Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τέλος σταθερής τηλεφωνίας

Τέλος σταθερής τηλεφωνίας: Πότε και σε ποιους συνδρομητές επιβάλλεται


Διευκρινίσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. Τι περιλαμβάνει ο όρος, σε ποιους επιβάλλεται και τι επιφέρει η μη καταβολή του
Adtech Ad
Κατόπιν γραπτών και προφορικών ερωτημάτων φορολογουμένων σχετικά με την εφαρμογή του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και σε συνέχεια των ΠΟΛ.1091/23.6.2016 και ΠΟΛ.1184/9.12.2016, με τις οποίες κοινοποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις και καθορίσθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους καθώς και η διαδικασία είσπραξης, αντίστοιχα, διευκρινίζονται, περαιτέρω, για τις ανάγκες της ορθής είσπραξης του εν λόγω τέλους, με την ΠΟΛ.1067/2017 τα εξής:

AdTech Ad

ΟΡΟΛΟΓΙΑ

α) Η έννοια των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας καταλαμβάνει:
- υπηρεσίες φωνής (πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο ή/και κλήσεις) που παρέχονται σε σταθερή θέση,

- ευρυζωνικής πρόσβασης ή/και πρόσβασης στο Διαδίκτυο (internet) που παρέχονται σε σταθερή θέση.
Η έννοια καταλαμβάνει και την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών προς «σταθερή θέση», όταν αυτή πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου.
β) Η έννοια του παρόχου υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας καταλαμβάνει οποιοδήποτε πρόσωπο τιμολογεί, στο όνομά του, τις ανωτέρω υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.
γ) Η έννοια του συνδρομητή σταθερής τηλεφωνίας καταλαμβάνει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο λαμβάνει τις παραπάνω υπηρεσίες ως τελικός καταναλωτής-χρήστης και για τις οποίες εκδίδεται από τον πάροχο λογαριασμός για την λήψη των εν λόγω υπηρεσιών.
Κατά την έννοια αυτή οι «μεταπωλητές» των εν λόγω υπηρεσιών δεν διαφέρουν από τους πωλητές – προμηθευτές τους, εφόσον οι πρώτοι τιμολογούν τις επίμαχες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας στο όνομά τους και όχι στο όνομα των προμηθευτών τους.

ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Το τέλος επιβάλλεται:
Α. - σε κάθε λογαριασμό που εκδίδεται για την παροχή υπηρεσιών φωνής (πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο ή/και κλήσεις) με χρήση γεωγραφικών αριθμών από το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης, καθώς και
- σε κάθε λογαριασμό που εκδίδεται για υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης ή/και πρόσβασης στο Διαδίκτυο (internet) εφόσον αυτές παρέχονται σε «σταθερή θέση».
Κατά την έννοια αυτή το τέλος επιβάλλεται στους λογαριασμούς που εκδίδονται είτε από παρόχους σταθερής είτε από παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Β. - σε κάθε σύνδεση για την οποία εκχωρείται γεωγραφικός αριθμός από το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης, καθώς και
- σε κάθε λογαριασμό που εκδίδεται για τη χρήση αριθμών των σειρών 800 και 801 καθώς και σύντομων κωδικών του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης.
Γ. στην αγορά προπληρωμένου χρόνου ομιλίας συμπεριλαμβανομένων και καρτών με χρήση αριθμών της σειράς 807 του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης , όπου οι κλήσεις πραγματοποιούνται μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής, στο βαθμό που οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών, είτε πρόκειται για ημεδαπές είτε για αλλοδαπές εταιρείες, έχουν λάβει Γενική Άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Δ. στην παροχή μισθωμένων γραμμών συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Ethernet που παρέχονται – ιδίως σε εταιρείες -, κατά το μέρος που αφορούν πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο, ευρυζωνική πρόσβαση και πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Internet) ενώ δεν καταλαμβάνει τα δίκτυα VPN (εταιρικά δίκτυα τύπου intranet).

ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Διευκρινίζεται ότι το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας δεν επιβάλλεται στις κάτωθι περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών ή/και πώλησης αγαθών, που ενδεχομένως περιλαμβάνονται σε λογαριασμούς που εκδίδονται από παρόχους υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας:
(α) Πώληση, εγκατάσταση/απεγκατάσταση, μη επιστροφή τερματικού εξοπλισμού τελικού χρήστη.
(β) Επίσκεψη συνεργείου/τεχνικών στο χώρο του τελικού χρήστη.
(γ) Παροχή άλλων υπηρεσιών όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χώρος για τη φιλοξενία ιστοσελίδων κλπ.
(δ) Κόστος ταχυδρομικών αποστολών τερματικού εξοπλισμού ή συμβολαίων και λοιπών εγγράφων προς τον τελικού χρήστη.
(ε) Κόστος κατασκευής δικτύου για σύνδεση τελικού χρήστη στο δίκτυο σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη δικτύου.

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Όλοι οι πάροχοι των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, είτε πρόκειται για ημεδαπές ή για αλλοδαπές εταιρείες, εισπράττουν το ως άνω τέλος και το αποδίδουν στην Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού.

Πηγή: taxheaven.gr, Φωτογραφία: Sooc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)