Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ελευθερία του λόγου στην αγγλική γλώσσα: στη Βρετανία μπλόκαραν όλους τους λογαριασμούς του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RT

© RIA Novosti. Eugene Biyatov
Newsroom του τηλεοπτικού καναλιού  Russia Today στην Αγγλική γλώσσα. Φωτογραφία Αρχείου.
ΜΟΣΧΑ, 17 Οκτωβρίου - RIA Novosti. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μπλόκαραν όλους τους λογαριασμούς του καναλιού RT, η τράπεζα  NatWest  υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε αναθεώρηση. Στη Ρωσία λένε για το Λονδίνο ότι  παραβίασε της ελευθερία  των μέσων ενημέρωσης, η Κρατική Δούμα προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από το επίσημο Λονδίνο.


Σχετικά με το μπλοκάρισμα των  λογαριασμών η αρχισυντάκτρια του   RT και του  Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων, Μαργαρίτα Simonyan δήλωσε στο microblog του στο Twitter [1] του«Russia Today» .
Нам закрыли счета в Британии. Все счета. 'Решение пересмотру не подлежит'. Да здравствует свобода слова!
Έχουν  κλείσει τους  λογαριασμούς μας  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλους τους λογαριασμούς. «Η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε αναθεώρηση.' Ζήτω η ελευθερία του λόγου!

Αργότερα εξήγησε ότι το κλείσιμο των λογαριασμών δεν έχει ακόμη οδηγήσει στην αναστολή των εργασιών στη Βρετανία του RT. "Αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο βήμα που η Βρετανία προτίθεται να λάβει, προκειμένου να περιορίσει ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές μας», - δήλωσε η Simonyan.



"Μετά από προσεκτική εξέταση"
Από την επιστολή, που έλαβε η  RT  από την  NatWest Bank, προκύπτει ότι η απόφαση να μην παρέχει πλέον τις υπηρεσίες έγιναν μετά τραπεζικές εργασίες "προσεκτικής  ανάλυσης" για το  κανάλι.  Το RT θα πρέπει να επιλέξει  έναν άλλο τρόπο για να πραγματοποιήσει τις  εργασίες του, όχι από μια εταιρεία - μέλος του ομίλου Royal Bank of Scotland.

«Η απόφασή μας είναι οριστική, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αρχίσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό», - δήλωσε στην επιστολή. Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει την εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών. Το τελικό σκορ θα κλείσει τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψει τα χρήματα στην  RT, με τη μορφή επιταγής.

Η επιστολή της Βρετανικής τράπεζας NatWest στο  RT

Στο κανάλι θα ελέγξουν τη γνησιότητα της επιστολής πριν από τη λήψη οποιονδήποτε  περαιτέρω ενεργειών, δήλωσε ο διευθυντής του RT UK Chris Wood, σημειώνοντας ότι τους  λόγοι για να αμφιβάλλει και ο  ίδιος δεν τους βλέπει.

Tο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για το  κλείδωμα των  λογαριασμών του  RT θεωρεί  ότι είναι μια άλλη απόδειξη της παραβίασης της ελευθερίας των ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Σύμφωνα με την  επίσημη αντιπρόσωπο από από το Υπουργείο εξωτερικών Μαρία Zakharova, το  Λονδίνο εγκατέλειψε   την ΕΕ με τις υποχρεώσεις  που υπέχουν  για  την ελευθερία του λόγου.
 "Όπως λένε, μια νέα ζωή, αλλά να μην κουβαλάς τις  κακές συνήθειες», - έγραψε στο Facebook της [2].

Ο Εξουσιοδοτημένος από το  Υπουργείο Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, Konstantin Dolgov, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η απόφαση σχετικά με τον αποκλεισμό - αυτό είναι μια άλλη ένδειξη της πρόθεσης  για « την επιλεκτική και την μεροληπτική" προσέγγιση για τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Φαίνεται ότι η ελευθερία του λόγου είναι εντελώς χαμένη  στην Ρωσοφοβική ομίχλη της  Albion », - έγραψε στο Twitter ο Dolgov [3], προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είχε συνηθίσει σε διπλά πρότυπα σε αυτόν τον τομέα του Λονδίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα απαιτήσει από το Λονδίνο να εξηγήσει την κατάσταση, η οποία συνεπάγεται ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του RT. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ενέργειες της τράπεζας μπορούν να συνδυαστούν με την επίσημη δράση του Λονδίνου »για την εξάλειψη της δυσάρεστης για τους Βρετανούς γραφειοκρατίας, αλλά και  το   δημοφιλές για τις  βρετανικές   δημόσιες ειδήσεις τηλεοπτικό μέσο ."

"Αν είναι έτσι, τότε υπάρχει το γεγονός της κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας εκ μέρους του λόγου και του Τύπου, όπως αποκαλούν οι ίδιοι οι Βρετανοί οι ίδιοι," μία από τις αρχαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο », - είπε σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών [4].

Η Δούμα θα ζητήσει εξηγήσεις
Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα κάνει  προσφυγή  στις βρετανικές αρχές για τους να εξηγήσουν  την κατάσταση με το  RT. Ο Χειρισμός θα γίνει από  το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία", δήλωσε το μέλος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας Διεθνών Υποθέσεων Sergey Zheleznyak, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υποστηρίζεται και από άλλες παρατάξεις.

"Θα βοηθήσουμε  το προσωπικό της τηλεόρασης του  RT  για να υπερασπιστούν  τα νόμιμα δικαιώματά τους», - είπε. Επιπλέον, οι βουλευτές θα το κάνουν ζήτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στα Ηνωμένα Έθνη και για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοσιογραφική κοινότητα να προσδιορίσουν  τη θέση τους.
Σύμφωνα με τον  Zheleznyak, το κλείσιμο των  λογαριασμών, του RT λέει  ότι όλα τα λόγια για ελευθερία του λόγου στη Δύση και τη μη παρέμβαση του κράτους στα μέσα ενημέρωσης είναι «απλώς ένα άδειο κέλυφος, ένας μύθος." «Αν στην  Δύση δεν είναι έτοιμοι  να λάβουν υπόψη τους την  τίμια δημοσιογραφία, καταστρέφουν  το σύστημα αξιών που δηλώνουν," - είπε ο βουλευτής.

Ένας άλλος βουλευτής της Κρατικής Δούμας , μέλος της Επιτροπής για την πολιτική πληροφόρησης, Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών Vadim Dengin, πιστεύει ότι η πίεση στο RT είναι να "για άλλη μια φορά να προκαλέσουν ζημιά, όπως να το ταπεινώσουν και  με κάποιο τρόπο  να προσπαθήσουν  να σταματήσουν  το έργο του καναλιού." Σύμφωνα με τον ίδιο, στην  Δύση γίνεται  η λήψη αυτών των ενεργειών, λόγω  «ελλειμμάτων στην πλατφόρμα της πολιτικής ενημέρωσης."


Η Ένωση Δημοσιογράφων απευθύνεται προς τους συναδέλφους

Η Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων σημείωσε επίσης ότι η απόφαση για το RT δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις  στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το πολιτικό παρασκήνιο του κλεισίματος των λογαριασμών δήλωσε ο γραμματέας της οργάνωσης Timur Shafir.
«Είναι ειδικά η περίπτωση όταν τους πολιτικούς τους πηγαίνουν στα δικαστήρια, οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από τέτοιες ασπίδες συμβουλίων, που πραγματικά αποκλείουν το οξυγόνο των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Τόνισε

Η Ένωση Δημοσιογράφων προσέφυγε στην Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, καθώς και σε άλλους  διεθνείς οργανισμούς. "Ελπίζω ότι η κατάσταση θα πάρει μια επαγγελματική εκτίμηση της κοινότητας και θα επιλυθεί και ότι το κανάλι θα  συνεχίσει την μετάδοση του  στην Αγγλία." - Είπε η γραμματέας της Ένωσης  Ελπίδα Azhgikhina.


References

  1.  Twitter
       ( https://twitter.com/M_Simonyan/status/787964208981929984 )
  2.  Facebook
       ( https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10211176132188834 )
  3.  Twitter
       ( https://twitter.com/KKdolgov/status/787985494542016512 )
  4.  сайте МИД
       ( http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2501064 )


https://ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)