Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Πλησιάζει η μέρα που θα χάσεις τη δουλειά σου (άν έχεις φυσικά)

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Αφορμή για το σημερινό άρθρο , είναι ένα άρθρο που διάβασα πριν λίγες ημέρες για την Deutsche Bank συμφωνα με το οποίο ο John Cryan ο οποιος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε σε ομιλία του οτι ένας μεγάλος αριθμος εργαζομένων στις τράπεζες θα αντικατασταθεί απο robots.

Σημερα, είπε μεταξύ άλλων, πολλοί απο τους εργαζόμενους εργάζονται μηχανικά σαν ρομπότ. Αύριο τα ρομπότ θα εργάζονται στη θέση τους σαν άνθρωποι.

Την ιδεολογία αυτή, ήδη την ακολουθούν πολλές τράπεζες προσπαθώντας να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες όμως είναι αρκετοί τομείς που αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα δεχθούν την επίθεση της τεχνολογίας.


Τα αυτόνομα οχήματα είναι πλέον γεγονός και ισως όχι πολύ στο πολύ μακρινό μέλλον 20-30 χρόνια απο τώρα απαγορευθεί εντελώς η οδήγηση απο ανθρώπους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση μελέτη προβλέπουν οτι το 1/3 των υφιστάμενων θέσεων εργασίας θα αντικατασταθούν απο υπολογιστές και ρομπότ.

Ηδη όσοι αγοράζετε προιόντα μέσω ebay ή Amazon ή επιχειρήσετε να συνομιλήσετε online με έναν εκπρόσωπο κάποιου τμήματος μεγάλης εταιρείας θα διαπιστώσετε αν προσέξετε οτι μιλάτε με ενα πρόγραμμα τεχνητής ευφυίας.

Σε λίγα χρόνια απο τώρα, πολύ λιγότερα απο όσα φαντάζεστε το IQ των προγραμμάτων που θα αντικαταστούν θέσεις εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο ή ίσο εκείνων που θα χάνουν τη θέση τους.

Ηδη πολλοί προβλέπουν μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας παγκόσμια που θα οφείλεται στην μαζική αντικατάσταση ανθρώπων απο μηχανές. Οι μηχανές δεν απεργούν δεν έχουν άσχημο πρωινό ξύπνημα και κακή διάθεση και δε θα κάνουν λάθος αν είναι καλά προγραμματισμένες.

Η καθετοποίηση της εργασίας και η απουσία της γενικευμένης γνώσης ή εμπειρίας, βοηθάει στην άμεση αντικατάσταση της κάθε θέσης εργασίας, απο υπολογιστες και ρομπότ μολις αναλυθεί επακριβώς όλο το αντικείμενο της θέσης αυτής και γίνει αλγόριθμος και πρόγραμμα η διαδικασία.

Μην ακούτε τις σαχλαμάρες για νεες, νέου τύπου θέσεις εργασίας που θα βρίσκουν οι απολυμένοι. Ενας 50αρης που δούλευε σε μια θέση για 30 χρόνια και έκανε συγκεκριμένη δουλειά ρουτίνας καθημερινά δύσκολα θα εκπαιδευτεί σε κάτι νεο. Αλλά και άν μάθει κάτι νέο αν το IQ του είναι στο μέσο επίπεδο του ανθρώπινου είδους, σίγουρα και οι δεξιότητες και η νεα δουλειά που θα αποκτήσει θα τεθεί πολύ σύντομα σε κίνδυνο απο μηχανές.

Σύντομα ακόμα και ο χαρακτήρας του ανθρώπου, ευγενικός, υπομονετικός, σαρκαστικός, αγενής θα μπορεί να προσομοιωθεί απο το πρόγραμμα και θα είναι πια πολύ δύσκολο αν δεν έχεις άμεση επαφή να καταλάβεις αν ο συνομιλητής σου σε κάποια επικοινωνία με εταιρείες είναι άνθρωπος ή μηχανή.

Η αύξηση της ευφυίας δίνει κάποια στιγμή και την αίσθηση της συνείδησης και της ύπαρξης. Αν για το ανθρώπινο είδος και το ζωικό βασίλειο η συνείδηση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς χημικών διεργασιών , μην αποκλείετε στο μέλλον μια σειρά απο ηλεκτρικές διαδικασίες να φέρουν ένα νέο είδος τεχνητής συνείδησης, που όμως εξωτερικά δε θα διαφέρει στο παραμικρό απο την ανθρώπινη.

Είμαστε στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής, μάλλον πολύ χειρότερης για το ανθρώπινο είδος απ' ότι η σημερινή και όσες έχουμε ζήσει εως σήμερα.Είναι η εποχή που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα είναι πρακτικά ανενεργό και ουσιαστικά άχρηστο.


Ποιος θα καταναλώνει τότε τα προϊόντα οταν δε θα έχει ενα μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων δουλειά, το ποιος θα καρπώνεται την υπεραξία των ρομπότ και άλλα τέτοια ερωτήματα, άλλα πρακτικά άλλα ηθικά και φιλοσοφικά θα εμφανιστούν σύντομα στις κοινωνίες.


Ομως το θέμα σήμερα δεν είναι αν θα χάσεις τη δουλειά που έχεις (άν είσαι φυσικά τυχερός και έχεις) αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και τι θα κάνεις μετα κι αν τα πράγματα προβλέπονται εφιαλτικά για οικονομίες όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβει στην Ελλάδα.

Δυο βίντεο της boston dynamics μπορείτε να παρακολουθήσετε στους 2 παρακάτω σύνδεσμους ενώ το ρομποτ chef της motoman υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια.


https://www.youtube.com/watch?v=-7xvqQeoA8c

https://www.youtube.com/watch?v=rVlhMGQgDkY

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)