Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Έδωσαν εκατομμύρια Ευρώ για το σύστημα εισροών - εκροών αλλά το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζεται.


Σχόλιο από φίλο αναγνώστη:
Συμπέρασμα κανένα ηλεκτρονικό σύστημα από μόνο του δεν είναι ικανό να δώσει οποιαδήποτε λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ιδού γιατί ανθεί το λαθρεμπόριο και η νοθεία στα καύσιμα



Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει, αφήνει περιθώριο για μαύρη αγορά και νοθεία στις βενζίνες και στο πετρέλαιο. 


Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για τον απολογισμό ελέγχων σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου είναι αποκαλυπτικά της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη μόνιμη κριτική που ασκείται από στελέχη της αγοράς καυσίμων και τον Σύνδεσμο των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ότι οι υπηρεσίες απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις, αφήνοντας την παράλληλη μαύρη αγορά καυσίμων στο απυρόβλητο, με μόνη μέριμνα της ηγεσίας να βάζει χέρι στις τσέπες των καταναλωτών επιβάλλοντας νέους φόρους.

AdTech Ad

Tα στοιχεία καταδεικνύουν ότι από το 2014 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του
2016 οι έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει, ενώ την ίδια στιγμή και συγκεκριμένα από τις 15 Οκτωβρίου (αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνουν ακριβότερα και το πετρέλαιο κίνησης.
Από τους 27.365 ελέγχους που είχαν διενεργηθεί το 2014 στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν διενεργηθεί μόλις 1.702. Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα:
• Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.
• Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6% και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ποσό που βεβαιώθηκε έφθασε στα 13,78 εκατ. ευρώ.
• Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.702 έλεγχοι με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 1,97 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και 6.260 λίτρα πετρελαίου κίνησης.
Παράγοντες με γνώση της κατάστασης αποδίδουν την απουσία ελέγχων στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Αυτός, λένε, είναι και ο λόγος για τον οποίο το σύστημα εισροών - εκροών στέλνει στοιχεία, αλλά ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών τα κοιτάζει και τα αξιοποιεί. Τι και αν έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων, τι και αν αποστέλλονται κανονικά τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, στην πράξη το σύστημα συνεχίζει να μη λειτουργεί, όπως κατήγγειλε για πολλοστή φορά πριν από μία εβδομάδα ο Γιάννης Αλιγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)