Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Κίνητρα και καθρεφτάκια

Κίνητρα και καθρεφτάκιαΤου Θεοδόση Μπουντουράκη 
Όταν οι Ισπανοί κατακτητές, οι περίφημοι conquistadores, αποβιβάστηκαν στην Αμερική τον 16ο αιώνα λέγεται ότι έδιναν καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς για να τους πάρουν τα χρυσαφικά και άλλους θησαυρούς. 
Αυτήν την εικόνα μου έφερε στο μυαλό η πομπώδης αναγγελία της συριζαίας υπουργικής εγκεφάλου, η οποία προβλήθηκε κατά κόρον από τα ΜΜΕ, ότι κάθε μήνα θα κληρώνει κάποιους κατόχους πιστωτικών καρτών και θα τους δίνει ένα χρηματικό βραβείο. 
Ο λόγος; Κίνητρο για την χρήση πιστωτικών καρτών προς καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν δίνει κουδουνίστρες και καθρεφτάκια, όπως οι Ισπανοί κατακτητές αλλά χρήματα!
Είδατε πρόοδος οι Συριζαίοι; Το πιο ενδιαφέρον όμως στην υπόθεση είναι η ιδέα της χορήγησης κινήτρων.
Μα η έννοια του κινήτρου είναι μια καθαρά καπιταλιστική έννοια, σύμφυτη με την ελευθερία της βούλησης των συναλλασσομένων! 
Πως χώρεσε ο ατροφικός σταλινικός εγκέφαλος της εν λόγω κυρίας αυτήν την φιλελεύθερη έννοια που ταυτίζεται με την αστική δημοκρατική οικονομία;
Στα Σταλινικά καθεστώτα τα οποία όλοι οι μουχλιασμένοι Συριζαίοι τόσο θαυμάζουν ώστε να αγνοούν τα στυγνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές δικτάτορες– δεν υπήρχε η έννοια του κινήτρου, που προϋποθέτει την ελεύθερη βούληση. Υπήρχε μόνο η έννοια της σκληρής επιβολής των επιθυμιών ή δοξασιών των κυβερνώντων δικτατόρων.
Αντίστοιχα στην κατά Σύριζα σημερινή Ελλάδα, η μεσαία τάξη και οι φιλελεύθεροι πολίτες φυσικά δεν εξοντώνονται με την συγκέντρωση στα γκουλάγκ, αλλά με την επιβολή αβάσταχτης και ληστρικής φορολογίας στα πάντα: Κινητά, ακίνητα, υπηρεσίες, και ό,τι άλλο σοφιστούν οι σταλινικοί συριζαϊκοίεγκέφαλοι!
Είναι φαίνεται και αυτό ένα στοιχείο της κατά Μαρξ διαλεκτικής προόδου.
Από τα καθρεφτάκια στα κίνητρα και από την άμεση φυσική εξόντωση της μεσαίας τάξης, στην έμμεση δια των φόρων και εισφορών! 
Η παροχή κινήτρων και η λειτουργία τους βασίζεται εκτός από την φιλελεύθερη οικονομία και στην υγιή σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.
Εδώ σε μας το κράτος όχι μόνο δεν εμπιστεύεται τους πολίτες αλλά εκ προοιμίου τους θεωρεί φοροφυγάδες και αναξιόπιστους. Και φυσικά οι πολίτες αντιδρούν με κλεφτοπόλεμο κατά του κράτους.
Ο κλεφτοπόλεμος ξεκινάει από την ανυπακοή προς τους νόμους και φυσικά κορυφώνεται με την φοροδιαφυγή. Στον κλεφτοπόλεμο των πολιτών, το κράτος απαντά με περισσότερους νόμους και περισσότερους φόρους, που μοιραία οδηγούν σε περισσότερη φοροδιαφυγή.
Ο απόλυτος φαύλος κύκλος! Μέχρι τελικής πτώσεως των πολιτών που κινούνται στην ιδιωτική οικονομία δηλ. αυτών που συγκροτούν την μεσαία αστική τάξη.
Θέλετε απόδειξη; Το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του πρός τους ιδιώτες και συνταξιούχους και αυτοί δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Τα απλήρωτα χρέη των πολιτών ξεπερνούν το 55% του ΑΕΠ και πάνω από τους μισούς Έλληνες χρωστάνε στην εφορία και στα Ταμεία.
Και το κράτος απαντά με κατασχέσεις τις οποίες υπερηφάνως διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία. 900 κατασχέσεις την ημέρα καμαρώνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 
Θυμίζει πολεμικό ανακοινωθέν περί συντριβής του εχθρού!
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα που λέει και η Ελληνική ταινία.
Λοιπόν αγαπητοί σταλινικοί φωστήρες του "προοδευτικού" Σύριζα.
Ανακαλύψατε τα κίνητρα. Μπράβο σας! Κάνατε ένα βήμα προς τον 21ο αιώνα. 
Αλλά τουλάχιστον κάντε το σωστά.
Κίνητρο προς τους φορολογουμένους είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η δυνατότητα έκπτωσης δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα. Και όχι φυσικά η σποραδική διανομή χαρτζιλικιού κατόπιν κληρώσεως!
Αλλά τι λέω, αφού ακόμα ζείτε στην αποχή των σταλινικών παραδείσων. Στον επόμενο αιώνα μπορεί και να τα αντιληφθείτε όλα αυτά. 
Αλλά ο κόσμος δεν σας περιμένει! Προχωρεί, και σεις πάντα θα είστε έναν αιώνα πίσω.
* Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι Οικονομολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)