Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

62 άνθρωποι κατέχουν το μισό πλούτο της γης

62 άνθρωποι κατέχουν το μισό πλούτο της γης
Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποσιτίζονται, άλλοι 3 δισ. δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, περίπου 80 χώρες σε τρεις ηπείρους δεν έχουν τη δημοσιονομική δυνατότητα να διαθέσουν κονδύλια για κοινωνική πολιτική. Δεν είναι μόνον θέμα υπανάπτυξης και οικονομικών συστημάτων. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η ανισοκατανομή πόρων, η οποία μεγαλώνει διαρκώς με τον τρόπο που λειτουργούν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και οι αγορές. 
Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam International, οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν τόσο πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός της Γης – περίπου 3,5
δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυξάνουν μάλιστα συνεχώς τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ οι φτωχοί όλου του κόσμου γίνονται φτωχότεροι
Από τα στποιχεία που παρατίθενται στην έκθεση της Oxfam προκύπει ότι ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%.

Σχεδόν οι μισοί υπέρ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία κι τη Σαουδική Αραβία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε να πεινούν εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων, επειδή οι πόροι που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή», τόνισε υποστήριξε η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιάνιμα, παρουσιάζοντας την έκθεση
Εκτιμάται ότι περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, οι κυβερνήσεις θα είχαν στη διάθεση ένα ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικά προγράμματα, αναφέρει ο Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Ο πλούτος και το δράμα της Αφρικής
Αναφερόμενη στην εργασία του καθηγητή, ο Oxfam είπε ότι το 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, στερώντας τις φτωχές αφρικανικές χώρες ετήσια φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων.
Πλούτος: 62 άνθρωποι έχουν όσα ο μισός πληθυσμός της Γής!© Sofokleousin.gr Πλούτος: 62 άνθρωποι έχουν όσα ο μισός πληθυσμός της Γής!
Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση.

«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιες ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη», είπε η Μπιάνιμα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια έχει πέσει κατά 650 εκατομμύρια από το 1981, παρότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 2 δισεκατομμύρια στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αλλαγής οφείλεται στην άνοδο της Κίνας, όπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βγήκαν από την ακραία φτώχεια.

fpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)