Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα αιολικά πάρκα στην Κάρυστο Ευβοίας, 23 Απριλίου 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για νότης μαριάςΟμιλία του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της συντονιστικής επιτροπής Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας, 23-4-2017 στην πλατεία Καρύστου με θέμα την απόσυρση των δασικών χαρτών και την ανάκληση των αδειών των νέων αιολικών πάρκων στην Νότια Καρυστία.


Ομιλία του Γ. Χωλ του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας
 Αγαπητοί πολίτες της Νότιας Καρυστίας
Ονομάζομαι Wayne Hall, κατάγομαι από την Αυστραλία αλλά ζω πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είμαι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας.
Απ’όσο ξέρω δεν έχουν γίνει προτάσεις να εγκασταθούν ανεμογεννήτριες στην Αίγινα.  Τις  βλέπουμε στον ορίζοντα, στις βουνοκορφές της Πελοποννήσου. Αλλά δεν είναι αντικείμενο διαμάχης στην Αίγινα. Δεν  επηρεάζουν  την τοπική μας  ζωή. Υποθέτουμε  ότι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και όπως όλοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν με τις ανεμογεννήτριες  το περιβάλλον τους,  έχουμε διαμορφώσει τη στάση μας προς αυτές τις μηχανές με βάση τις πληροφορίες που παίρνουμε από την εικονική πραγματικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης:


Δηλαδή ότι πρόκειται για μια πολύτιμη καινοτομία που βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι  ρυπογόνες, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  και έτσι  μειώνουν την απειλή της πλανητικής υπερθέρμανσης.  Αν ακούμε ότι σε άλλα μέρη οι πολίτες αντιτίθενται σε αυτές, αποδίδουμε την αντιθεσή τους στο σύνδρομο “Not in my backyard” (Όχι στην αυλή μου), δηλαδή στον  εγωϊσμό και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ευημερία της κοινωνίας ως συνόλου.
Από τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική να έχουμε ανεμογεννήτριες, και ειδικά μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, ακριβώς δίπλα στην πόρτα μας, ενδέχεται να αναγκαστούμε να εξετάσουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη προσοχή. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω  αυτά που είπαν ή θα πούν και άλλοι ομιλητές σε αυτή την εκδήλωση.  Το γεγονός είναι ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πολύ καλύτερες στο να εισπράξουν χρήματα για ληστρικά  ιδιωτικά συμφέροντα και να παρέχουν ένα οικολογικό φύλλο συκής στην ιδιωτικοποίηση και απορρύθμιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απ’ο τι είναι να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.   Οι αντίπαλοι της αιολικής ενέργειας ισχυρίζονται ότι σε πολλές περιπτώσεις, μια ανεμογεννήτρια στα τριάντα χρόνια της ζωής της δεν παράγει τόση ενέργεια όση χρειάστηκε για την κατασκευή της.  Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει λάβει επαίνους από τους οικολόγους για την υπόσχεση να καταργήσει τους  πυρηνικούς σταθμούς και να ιδρύσει ένα μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων σε στεριά και θάλασσα,  διαπιστώνουν ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Η Γερμανία σήμερα κατασκευάζει μια νέα γενιά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε λιγνήτη. Η Κίνα επίσης μόλις έχει επιβάλλει σε έξη επαρχίες της την απαγόρευση νέων έργων αιολικής ενέργειας.
Από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει προχωρήσει περισσότερο στην ικανοποίηση των κριτηρίων της Συνόδου Κορυφής των Παρισίων για το κλίμα, αφού τώρα απορρέει από ανεμογεννήτριες πάνω από το σαράντα τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας.  Έχει επίσης την πιο ακριβή και πιο αναξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια της Αυστραλίας.  Πέρυσι, ως αποτέλεσμα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με καταρρακτώδεις βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους, το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας κόπηκε, σε ορισμένες περιοχές  πάνω από 24 ώρες.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, δικαιολογούνται  με βάση την απειλή της πλανητικής υπερθέρμανσης. Οι οπαδοί και των δύο πλευρών της διαμάχης για το κλίμα, δηλαδή από τη μια εκείνοι που προειδοποιούν για  τους κινδύνους της πλανητικής υπερθέρμανσης, την οποία  αποδίδουν κυρίως στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, και από την άλλη εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι απάτη η θεωρία της ανθρωπογενούς πλανητικής υπερθέρμανσης, καταφεύγουν  σε υστερίες όταν αισθάνονται ότι απειλούνται  οι απόψεις  τους.  Πρόκειται για εξαιρετικά πολιτικοποιημένη διαμάχη. Η υστερία όμως οφείλεται εν μέρει  στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές της συζήτησης αποφεύγουν θέματα ταμπού. Αυτή η αποφυγή, στην τελική ανάλυση, έχει καταστήσει  τη συζήτηση αντιεπιστημονική. Επίσης, η διπολική υστερία  εξυπηρετεί το στόχο να ευθυγραμμιστεί   η δημόσια συζήτηση με τις ανάγκες του δικομματικού πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτείων. Σήμερα ακόμα και οι Αμερικανοί οι ίδιοι προσπαθούν να υπερβαίνουν  τις νοοτροπίες που ενθαρρύνει  αυτός ο διπολισμός.
Στο θέμα της αιολικής ενέργειας υπάρχουν και βουλευτές ,  όπως ο ελληνοαυστραλός γερουσιαστής  της Νότιας Αυστραλιάς Νικ Ξενοφών,  που καταβάλλουν παρόμοιες προσπάθειες, δηλ. να έχουμε αντικειμενική και επιστημονική άποψη για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως είπα, στο δικό μου τοπικό περιβάλλον της Αίγινας  δεν έχει εμφανιστεί ακόμα η ανάγκη για απόφαση υπέρ ή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Απέναντι σε άλλα θέματα εξίσου απειλητικά για τις αξίες της αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας , σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της δικαιοσύνης, όπως  τίς  ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA, ο Δήμος μας έχει υιοθετήσει την περήφανη πολιτική της ένταξης στο δίκτυο των δήμων που αντιστέκονται.
 Όπως με το θέμα του εμπορίου, το ενεργειακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με υστερίες ή με συνθηκολόγηση στις απαιτήσεις  των αντιμαχόμενων λόμπυ που το μόνο τους μέλημα είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος.
Εκτός από τις ανωτέρω ενστάσεις για την αξία της αιολικής ενέργειας στην επίλυση τού ενεργειακού προβλήματος, στην περίπτωση της Νότιας Καρυστίας  υπάρχουν ενστάσεις και λόγω της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος από την συσσώρευση βιομηχανικών αιολικών σταθμών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Όχη που θα επηρεάσει αρνητικά και την οικονομική ζωή του τόπου δηλ. την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό.
Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας χαιρετίζει τη σημερινή συγκέντρωση των πολιτών του Δήμου Καρύστου και δηλώνει την συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα σας.
Ο κ.Γουέιν μας επισκέφθηκε από την Αίγινα και μας μίλησε σε άπταιστα και τέλεια Ελληνικά!!
 Γουέϊν Χόλ. Από τον Σύλλογο Ενεργοί Πολίτες Αίγινας. Μας μίλησε για την εμπειρία των αιολικών στην Αυστραλία.

infognomonpolitics.blogspot 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)