Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«Δίκαιη λύση για τα «κόκκινα δάνεια», αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας

red-loans
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με δημόσιες τοποθετήσεις μου, ήδη από το 2014 είχα επισημάνει ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την αβελτηρία της προηγούμενης συγκυβέρνησης που οδήγησε στα τέλη του 2015 στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και που ούτε λίγο ούτε πολύ αφορούσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο οικογένειες. Και επεσήμανα έγκαιρα τον καιροσκοπισμό της αλυσιτελούς διάταξης του ν. 4235/2014 για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που πέρασε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και αποτέλεσε προπέτασμα καπνού στην επερχόμενη τότε εκλογική συντριβή. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, η ρύθμιση αυτή απέδωσε μόλις 4 αιτήσεις ρύθμισης από 31.000 κόκκινα αγροτικά δάνεια.


Και από τον Ιανουάριο του 2015 είχα επαναφέρει ως Ευρωβουλευτής την ανάγκη διευθέτησης συνολικά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ενόψει τότε μιας διαφαινόμενης αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Η μνημονιακή διολίσθηση ωστόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τους επόμενους μήνες, δεν επέτρεψε τη λύση του οξύτερου γόρδιου δεσμού, που κρατά για χρόνια δέσμιους τους Έλληνες δανειολήπτες, τους καταναλωτές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και τους Έλληνες αγρότες που υποθήκευσαν τη γη τους στις ελληνικές τράπεζες.
Αντίθετα, η νεομνημονιακή συγκυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές όσα δεν παραδόθηκαν με το περιβόητο mail Χαρδούβελη. Και με τον μνημονιακό νόμο 4354/2015 του περασμένου Δεκεμβρίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυβέρνηση επέτρεψε το ξεπούλημα των «κόκκινων δανείων» των Ελλήνων, με συνοπτικές διαδικασίες, στους «γύπες» των διεθνών αγορών που παραμονεύουν για να βγάλουν τα σπίτια των Ελλήνων και τη γη των αγροτών στο σφυρί των πλειστηριασμών.
Την περασμένη Δευτέρα 15/2 ο Ντράγκι εξασφάλισε για τους ιταλούς συμπατριώτες του τα «κόκκινα δάνεια» των ιταλικών τραπεζών να δίνονται υπό μορφή ABS, ως εγγυήσεις (collaterals), από τις ιταλικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ακολούθησε την Πέμπτη 18/2, κάλεσα την ευρωπαϊκή νομενκλατούρα που εκπροσωπεί ο Ντάισελμπλουμ και η παρέα του να αποδεχτεί την ίδια δίκαιη λύση και για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια. Και ζήτησα από τον προϊστάμενο της τρόικας να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την λύση που εξασφάλισε ο Ντράγκι για τους συμπατριώτες του στην Ιταλία.

Ως νέος Πόντιος Πιλάτος, ο Ντάισελμπλουμ, μπροστά στην καταφανή αδικία σε βάρος των Ελλήνων, δεν τόλμησε καν να επιμείνει στις επιταγές του τρίτου μνημονίου και της τρόικας που επιβάλουν ξεπούλημα των «κόκκινων δανείων» στα διεθνή funds και στα κοράκια και έριξε το μπαλάκι στην ΕΚΤ. Άφησε έτσι ανοικτό το παράθυρο στην γονατισμένη ελληνική κυβέρνηση να υψώσει το ανάστημα της και τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών να δίνονται και αυτά υπό μορφή ABS, ως εγγυήσεις (collaterals), από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, αντί να πωληθούν σε διεθνή funds που θα βγάλουν τα σπίτια των φτωχοποιημένων Ελλήνων στο σφυρί.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο. Γιατί μετά από αυτές τις εξελίξεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ΕΚΤ και του Eurogroup, δεν δικαιούται να κρυφτεί πίσω από τις επιταγές της τρόικας. Αντίθετα, οφείλει να διεκδικήσει μια δίκαιη λύση για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια, αντίστοιχη με αυτή που δρομολογείται στην Ιταλία. Διαφορετικά θα είναι υπόλογη ενώπιον του Ελληνικού λαού αφού θα έχει για μια ακόμη φορά αποδεχθεί ρυθμίσεις που επιβάλλουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών έναντι των συμπολιτών τους στην Ε.Ε. και δη των Ιταλών.»

notismarias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)