Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ινδία: Συνεχίζεται το χάος μπροστά από τα ATM

Σχόλιο ιστολογίου:
οτιδήποτε θέλει να πειραματισθεί η δύση το εφαρμόζει πρώτα σε χώρες τριτοκοσμικές, πριν λίγα χρόνια εφάρμοσαν την κάρτα πολίτη με βιομετρικά στοιχεία πολιτών (ιριδοσκόπηση - δαχτυλικά αποτυπώματα) με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση έδινε λεφτά για τους φτωχούς αλλά οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν τα παραδίδανε στους δικαιούχους. Μιλάμε για κράτος δικαίου και πρόνοιας, στις Ινδίες, έτσι αντί να βρουν έναν απλούστερο τρόπο, προτίμησαν να καταγράψουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό της γης με τεράστιο κόστος, αλλά έτσι θα έλυναν το πρόβλημα της διαφθοράς; Τώρα πρέπει να πολεμήσουν την φοροδιαφυγή για αυτό θα τους καταργήσουν τα μετρητά, και αύριο την τρομοκρατία, για να τους εμφυτεύσουν τσιπάκια στα χέρια. Πόσο όμορφος και αγγελικά πλασμένος είναι ο κόσμος των κυβερνήσεων, αφού οι λίγοι "κηφήνες" μπορούν και ελέγχουν βάναυσα και καταχρηστικά τους πολλούς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ζήτησε από τους καταθέτες να μη συσσωρεύσουν όλα τα χρήματά τους εκφράζοντας την οργή τους μετά την αστραπιαία απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το "μαύρο" χρήμα και τον αδήλωτο πλούτο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει για ακόμη μία ημέρα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων στις τράπεζες όλης της Ινδίας για να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών, όπως μεταδίδουν ινδικά μέσα ενημέρωσης.
Τα νομίσματα που απαγόρευσε η κυβέρνηση αποτελούσαν το 80% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της Ινδίας, με αποτέλεσμα η
πλειονότητα των πολιτών να μείνει χωρίς χρήματα για να καλύψει βασικές ανάγκες. Σημειωτέον ότι οι πολίτες έχουν περιθώριο έως τις 30 Δεκεμβρίου να εξαργυρώσουν αυτά τα χρήματα.
Εν μέσω λοιπόν της αναταραχής που επικρατεί στην ινδική κοινωνία, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας σύστησε στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς υπάρχει απόθεμα χαρτονομισμάτων, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ινδούς.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει προκαλέσει χάος και αναρχία στην Ινδία, ζητώντας μάλιστα να ακυρωθεί η απόφαση ακύρωσης των χαρτονομισμάτων, καθώς ο απλός κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει καθημερινά αγαθά και τρόφιμα.
Μάλιστα, στελέχη της αντιπολιτευτικής πτέρυγας ζητούν από τους ομοϊδεάτες τους να συσπειρωθούν καθώς, όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεφύγει από τον έλεγχο. "Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα αλλά δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Δεν μπορούν να πληρώσουν θεραπείες, γάμους και άλλες άμεσες υποχρεώσεις", σημειώνει στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Στο αντίθετο στρατόπεδο, αξιωματούχος της κυβέρνησης υποστηρίζει πως η απόφαση του πρωθυπουργού  Narendra Modi κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν θα χτυπηθεί μόνο το "μαύρο" χρήμα, αλλά και οι παράνομες πολιτικές δωρεές που χρηματοδοτούν τις εκλογές στην Ινδία (χρηματισμός, διαφθορά).
Σημειωτέον πως σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση εξέταζε την απόφαση απόσυρσης των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων εδώ και έξι μήνες, προτού ανακοινώσει την απόφαση που "πάγωσε" όλη τη χώρα και την έστειλε έξω από τις τράπεζες.
Χωρίς χαρακτηριστικά ασφαλείας
Τα νέα χαρτονομίσματα εκτυπώθηκαν σε ένα εργοστάσιο της Ινδίας, αλλά πέρα από τον διαφορετικό σχεδιασμό, είναι ίδια με τα προηγούμενα, καθώς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι πανομοιότυπα, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ινδία μέχρι στιγμής εισάγει σημαντικές ποσότητες χαρτιού που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση των χαρτονομισμάτων, από ευρωπαϊκές εταιρείες, και παράγει το 70% όσων χρησιμοποιούνται στην αγορά. Στόχος είναι η χώρα να καταστεί αυτάρκης και να παράγει το 100% των χαρτονομισμάτων της.
Ωστόσο, τα νέα χαρτονομίσματα που παράγονται για να αντικαταστήσουν όσα αποσύρονται δεν φέρουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς όπως εξήγησε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια. Επίσης δεν έκρυψε τον φόβο του πως το Πακιστάν μπορεί να πλαστογραφήσει τα νέα χαρτονομίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)