Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Κλείνει η αξιολόγηση στα ενεργειακά με την εκποίηση ακόμα και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ


αξιολόγηση
Σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα φιλοδοξούν να κλείσουν από μέρα σε μέρα και οι διατυπώσεις, την εκποίηση και το τέλος της ΔΕΗ με δρομολόγηση πώλησης και κάποιων υδροηλεκτρικών μονάδων.
Με τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών να έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις διαφορές ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική αντιπροσωπεία, με αποτέλεσμα «να είναι πλέον οριακές» όπως λένε κύκλοι που γνωρίζουν, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση για τα ενεργειακά.
Στην πραγματικότητα, με δεδομένη τη συμφωνία στην ουσία των θεμάτων, οι συζητήσεις αφορούν τώρα τις διατυπώσεις που θα περιληφθούν στο κείμενο του Staff Level Agreement.  Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εκατέρωθεν τεχνοκράτες θα επιχειρήσουν, μέσω περίτεχνων και αμφίσημων διατυπώσεων, να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναζήτηση διατύπωσης για την προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων στην περίπτωση που αποτύχει το market test του Σεπτεμβρίου για τα λιγνιτικά εργοστάσια ή στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά η πρόοδος στην αλλαγή μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος, κάτι το οποίο είναι μάλλον σίγουρο ότι θα συμβεί.

Στο θέμα των υδροηλεκτρικών ο κ. Σταθάκης δίνει τώρα πλέον τη μεγαλύτερη, ψευδεπίγραφη, «μάχη», θεωρώντας ότι εάν αναφερθεί ρητά η προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων τότε η κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στο να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στις τοπικές κοινωνίες, πράγμα ούτως ή άλλως δύσκολο.
Αντίθετα, εκτιμάται ότι μια διατύπωση αντίστοιχη με εκείνη του τρίτου μνημονίου που έκανε λόγο για λήψη «εναλλακτικών δομικών μέτρων» σε περίπτωση αποτυχίας των NOME, (δομικών μέτρων που οι πάντες γνώριζαν ότι ήταν η πώληση μονάδων της ΔΕΗ), θα γλύκαινε το χάπι στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, η συμφωνία έχει κλείσει με τις εξής βασικές παραδοχές, που θα νομοθετηθούν σε ένα επίπεδο αρχών:
·  Εκποίηση παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν περίπου στο 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ. Για το ποιες μονάδες θα μπουν στο προς πώληση πακέτο θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία στο αμέσως επόμενο διάστημα από κοινού με την Κομισιόν. Καθοριστικό θα είναι το market test  που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη market test τον Σεπτέμβριο, νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει αριθμό και σύνθεση του πακέτου (ή πακέτων) μονάδων και μετέπειτα εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης.
·  Συνέχιση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, όχι μόνο ως υποχρέωση της ΔΕΗ, αλλά και εκείνων των ιδιωτών που θα αγοράσουν από αυτήν λιγνιτικά εργοστάσια. Οι ποσότητες θα είναι αυξημένες σε σχέση με εκείνες που προέβλεπε ο νόμος. Η αξιολόγηση για το βαθμό επιτυχίας των NOME θα γίνει αρχικά τον Ιούνιο και στη συνέχεια το Φθινόπωρο.
·  Παραπομπή σε δεύτερο χρόνο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, ανάλογα με τις υπόλοιπες εξελίξεις (αποτέλεσμα του market test και αξιολόγηση του βαθμού αποτελεσματικότητας των NOME).
Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ΔΕΗ αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)