Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ψάχνουν και αρχαίο θέατρο στην Αμφίπολη -Ξεκινούν οι ανασκαφές

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
Τον εντοπισμό του θεάτρου της Αμφίπολης αναζητούν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Αμφίπολης.
Το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδρονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, δήμου Αμφίπολης και Περιφέρειας. Η σύμβαση
ύψους 20.000 ευρώ αποτελεί την εκκίνηση να ξεκινήσουν αρχαιολογικές έρευνες για τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης σε συγκεκριμένη αμφιθεατρική θέση, με θέα προς τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και τα βουνά που τον πλαισιώνουν.
Οι έρευνες γίνονται βάσει ευρημάτων δοκιμαστικών τομών του 1965, οι οποίες έγιναν από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη. 
Οι τομές αποκάλυψαν δύο παράλληλους τοίχους, οι οποίοι ανάμεσά τους είχαν έναν πήλινο αγωγό, ενώ έφεραν στο φως μια μαρμάρινη διακοσμημένη βάση στήλης, σε αγροτεμάχιο, κοντά στο αρχαίο Γυμνάσιο. Από εκεί περισυλλέχτηκαν λίγα όστρακα αγγείων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ενώ ένας μεγάλος κτιστός αποχετευτικός αγωγός που αποκαλύφθηκε με την ανασκαφή του Γυμνασίου, ξεκινά από το χώρο που πιθανότατα χωροθετείται το αρχαίο θέατρο και διασχίζει το Γυμνάσιο.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως σε αρκετό βάθος υπάρχουν η ορχήστρα και ορισμένες από τις πρώτες σειρές εδωλίων. Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν αυτά μπορεί να υπάρξει προσπάθεια αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου.
Η σύμβαση σημειώνει πως αρχικά θα πραγματοποιηθεί «γεωφυσική διασκόπηση» από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και έπειτα θα υπάρξουν διερευνητικές δοκιμαστικές τομές στα σημεία που θα υποδειχθούν, ώστε να εντοπιστεί το αρχαίο θέατρο. Αν εντοπιστεί, τότε θα γίνει ανασκαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)