Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Στόχος να έχουν δουλειά οι γονείς – Όχι συσσίτια τα σχολεία

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, είναι μέχρι το 2019, σε όλα τα σχολεία της χώρας να παρέχονται γεύματα στα παιδιά. Γεύματα, μάλιστα, που θα είναι βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή, αλλάζοντας, έτσι, τις διατροφικές συνήθειες τους. Όπως είπε, εξάλλου, η κ. Φωτίου«σε έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αλλά και του ΕΦΕΤ  διαπιστώθηκε 40% αλλαγή της σχολικής συμπεριφοράς των παιδιών τα οποία γίνονται λιγότερα επιθετικά ενώ το 20% βελτίωσε την σχολική του απόδοση (χάρη στην βελτίωση της διατροφής)».
Αν αυτός ο στόχος ετίθετο σε κάποια άλλη χρονική στιγμή ή σε κάποια άλλη χώρα, τότε ίσως να είχε νόημα. Όμως στην Ελλάδα του 2017 είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Αυτό, γιατί μπορεί, πράγματι, η βελτίωση της διατροφής να έχει μία σειρά από οφέλη αλλά ως γνωστό η έλλειψη τροφής σκοτώνει. Και σύμφωνα με στοιχεία του Reuters το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα αυξάνεται, όπως σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. έχοντας διπλασιαστεί στα χρόνια της κρίσης ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Unicef περισσότερα απ’ τα μισά παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και στερούνται βασικών αγαθών, ακόμη και τροφής.

Τα παιδιά αυτά βιώνουν συνθήκες φτώχειας στα σπίτια τους, οι οποίες σίγουρα δεν επιδρούν θετικά ούτε στη σχολική συμπεριφορά τους ούτε και στις επιδόσεις τους. Και προφανώς, στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων τους δεν είναι να περιμένουν μέχρι το 2019 μήπως και λάβουν ένα «μεσογειακό» γεύμα την ημέρα στο σχολείο, ούτε και είναι αυτή η υπόσχεση που περιμένουν απ’ τους πολιτικούς που κρατάν το μέλλον τους στα χέρια τους. Η υπόσχεση που περιμένουν να ακούσουν και πολύ περισσότερο να δουν να πραγματώνεται είναι ότι το συντομότερο θα πάψουν, επιτέλους, να ζουν στη φτώχεια.
Ο συγκεκριμένος στόχος, όμως, είναι, επίσης, βαθιά προσβλητικός για όλους τους Έλληνες γονείς και την ελληνική κοινωνία εν συνόλω αλλά και άκρως ανησυχητικός για το μέλλον που η κυβέρνηση ονειρεύεται και προφανώς ετοιμάζει για τη χώρα.
Η παρούσα κυβέρνηση δεν εξελέγη το 2015 με στόχο το 2019 να παρέχει ένα πιάτο φαΐ στα σχολεία της χώρας (έστω και μεσογειακής διατροφής) αλλά ακριβώς για να μην χρειαστεί να πράξει κάτι τέτοιο, με το να αλλάξει την οικονομική πορεία της Ελλάδας εξασφαλίζοντας ότι οι γονείς των παιδιών θα έχουν δουλειά και εισοδήματα ώστε να μπορούν οι ίδιοι να τους παρέχουν όσα χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς.
Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δε συνέβη. Από το ΑΕΠ, μέχρι το χρέος και από τα κόκκινα δάνεια μέχρι τις οφειλές στην εφορία, από τις επενδύσεις μέχρι την κατάσταση των τραπεζών, τις καταθέσεις και τον αριθμό επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο, σχεδόν κάθε οικονομικός δείκτης στο 2017 είναι χειρότερα απ’ ότι στις αρχές του 2015. Στο διάστημα αυτό τα εισοδήματα και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, οι φόροι έχουν αυξηθεί ενώ στα πλαίσια της β’ αξιολόγησης έχουν, ήδη, αποφασισθεί και νέα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, που θα επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο.
Ας βάλει, λοιπόν, πρώτα η κυβέρνηση ως στόχο της να αλλάξει όλα τα παραπάνω μέχρι το 2019 και στη συνέχεια, αν το πετύχει, γιατί όχι να ασχοληθεί και με τις διατροφικές συνήθειες των ελληνόπουλων. Αν, όμως, τα παραπάνω μείνουν ίδια και γίνουν χειρότερα, τότε, αν και θα είναι πια αναγκαία, το συσσίτια δεν πρόκειται να σώσουν τους Έλληνες αλλά να επικυρώσουν την απόλυτη καταστροφή τους απ’ τους «σωτήρες» τους.

Πάνος Παναγιώτου

analitis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)