Κυριακή 24 Απριλίου 2016

FT: Διχάζει την Ευρώπη το «δώρο» της βίζας στην Τουρκία

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αγωνιούν για το ενδεχόμενο χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες, με βάση τη συφωνία της ΕΕ με την Αγκυρα για το προσφυγικό. Σε αναζήτηση δικλείδων ασφαλείας η ΕΕ, προειδοποιεί για ενδεχόμενες αλλαγές στα συμφωνηθέντα η Τουρκία.






Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανωνιούν σχετικά με την πολιτικά επικίνδυνη υπόσχεση να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση χωρίς βίζα σε 80 εκατ. Τούρκους, εν μέσω ισχυρών προειδοποιήσεων από την Άγκυρα ότι η συμφωνία με την ΕΕ για τη μετανάστευση θα ακυρωθεί χωρίς θετική απόφαση μέχρι τον Ιούνιο.

Η εδώ και ένα μήνα συμφωνία της ΕΕ να επιστρέφονται μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία, έχει μειώσει δραματικά τις ροές από το Αιγαίο, αμβλύνοντας μια οξεία μεταναστευτική κρίση. Αλλά η συμφωνία βασίζεται σε «γλυκαντικά» προς την Άγκυρα, τα οποία η ΕΕ αγωνίζεται να χορηγήσει -το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η δέσμευση να δώσει στους Τούρκους πολίτες βραχυπρόθεσμα δικαιώματα διέλευσης στην περιοχή Σένγκεν.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, ανήσυχες για μια πολιτική αντίδραση σχετικά με τη μετανάστευση των μουσουλμάνων, έχουν αρχίσει να διερευνούν επιλογές ώστε να κάνουν την παραχώρηση πιο αποδεκτή πολιτικά, περιλαμβανομένων διατάξεων ασφαλείας, επιπρόσθετων προϋποθέσεων ή πιο ήπιων όρων. Οι πολιτικοί υπολογισμοί είναι ακόμη πιο πολύπλοκοι λόγω των αποφάσεων για ευρωπαϊκή βίζα για την Ουκρανία, τη Γεωργία και το Κόσοβο.


Αρκετοί ανώτατοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν πως οι ιδέες που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα ευρύ φρένο ασφαλείας, το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία για τη βίζα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θα περιορίσει τα προνόμια σε στελέχη ή φοιτητές από την Τουρκία ή θα περιλαμβάνει μια μη συμβατική συμφωνία με την Τουρκία που θα επιτρέπει πιο ενδελεχείς ελέγχους των επισκεπτών, όπως περίπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)