Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

"Το Bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα", τι λένε Prem Watsa, BlackRock και Goldman Sachs

"Το Bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα", τι λένε Prem Watsa, BlackRock και Goldman Sachs
Με τις τιμές του bitcoin να έχουν αυξηθεί στο 17πλάσιο από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας χθες το επίπεδο των 17.000 δολαρίων, οι εκτιμήσεις των funds για φούσκα που θα σκάσει προσεχώς στο κρυπτονόμισμα, έχουν αρχίσει και αυξάνονται.
"Βλέπουμε αποτιμήσεις που θυμίζουν φούσκα πλέον", δήλωσε η Belinda Boa, επικεφαλής των επενδύσεων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού της BlackRock. "Η άποψη της BlackRock είναι ότι αυτό δεν είναι ένα χρηματοοικονομικό asset όπως το trade των μετοχών και των ομολόγων".
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα futures του bitcoin πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στo CBOE Global Markets Inc. αργά την Κυριακή και το CME Group Inc. θα ξεκινήσει παρόμοια προϊόντα στις 18 Δεκεμβρίου.
"Όσο υψηλότερα κινούνται οι αποτιμήσεις του, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε κάποια αστάθεια", σημείωσε η Boa. "Αυτό που βλέπουμε στο bitcoin και σε μερικά από τα κρυπτονομίσματα, το έχουμε δει στις τεράστιες κινήσεις στις τιμές των assets στο παρελθόν. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αστάθεια στο μέλλον".
"Δεν ξέρω πού θα τελειώσει όλο αυτό, αλλά πρόκειται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη φούσκα και θα καταρρεύσει", δήλωσε ο Prem Watsa, διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Ltd. σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. "Είμαι βέβαιος ότι θα καταρρεύσει, αλλά αν θα συμβεί τον επόμενο μήνα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες, κανείς δεν ξέρει".
Ο Watsa δήλωσε ότι δεν έχει επενδύσει στο bitcoin και δεν σχεδιάζει να το κάνει.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το bitcoin δεν πρόκειται να απειλήσει τον χρυσό.
Όπως σημειώνει, ενώ το bitcoin έχει δείξει πολύ μεγαλύτερη αστάθεια και χαμηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με το χρυσό, η χρηματιστηριακή αξία του κρυπτονομίσματος ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν των 8,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του χρυσού.
"Ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η αυξημένη μεταβλητότητα μπορεί να κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών γύρω από το bitcoin, ωστόσο είναι απίθανο να πείσει εκείνους που αναζητούν το είδος της διαφοροποίησης και των αντισταθμιστικών ωφελειών που έχει αποδειχθεί ότι έχει ο χρυσός στη μακρά ιστορία του", τονίζει η G.S σε νέο της report.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι επενδυτές δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τον χρυσό με το bitcoin. Τα pools των επενδυτών είναι εντελώς διαφορετικά. Οι επενδυτές του χρυσού που χρησιμοποιούν τα ETFs, τα futures ή τους δείκτες εμπορευμάτων καλύπτονται αυτόματα από τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και ακόμη και το trading στα κοσμήμτα, τις ράβδους και τα κέρματα, έχει αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι συναλλαγές bitcoin να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες, δημιουργώντας τεράστια εμπόδια για τους επαγγελματίες επενδυτές.
Επίσης, σύμφωνα με την G.S δεν υπάρχουν ενδείξεις για τεράστιες εκροές από τον χρυσό, με τις θέσεις των ETFs να κινούνται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.

 Τέλος, τα χαρακτηριστικά της αγοράς του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ διαφορετικά με το bitcoin να προσελκύει περισσότερες κερδοσκοπικές εισροές.
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)