Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Σε μαζική αντίδραση για τα Θρησκευτικά καλεί ο Γόρτυνος Ιερεμίας

Να επιστρέψουν ως «απαράδεκτα» τα βιβλία των  στο Υπουργείο Παιδείας ζητά ο , που τονίζει πως πρέπει οι πιστοί να αντιδράσουν. Παράλληλα, στο ίδιο μήνυμα αναφέρεται στον μακαριστό Μητροπολίτη Μάνης κυρό Χρυσόστομο και λέει πως «πραγματικά ζηλεύω το θάνατό του».

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιερεμία:
1. Δύσκολα τα σημερινά μας χρόνια, αδελφοί χριστιανοί! Είναι χρόνια Αποκαλύψεως. Σε κάθε βέβαια εποχή ζούν οι άνθρωποι τα όσα γράφει η Αποκάλυψη, αλλά στην σημερινή μας εποχή ζούμε τα γεγονότα της ακόμη περισσότερο. Πολύ αμαρτία και πολύ ασέβεια στον κόσμο. Το χειρότερο όμως στην εποχή μας είναι ότι η αμαρτία έγινε νόμος και κυβερνά. Γι᾽ αυτό είπα ότι ζούμε περισσότερο το βιβλίο της Αποκάλυψης, γιατί βλέπουμε στα πράγματα αυτά που γράφει το ιερό βιβλίο: Το επτακέφαλο θηρίο με τα δέκα κέρατά του έλαβε εξουσία και κυβερνά!…
2. Για να αφήσω τα άλλα έρχομαι στα Σχολεία μας. Παλαιότερα έλεγε η γιαγιά στο εγγονάκι της: «Άντε, παιδί μου, στο Σχολειό να μάθεις γράμματα, για να μου ᾽ξηγάς το Ευαγγέλιο»! Τώρα όμως, στα σημερινά μας χρόνια, δεν διδάσκουν το Ευαγγέλιο στα Σχολεία μας, γιατί άλλο είναι το θρησκευτικό μάθημα. Είναι μάθημα πολυ-θρησκευτικό. Τι σημαίνει αυτό; Ακούστε: Μία είναι, χριστιανοί μου, η αληθινή πίστη, η πίστη των ορθοδόξων. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε: «Όλες οι πίστεις είναι ψεύτικες· μόνη η πίστη των Ορθοδόξων χριστιανών είναι καλή και αγία, το να πιστεύωμεν και να βαπτιζώμεθα εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Να ευφραίνεσθε όπου είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί, και να κλαίετε διά τους ασεβείς και αιρετικούς, όπου περιπατούν εις το σκότος»! Τα παιδιά μας, λοιπόν, μέχρι τώρα πήγαιναν στο Σχολείο και μάθαιναν με το θρησκευτικό τους μάθημα την ορθόδοξη πίστη, γιατί αυτή είναι η μόνη αληθινή και αυτή πιστεύουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα μας, που είναι ορθόδοξο έθνος.
Τώρα όμως το θρησκευτικό μάθημα, με την απόφαση των κυβερνώντων, το έκαναν πολυ-θρησκευτικό. Με το μάθημα αυτό το παιδί τώρα θα μαθαίνει όλα τα θρησκεύματα, και τα ψεύτικα, και ας εκλέξει μόνο του τι θα πιστεύσει για αληθινό. Μπράβο τους! «Το μυαλό τους και μια λίρα», έτσι λένε στην πατρίδα μου! Και πολύ τους πάει μία λίρα, γιατί είναι ακριβή! Αν είναι δυνατόν, το ακατήχητο ακόμη παιδάκι του Δημοτικού, ή ο έφηβος του Γυμνασίου και Λυκείου, να κάνει μόνος του επιλογή της πίστης του. Αν έχει την δύναμη ο μικρός μαθητής να κρίνει μεταξύ των διαφόρων θρησκευμάτων, τα οποία μάλιστα στα νέα θρησκευτικά βιβλία προσφέρονται και παρουσιάζονται ως ισότιμα και ισόκυρα, χωρίς να τονίζεται η ανωτερότητα της ορθόδοξης πίστης. Το μόνο που θα καταλάβει ο σημερινός μαθητής από το θρησκευτικό του βοήθημα είναι ότι όλα τα θρησκεύματα είναι καλά και πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην τα κατηγορούμε. Όλους να τους δεχόμαστε, γιατί όλοι τους πιστεύουν σε κάποιο θεό. Αυτό ακριβώς, χριστιανοί μου, αυτό είναι ο Οικουμενισμός. Είναι ένα κατασκεύασμα, σατανικό κατασκεύασμα, που δέχεται όλα τα θρησκεύματα, όλες τις πίστεις με θρησκευτικό ανακάτωμα, και με τέχνη μάλιστα κατασκευασμένο, για να είναι εύγευστο στους ανθρώπους. Είδατε, χριστιανοί μου, ο τρισκατάρατος, πως τα κατάφερε να κάνει την αρχή του Οικουμενισμού από τα Δημοτικά Σχολεία; Είδατε; Τον καταραμένο και τρισκαραμένο!…
3. Εμείς, ω αδελφοί χριστιανοί, θα είμαστε μαθητές και μαθήτριες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που μας λέγει, όπως σας είπα: «Όλες αι πίστεις είναι ψεύτικες· μόνη η πίστη των Ορθοδόξων χριστιανών είναι καλή και αγία»! Και το άλλο πάλι που μας είπε ο άγιος: «Να ευφραινόμαστε όπου είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί και να κλαίουμε διά τους ασεβείς και αιρετικούς, όπου περιπατούν εις το σκότος»! Και αιρετικοί βέβαια είναι και οι παπικοί με τις τόσες και τόσες αιρέσεις τους…
Τι θα κάνουμε με τα νέα θρησκευτικά βιβλία; Εμείς εδώ, σαν Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κλήρος και λαός, ταχθήκαμε θεωρητικά από την αρχή ενάντια προς τα βιβλία αυτά. Και αρκεστήκαμε στην πολεμική τους με ομιλίες, με φυλλάδια και με κατ᾽ ιδίαν συζητήσεις. Είδα όμως από τα διαδίκτυα ότι σε άλλες Μητροπόλεις οι χριστιανοί, με την ευλογία μάλιστα και έμνευση των Αρχιερέων Ποιμένων τους, αντέδρασαν δυναμικά με συγκεντρώσεις, με διαδηλώσεις στους δρόμους και πορείες προς το Υπουργείο Παιδείας ακόμη. Πόσο χάρηκα και πόσο ζήλεψα τις εκδηλώσεις αυτές των άλλων αδελφών μας χριστιανών, με τους ιερείς τους μαζί. Λυπήθηκα δε, γιατί δεν εγνώριζα εκ των προτέρων τις διαδηλώσεις τους, για να ήμουν και εγώ – οπωσδήποτε θα ήμουν – ως απλός ιερωμένος στην κατά φάραγγα Αιλών ιερή τους πορεία προς το Υπουργείο!
Ως επίσκοπος του ευλογημένου αυτού τόπου, συμβουλεύω τους γονείς, κατά μίμηση και άλλων καλών Ποιμένων, την επιστροφή προς το Υπουργείο Παιδείας (διά των Σχολείων) των βιβλίων του θρησκευτικού μαθήματος στους συντάξαντας αυτό ως απαράδεκτα!
4. Αλλά γιατί λέμε όλο για το Σχολείο; Περισσότερο από το Σχολείο εγώ πιστεύω στην Οικογένεια. Σείς, λοιπόν, οι χριστιανοί γονείς και άγιες γιαγιές, σείς θα αναλάβετε να διδάξετε την πίστη μας στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Και σείς, με την πίστη που έχετε και την αγάπη προς τα παιδιά σας, θα τα πείτε πολύ καλύτερα απο κάθε υπουργό και κάθε δάσκαλο. Γιατί σείς θα μιλήσετε στα παιδιά σας και για καντήλι και για νηστεία και θα τα πάρετε από το χέρι για να πάτε την Κυριακή στην Εκκλησία.
Και πάνω από την κάθε οικογένεια, ω χριστιανοί μου, είναι η μεγάλη οικογένεια των παιδιών του Θεού, που λέγεται Εκκλησία. Η Εκκλησία κατά πρώτο λόγο είναι υπεύθυνη για την Κατήχηση των παιδιών της, όχι μόνο των μικρών μαθητών, αλλά και των μεγάλων. Η τοπική μας Εκκλησία έχει τα Κατηχητικά όλων των ηλικιών για τα παιδιά και τα κηρύγματα για σας τους μεγάλους. Παρακαλώ να προτρέπετε τα παιδιά για την φοίτησή τους στα Κατηχητικά και σείς οι μεγάλοι να έρχεσθε στην Επισκοπή στις ομιλίες που θα μας κάνουν και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές μας.
5. Πριν από λίγες ημέρες, αδελφοί, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μάνης μακαριστός πλέον Χρυσόστομος. Απέθανε τον καλύτερο θάνατο, που τον ζηλεύουμε όλοι. Πέθανε λειτουργώντας, την ώρα μάλιστα του Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων! Πραγματικά ζηλεύω τον θάνατο αυτό. Πριν λοιπόν από την ώρα αυτή, την στιγμή που θα λεγόταν στην Θεία Λειτουργία το «Πιστεύω», εβγήκε ο μακαριστός Ιεράρχης έξω του Βήματος και είπε λίγα λόγια (μπορείτε να τα ακούσετε από το διαδίκτυο). Τα λόγια Του αυτά είναι η διαθήκη Του, την οποία άφησε στο Ποίμνιό Του, αλλά και σε ᾽μας τους Αρχιερείς και όλους τους κληρικούς και χριστιανούς. Είπε γενικά τα εξής: Στα χρόνια μας θέλουν να αλλοιώσουν την πίστη μας και να κάνουν ένα μεικτό κατασκεύασμα από όλα τα θρησκεύματα και έτσι να χαθεί η ορθόδοξη πίστη μας. Γι᾽ αυτό εμείς τώρα – είπε ο άγιος Ιεράρχης – θα πούμε όλοι μαζί το «Πιστεύω» μας, ως μία ομολογία ότι κρατούμε την πίστη μας όπως μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες μας, χωρίς να την αλλοιώσουμε. Και άρχισε, λοιπόν, όλο το Εκκλησίασμα να λέει μαζί με τον Δεσπότη του το «Πιστεύω». Εκείνο δε που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι απήγγειλαν το «Πιστεύω» απέξω και δυνατά και τα μικρά παιδιά και οι μεγάλοι και οι επίσημοι, γιατί ήταν πανήγυρη η ημέρα. Το φαινόμενο αυτό, ξαναλέγω, με ενθουσίασε, με συνεκίνησε, αλλά και με πόνεσε. Γιατί σε μας εδώ δεν νομίζω ότι τα παιδιά μας, αλλά και οι μεγάλοι και οι άρχοντές μας, ξέρουν να λέγουν το «Πιστεύω». Γι᾽ αυτό και θα διανείμω στα Σχολεία ένα απλό φυλλάδιο προτρέποντας τα παιδιά και τους μεγάλους να λέγουν το «Πιστεύω» κάθε μέρα και ιδιαίτερα το βράδυ πριν από τον ύπνο. Η προσευχή πριν από τον ύπνο λέγεται «Απόδειπνο», όπου λέγουμε το «Πιστεύω». Ξέρετε γιατί; Γιατί ο ύπνος είναι εικόνα του θανάτου. Αν πεθάνω στον ύπνο μου, φτάνει που είπα το «Πιστεύω» και θα πάρει την ψυχή μου ο άγγελός μου, αφού ομολόγησα την πίστη μου!
Αλλά μη φοβάστε, χριστιανοί μου. Δεν θα πεθάνετε έτσι αιφνίδια. Θα ζήσετε πολλά-πολλά χρόνια για να παντρέψετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας και μετά θα είμαστε όλοι μαζί αιώνια χρόνια στην Βασιλεία του Χριστού την επουράνια. Αλλά το «πιστεύω» να το μάθετε όλοι απέξω, μικροί και μεγάλοι, όπως στην Μάνη, και να το λέτε κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο σας.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

1 σχόλιο:

  1. ΣΕΥΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΕΥΛΟΓΗΤΕ ΕΥΤΗΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΛΙΓΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΗ ΜΕ ΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΕΥΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)