Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΣΥ: Καταθέτει μήνυση για παρακράτηση εισφορών σε ένα εκατ. συνταξιούχους

Το Ενίαιο Δίκτυο Συνταξιουχων στο υπουργείο Εργασίας/Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιάννης ΠαναγόπουλοςΜηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομη παρακράτηση των εισφορών σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα καταθέσει αύριο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο υπουργείο Εργασίας και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο επισημαίνουν ότι ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Με αποτέλεσμα, προσθέτουν, να χάνουν σημαντικά ποσά από τις συντάξεις τους που εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Στο υπουργείο Εργασίας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος –υποστηρίζουν- αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντηση με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, επανέλαβε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλομένων συντάξεων.
Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.
Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)