Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Προειδοποίηση 116 ειδικών στον ΟΗΕ εναντίον της ανάπτυξης ρομπότ που σκοτώνουν

KILLER ROBOTSΣτους 116 ανέρχονται οι ειδικοί σε θέματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης που ζητούν, με επιστολή τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να αναληφθεί άμεση δράση για την αποτροπή της ανάπτυξης αυτόνομων ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορούν να σκοτώνουν.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στην επιστολή αυτή, ειδικοί σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, προειδοποιούν για μια «τρίτη επανάσταση» στον πόλεμο. Επιπλέον αναφέρεται ότι η «αυτόνομη θανατηφόρα» τεχνολογία ένα «κουτί της Πανδώρας», ενώ συμπληρώνεται πως είναι απαραίτητο να μην υπάρξει καθυστέρηση.
Οι 116 ειδικοί ζητούν από τον ΟΗΕ να απαγορευτεί η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στη διαχείριση οπλισμού. «Εφόσον αναπτυχθούν, θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι» αναφέρεται στην επιστολή.
«Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης όπλα για την ενίσχυση της τρομοκρατίας, όπλα τα οποία τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάσουν χάκερ, ώστε αυτά να λειτουργούν με ανεπιθύμητους τρόπους».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το ύφος της επιστολής έχει επιτακτικό χαρακτήρα, αφού οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «δεν απομένει πολύς χρόνος για δράση».
«Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα είναι δύσκολο να κλείσει» προειδοποιούν, ζητώντας η τεχνολογία αυτή να μπει στη λίστα των όπλων που απαγορεύονται από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για Συγκεκριμένα Συμβατικά Όπλα (Convention on Certain Conventional Weapons -CCW).
Ομάδα του ΟΗΕ που ασχολείται με τα αυτόνομα οπλικά συστήματα ήταν να έχει συνάντηση τη Δευτέρα, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Σημειώνεται πως πιθανή απαγόρευση της ανάπτυξης τεχνολογίας «ρομπότ δολοφόνων» (killer robots) είχε συζητηθεί και στο παρελθόν σε επιτροπές του ΟΗΕ.
Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με πλήρως αυτόνομα οπλικά συστήματα, που θα μπορούν να επιλέγουν και να πλήττουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ωστόσο η πρόοδος της τεχνολογίας τα φέρνει όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει το BBC, οι υπέρμαχοί τους θεωρούν πως οι υπάρχοντες νόμοι/ κανόνες του πολέμου επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται μορατόριουμ και όχι συνολική απαγόρευση εάν αποδειχτεί πως αυτό δεν ισχύει. Ωστόσο, οι αντίπαλοί τους εκτιμούν πως πρόκειται για απειλή προς την ίδια την ανθρωπότητα και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε αυτόνομες «φονικές λειτουργίες» (kill functions) θα έπρεπε να απαγορευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)