το νέο σύστημα απαλλοτριώσεων για επιχειρηματικά πάρκα και αποθηκευτικούς χώρους, που απειλεί χιλιάδες ιδιοκτησίες κυρίως στην επαρχία.
Στην ουσία, με όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων και των 400 άρθρων, απλοποιούνται οι διαδικασίες κατασχέσεων και, σε συνδυασμό με τις δρακόντειες διατάξεις περί χρεών, απειλούν άμεσα τουλάχιστον 4.000.000 οφειλέτες της Εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών. Μάλιστα, με το… πάτημα ενός κουμπιού και με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, οι
επισπεύδοντες και οι… παθόντες θα γνωρίζουν τι κατάσχεται, τι εκπλειστηριάζεται και πού.
Στο θέμα των πλειστηριασμών:
  1. Για πρώτη φορά το Δημόσιο θα προχωρά σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς την Εφορία, κατόπιν απαίτησης του «κουαρτέτου».
  2. Από τις 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/2/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
  3. Στο άρθρο 207 προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς, ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, ενώ η μέγιστη παράταση ορίζεται στις δύο ώρες. Επίσης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει δύο ημέρες πριν από τη δημοπρασία την οριζόμενη εγγύηση και μετά το υπόλοιπο ποσό, εάν αναδειχθεί πλειοδότης. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας και προσαυξήσεις.
  4. Οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, μία εβδομάδα πριν και μία μετά από εκλογές, εκτός αν πρόκειται για πλοία, αεροπλάνα κ.λπ. που μπορεί να υποστούν φθορά, οπότε η διαδικασία επισπεύδεται. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών στην επαρχία, ο επισπεύδων μπορεί να δηλώσει ότι ορίζεται συμβολαιογράφος από την Αθήνα, αν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του Εφετείου.
  5. Στα άρθρα 176-177 ορίζεται η σειρά κατάταξης των πιστωτών στις περιπτώσεις πλειστηριασμών επιχειρήσεων, οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία του πρώτου πλειστηριασμού. Έτσι, θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα οι μη καταβληθέντες μισθοί έξι μηνών στους εργαζομένους με βάση τον κατώτατο μισθό ανά εργαζόμενο, με τον νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξημένο κατά 275%. Ουσιαστικά, πρόκειται για… μισό δώρο στις τράπεζες, οι οποίες ζητούσαν να έχουν το προνόμιο της κατά προτεραιότητα ικανοποίησης της απαίτησης από το τίμημα του πλειστηριασμού.
Ταμίας του κράτους
Τα πρώτα 42 άρθρα του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζουν τα θέματα Κτηματολογίου, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020 σε ολόκληρη τη χώρα, υποκαθιστώντας πλήρως τα υποθηκοφυλακεία, που καταργούνται.
Πέραν της διάρθρωσης των νέων κτηματογραφικών καταστημάτων και υποκαταστημάτων ανά τη χώρα, ορίζονται και οι τιμές στις οποίες θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα διάφορα έγγραφα που θα λαμβάνουν, χρηματοδοτώντας τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία τους.
Στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία θα καταβάλλεται μηνιαίο τέλος 9,50 ευρώ, ενώ όταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα πιστοποιητικά, τότε το τέλος διαμορφώνεται στα 6,50 ευρώ για κάθε επιπλέον του ενός. Όταν το πιστοποιητικό χορηγείται με την υποβολή αίτησης για εγγραφή πράξης, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ, για κάθε πιστοποιητικό. Για τη χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματός του, καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Για κάθε επιπλέον του ενός φύλλου χορηγούμενο αντίγραφο ορίζεται τέλος 4,50 ευρώ, ενώ στα 6,50 ευρώ ορίζεται όταν χορηγείται αντίγραφο πράξης από τα βιβλία μεταγραφών. Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος, καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ευρώ ή 33 ευρώ, αντίστοιχα.
 Απαλλοτριώσεις που… καίνε
Αντιμέτωποι με απαλλοτριώσεις χιλιάδων στρεμμάτων ανά τη χώρα θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρηματικών πάρκων και αποθηκευτικών χώρων.
Όπως προβλέπεται στα άρθρα 168-172 του πολυνομοσχεδίου, με την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας ή Εσωτερικών, εν μια νυκτί ολόκληρες εκτάσεις θα δεσμεύονται για την κατασκευή επιχειρηματικών πάρκων και αποθηκευτικών χώρων για την εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics). Μάλιστα στο άρθρο 166 προβλέπεται ότι μία μεμονωμένη εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση για έκταση άνω των 150 στρεμμάτων όταν πρόκειται για βιομηχανία υψηλής όχλησης και 100 στρεμμάτων για τη χαμηλή. Επιπλέον, για τις εκτάσεις άνω των 1.000 στρεμμάτων που προορίζονται για επιχειρηματικά πάρκα και ειδικά για περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες τους είναι άνω των 50, θα τοιχοκολλείται στον οικείο δήμο η απόφαση για τη διεξαγωγή δίκης.
Οι απαλλοτριώσεις θα γίνονται με ανάρτηση των κτηματογραφικών πινάκων που αφορούν τους εικαζόμενους ιδιοκτήτες, αλλά και των κτηματογραφικών διαγραμμάτων που αφορούν τη θέση των ακινήτων. Υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή αρχικά του 70% της προσδιορισθείσας αξίας και το υπόλοιπο καταβάλλεται στη συνέχεια. Η κήρυξη απαλλοτριωτέων εκτάσεων θα γίνεται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών για έργα της Περιφέρειας και με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών εάν πρόκειται για έργα της κεντρικής διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, το κτηματολογικό διάγραμμα και ο πίνακας ιδιοκτησιών πρέπει να συντάσσονται και να εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία που πρότεινε την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, εντός εννέα μηνών, διαφορετικά η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια.
Με δεδομένες τις υψηλές εμπορικές αξίες και τη διαμόρφωση νέων τιμών ζώνης για αγροτεμάχια και βιομηχανικά οικόπεδα, θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές αυτές θα είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες, βάζοντας σε δικαστικές περιπέτειες χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα «χάσουν» την περιουσία τους έναντι χαμηλότερου τιμήματος σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να εισπράξουν αν έκαναν απευθείας διαπραγμάτευση με όρους αγοράς. Ήδη, χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στα δικαστήρια, καθώς δεσμεύονται εκτάσεις χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να αποζημιώνονται ή αποζημιώνονται μερικώς, μπλέκοντας σε μακροχρόνιες διαμάχες.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/1

toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)