Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Φορολογικό θρίλερ με άρωμα κατασκοπείας μεταξύ της Ελβετίας και της Γερμανίας

Εφοριακοί του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασαν από έναν υπάλληλο της Credit Suisse, μέσω Αυστριακού μεσάζοντα, CD με λογαριασμούς 100 Γερμανών φοροφυγάδων.
 
ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ
Εμπλοκές με άρωμα... κατασκοπείας που παραπέμπουν στη μεταψυχροπολεμική εποχή, αλλά για λόγους οικονομικού συμφέροντος εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Ευρώπη. Η ιστορία αρχίζει από την Ελβετία, όπου η Βέρνη έχει αγανακτήσει λόγω της πρωτοβουλίας των εφοριακών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας να αγοράσουν, εν κρυπτώ και παραβύστω, CD με απόρρητα τραπεζικά στοιχεία της Credit Suisse. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που Γερμανοί ενεργούσαν παράνομα στην Ελβετία, παραβιάζοντας το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου της χώρας και κατ’ επέκταση το ποινικό δίκαιό της, όπως είχε υποστηρίξει και ο γενικός εισαγγελέας Μισέλ Λομπέ.
Γνωρίζοντας ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι στη Γερμανία προστατεύονται από τη νομοθεσία της χώρας τους αν χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι Ελβετοί αποφάσισαν να στείλουν τους «κατασκόπους» τους στη γειτονική χώρα, για να πληροφορούνται εγκαίρως τις κινήσεις των γειτόνων τους. Οι Γερμανοί, όμως, τους πήραν χαμπάρι.
Ενας από τους δύο Ελβετούς υπόπτους σε αυτήν την ιστορία οικονομικής κατασκοπείας συνελήφθη στη Φρανκφούρτη πριν από λίγες μέρες. Αποστολή του φερόμενου ως κατασκόπου, ο οποίος κατονομάζεται ως «Daniel M» σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ήταν να παρακολουθεί τα σχέδια της εφορίας στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει επιδείξει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα στην αναζήτηση των εύπορων Γερμανών φοροφυγάδων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες του ομοσπονδιακού κράτους. Ο 54χρονος Daniel M ήταν προ επταετίας υπάλληλος ασφαλείας στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS. Μετά εργαζόταν ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα swissinfo.ch.

Πίσω στο 2010
Η ιστορία αυτή αρχίζει το 2010. Τότε, εφοριακοί του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασαν από υπάλληλο της Credit Suisse, μέσω Αυστριακού μεσάζοντα, ένα CD με λογαριασμούς 100 Γερμανών φοροφυγάδων. Είχε αποκαλυφθεί ότι απέκρυπταν 2,9 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος. Το επίμαχο CD φαίνεται να αγοράστηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ και απέφερε στο γερμανικό κράτος έσοδα 300 εκατ. ευρώ από συμφωνίες φορολογικής αμνηστίας. Στις συμφωνίες αυτές, οι Αρχές προσφέρουν ευνοϊκούς όρους για να δηλώσει ο φοροφυγάς «οικειοθελώς» τα περιουσιακά στοιχεία που χρόνια έκρυβε σε φορολογικούς παραδείσους. Το πρόστιμο είναι, συνήθως, χαμηλότερο απ’ ό,τι προβλέπεται, αλλά τουλάχιστον το κράτος εισπράττει αναδρομικά φόρους.

Η ελβετική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το 2011 ζήτησε τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της κλοπής τραπεζικών δεδομένων από τη Γερμανία. «Αυτά τα μέτρα δεν είναι ασυνήθιστα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πιθανότητα διακρατικής συνεργασίας των αστυνομικών αρχών», απάντησε η ελβετική κυβέρνηση. Ομως, όπως επισήμανε η Βέρνη, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παύσει να ερευνούν την υπόθεση από το 2014. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας SonntagsZeitung, η ταυτότητα του «Daniel M» αποκαλύφθηκε στη Γερμανία από τον Ελβετό γενικό εισαγγελέα.

O υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, συνεργάζεται με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να «απαντηθούν όποια ερωτήματα εκκρεμούν». Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δυσκολεύεται να φανταστεί» πως η Ελβετία θα κατασκόπευε τις εφοριακές αρχές της χώρας του. «Είναι πολύ σημαντικό να δοθούν το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις στα ερωτήματα που εκκρεμούν», επισήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Σημειωτέον ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είχαν αρχίσει να εξομαλύνονται μετά τις εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο, που είχαν προκληθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, η Ελβετία έχει ενεργοποιήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Για να υπάρξει, ωστόσο, συνεργασία με τη Βέρνη, οι ΗΠΑ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στην UBS, κατηγορώντας την ότι συνέδραμε στη φοροδιαφυγή των εύπορων πελατών της και επιβάλλοντάς της πρόστιμα 5 δισ. δολαρίων.
Καθημερινή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)