Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Εκτός οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες από τις μειώσεις στις συντάξεις

KATROYGKALOS 
Εκτός μένουν οι βουλευτές από τις μειώσεις συντάξεων από τη εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι συντάξεις των βουλευτών, των δημάρχων, αντιδημάρχων και νομάρχων βρίσκονται σε κενό νόμου καθώς δεν έχει προβλεφθεί ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών στις νέες ρυθμίσεις.

Όπως ανφέραυι στο ρεπορτάζ, δεν έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και αν θα έχουν τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των λοιπών συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Το κενό νόμου οδηγεί σε εξαίρεση από… την πίσω πόρτα.
Ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά του που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.


Ανεξάρτητα από τις απόψεις αυτές, γράφει η εφημερίδα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς, αρμόδια νυν και πρώην στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου παραδέχονται σήμερα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ρυθμίζει τι θα ισχύσει και τι όχι σχετικά με τις συντάξεις των αιρετών, γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο και πολύ περισσότερο στα άρθρα που αφορούν στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, μολονότι, απαριθμούνται όλες οι κατηγορίες μία απουσιάζει. Πρόκειται για τους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού. 

Η παράβλεψη αυτή δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου. Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.
Οι συντάξεις των εν λόγω προσώπων διέπονται από ειδικούς νόμους και διατάγματα (ν. 91/1943, ν.δ. 99/1974, ν. 1694/1987 και άρθρο 9 του ν. 2703/1999) οι οποίοι δεν μνημονεύονται σε κανένα από τα 121 άρθρα του ν. 4387/2016.

Όπως σημειώνει ο ΕΤ η αρχική διάτξαη πριν από την ψήφιση του νόμου στοάρθρο 4 έλεγε ότι οι βουλευτές όπως και τα πρόσωπα που εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. Με λί λόγια, θα έμενα εκτός περικοπών, του νέου υπολογισμού και εκτός της επιβολής του πλαφόν μίας σύνταξης στις 2.000 ευρώ και των πολλαπλών συντάξεων στις 3.000 ευρώ. Η παράγραφος αυτή απαλείφθηκε λόγω των αντιδράσεων, όταν ο νόμος ψηφιζόταν στη Βουλή χωρίςόμως να προβλεφθεί ρητά η ένταξη των αιρετών στις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις . Έτσι, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 με τα πρόσωπα του Δημοσίου που υπάγονται συνταξιοδοτικά στο νέο νόμο όπως συνέβη με τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους δικαστές, τους κληρικούς, τους υπαλλήλους και το επιστημονικό προσωπικό της Βουλής.
40 χρόνια δουλειά για σύνταξη που ένας βουλευτής τη βγάζει σε 4 χρόνια

Η βουλευτική σύνταξη σήμερα σε μικτό ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Η βουλευτική αποζημίωση είναι 5.905 το μήνα.
Η σύνταξη ενός βουλευτή (που εκλέχθηκε πρώτη φορά πριν από το 2012) είναι ίση με το ¼ του μισθού, με προσαύξηση 25% για κάθε έτος βουλευτείας πέραν του 4ου και με επιπλέον προσαύξηση 10% για κάθε έτος πέραν των 10 ετών βουλευτείας, με ανώτατο όριο το 80% του μισθού.
Τα μικτά ποσά σύνταξης είναι:
-Με θητεία έως 4 έτη (που ίσχυε έως το 2007), σύνταξη 1.476 ευρώ.
- Με 8 χρόνια (που ισχύει από το 2008) σύνταξη 2.952 ευρώ.
- Με 10 χρόνια, σύνταξη 3.676 ευρώ.
- Με 12 χρόνια , σύνταξη 3.971 ευρώ.
- Με 16 χρόνια, μικτή σύνταξη 4.560 ευρώ.
- Με 17 έτη και άνω, μπαίνει το πλαφόν και η σύνταξη είναι το 80% του μισθού, δηλαδή 4.724 ευρώ μικτά.
Για να υπάρχει η σύγκριση, ένας μέσος πολίτης για να φτάσει τη σύνταξη των 1.476 ευρώ, που παίρνει ένας βουλευτής με 4 χρόνια θητεία, θα πρέπει να δουλεύει 40 χρόνια με μισθό 2.500 ευρώ το μήνα.
Στην περίπτωση που ερμηνευτούν οι διατάξεις και αποφασιστεί ότι ισχύουν και για τους βουλευτές ο νέος υπολογισμός και ο επανυπολογισμός τότε θα δούμε τις βουλευτικές συντάξεις όσων εκλέχθηκαν έως το 2012 και συνταξιοδοτούνται, να διαμορφώνονται στα 182 ευρώ με 4 χρόνια βουλευτικής θητείας, στα 364 ευρώ με 8 χρόνια και στα 545 ευρώ με βουλευτές για 12 χρόνια θητείας.
Αυτά είναι τα ποσά που βγάζει το νέο σύστημα για την ανταποδοτική σύνταξη με 4,8 και 12 έτη εισφορών και με συντελεστές 3,08%, 6,16% και 9,24% για τα αντίστοιχα έτη.
Οι συντελεστές αυτοί μπαίνουν στη βουλευτική αποζημίωση των 5.095 ευρώ το μήνα και δίνουν τις συντάξεις των 182, 364 και 545 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν έχουν εθνική σύνταξη, γιατί καταβάλλεται μετά τα 15 έτη ασφάλισης και ξεκινά με 345 ευρώ, ενώ στα 20 έτη το ποσό είναι 384 ευρώ.
Αν μια παλιά βουλευτική σύνταξη επανυπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου, τότε ένας βουλευτής με 8 χρόνια θητεία από τις 2.952 ευρώ (μικτά προ μειώσεων) που παίρνει σήμερα θα δικαιούται 363 ευρώ και θα έχει προσωπική διαφορά που θα πρέπει να καταργηθεί 2.588 ευρώ.
Αν ο νόμος ισχύσει για τις βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά έως το 2012 και θα βγουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη, τότε με 15 χρόνια θητεία η σύνταξη με μισθό 5.905 ευρώ βγαίνει στα 1.027 ευρώ.
Για να πάρει ένας μισθωτός το ίδιο ποσό θα πρέπει να έχει εργαστεί για 40 χρόνια με μισθό 1.530 ευρώ για όλα τα χρόνια της καριέρας του. Αν μείνει στα 15 χρόνια, τότε οι αποδοχές των 1.530 ευρώ θα του δώσουν σύνταξη 521 ευρώ, δηλαδή τα μισά από την αντίστοιχη βουλευτική σύνταξη.

Πηγή: Ελευθέρος Τύπος 

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)