Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η λιτότητα... σκοτώνει

Του Παύλου Δρακόπουλου

H οικονομική κρίση και όσα τη συνοδεύουν –ύφεση, λιτότητα, ανεργία, μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία- έχουν αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που αφορούσε πάνω από 70 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, εκτιμά ότι η διεθνής κρίση του 2008-10 συνδέεται με πάνω από 263.000 θανάτους από καρκίνο μόνο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι 169.000 έξτρα θάνατοι έχουν συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Imperial, King’s), με επικεφαλής τον δρα Μαχιμπέν Μαρουθάπου του ImperialCollege του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “TheLancet”, δήλωσαν ότι τη «γλύτωσαν» κάπως οι χώρες που έχουν καθολική ιατρική κάλυψη, όπου υπήρξε μικρότερη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου.


Σύμφωνα με την μελέτη, μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους. Μία μείωση κατά 1% (ως ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.
«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Μαρουθάπου. «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές», πρόσθεσε.

Από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι 26 παρέχουν καθολική ιατρική κάλυψη (σε πάνω από το 90% του πληθυσμού τους), ενώ εννέα όχι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Στο παρελθόν και άλλες μελέτες έχουν δείξει την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδίως των ανέργων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 tvxs.gr

1 σχόλιο:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)