Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Τράπεζες ανεκκαθάριστη οφειλή Δ-γες Πληρωμής Αυτοκίνητα

ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΤ 628 19.10.2017

Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί καταχρηστικές πρακτικές ορισμένων τραπεζών επί συμβάσεων χρηματοδότησης αγοράς αυτοκινήτων που εμπεριέχουν παρακράτηση κυριότητας και εκχώρηση στην τράπεζα των απαιτήσεων της εταιρείας πωλήσεως του αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί συχνά, ότι, οι τράπεζες αφαιρούν το αυτοκίνητο από τον οφειλέτη αγοραστή και προβαίνουν λόγω των υπολοίπων ληξιπρόθεσμων οφειλών του στην εκποίηση του αυτοκινήτου για την ικανοποίηση της χρηματικής τους απαίτησης.

Εν συνεχεία οι τράπεζες εκδίδουν και διαταγή πληρωμής η οποία αναγράφει λαθεμένα το ύψος της οφειλής του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου, δεδομένου ότι από το αναγραφόμενο στη εκδοθησόμενη διαταγή πληρωμής ποσό της οφειλής του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου, δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό της αξίας του αυτοκινήτου κατά την χρονική στιγμή που το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από την κατοχή του οφειλέτη αγοραστή ούτε τα ποσά που καταβλήθηκαν μέχρι τότε.

Πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι ο αγοραστής αυτοκινήτου που περιήλθε σε αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής του προς την τράπεζα, δηλαδή της οφειλής εκ της δανειακής σύμβασης αγοράς του αυτοκινήτου και από την κατοχή του οποίου έχει ήδη αφαιρεθεί το αυτοκίνητο, έχει δικαίωμα να ασκήσει το ένδικο μέσο της ανακοπής κατά της σε βάρος του διαταγής πληρωμής την οποία εκδίδει η τραπεζική εταιρεία και να διατυπώσει την ένσταση ότι η τραπεζική εταιρεία καθίσταται αδικαιολόγητα πλουσιότερη.

α) Όταν στην εκδοθείσα από την τραπεζική εταιρεία διαταγή πληρωμής κατά του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου αναγράφεται συνολικό ποσό οφειλής από το οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό της αξίας του αυτοκινήτου όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά τη χρονική στιγμή που η τράπεζα αφαίρεσε το αυτοκίνητο από την κατοχή του αγοραστή-οφειλέτη επειδή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες οι δόσεις του καταναλωτικού δανείου με το οποίο είχε πραγματοποιηθεί η αγορά του αυτοκινήτου από τον ιδιώτη.

β) Όταν στην διαταγή πληρωμής κατά του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου, αναγράφεται το συνολικό ποσό οφειλής από το οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό κατά το οποίο μειώθηκε η αξία του αυτοκινήτου από την ημέρα της αφαίρεσης από τον αγοραστή οφειλέτη μέχρι την εκποίησή του σε τρίτους.

Ο αγοραστής οφειλέτης δεν οφείλει στην τράπεζα το ποσό κατά το οποίο μειώθηκε η αξία του αυτοκινήτου λόγω της παράλειψης των οργάνων της τράπεζας να οδηγήσουν έγκαιρα σε εκποίηση σε τρίτους το αφαιρεθέν από τον οφειλέτη αγοραστή αυτοκίνητο.

γ) Όταν στην διαταγή πληρωμής κατά του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου αναγράφεται το συνολικό ποσό οφειλής, από το οποίο δεν έχουν αφαιρεθεί τα ποσά των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την ημερομηνία της αφαίρεσης του αυτοκινήτου από τον οφειλέτη αγοραστή του μέχρι την ημερομηνία της εκποίησης του αυτοκινήτου σε τρίτους.

Ο οφειλέτης αγοραστής δεν οφείλει τα ποσά των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας του χρονικού διαστήματος αυτού.

δ) Όταν στη διαταγή πληρωμής κατά του οφειλέτη αγοραστή του αυτοκινήτου αναγράφεται συνολικό ποσό οφειλής, από το οποίο δεν έχουν αφαιρεθεί τα χρηματικά ποσά που έχουν παραχθεί από τον καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της πιστωτικής καταναλωτικής συμβάσεως καταχρηστικό ανατοκισμό του τόκου υπερημερίας και των προμηθειών και εισφορών της πιστωτικής αυτής συμβάσεως.

Όταν από το αναγραφόμενο στη διαταγή πληρωμής συνολικό ποσό της οφειλής δεν έχουν αφαιρεθεί τα προπεριγραφόμενα χρηματικά ποσά, ο οφειλέτης αγοραστής του αυτοκινήτου από την κατοχή του οποίου πλέον έχει αφαιρεθεί το αυτοκίνητο, μπορεί μαζί με την ένσταση αδικαιολόγητου πλουτισμού της τράπεζας να διατυπώσει και ένσταση ότι η αναγραφόμενη στη διαταγή πληρωμής της τράπεζας απαίτηση είναι απαίτηση μη εκκαθαρισμένη.

Επομένως επειδή συμβαίνει συχνά πλέον η καταχρηστική αυτή πρακτική να εκδίδονται διαταγές πληρωμής που εμπεριέχουν ποσό οφειλής το οποίο είναι ανεκκαθάριστο για τους τέσσερις προπεριγραφέντες λόγους, είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε τους πολίτες που είναι οφειλέτες από τέτοιες συμβάσεις αγοράς αυτοκινήτων, ότι, έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και να ασκήσουν ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής επικαλούμενοι τους τέσσερις παραπάνω λόγους ανεκκαθαρίστου, της σε βάρος τους τραπεζικής απαίτησης.

Θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τους πολίτες που είναι οφειλέτες και ζητούμε :

ο Συνήγορος του Καταναλωτή και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου-Καταναλωτή να διατυπώσουν συστάσεις προς τις τραπεζικές εταιρείες προκειμένου να παύσει η συχνά εμφανιζόμενη καταχρηστική τραπεζική πρακτική να απαιτούν ορισμένες τραπεζικές εταιρείες με αιτήσεις και έκδοση διαταγών πληρωμής, το σύνολο του ποσού της οφειλής εκ της πιστωτικής σύμβασης αγοράς αυτοκινήτου αν και έχουν αφαιρέσει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από την κατοχή του οφειλέτη αγοραστή και το έχουν με ανακοίνωση οδηγήσει σε εκποίηση με υψηλό μάλιστα τίμημα εκποίησης που προσεγγίζει την αρχική τιμή αγοράς που είχε το ίδιο αυτοκίνητο ως ολοκαίνουργιο.


Για το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης ΙΝΚΑ Κρήτης

για το ΔΙΚΑΠ σύλλογο για τα δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη

για την ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας


ο εκπροσωπών Ντερμανάκης Νικόλαος Δικηγόρος Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)