Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

FT : Ολη η χρονιά σε μια λέξη: Oxi

Τo δημοψήφισμα ήταν η στιγμή της κάθαρσης στην τραγωδία της ελληνικής κρίσης. H «kolotoumba» του Αλέξη Τσίπρα και το κρίσιμο διήμερο που απέτρεψε το Grexit. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και πώς το oxi μετατράπηκε σε nai.





«Oxi»

Η άρνηση στα ελληνικά. Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για την πρόταση
διάσωσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν το «oxi» έναντι του «nai», με διαφορά 61-39%.

Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μια κάθαρση, τότε το δημοψήφισμα για τους όρους μιας τρίτης διάσωσης ήταν σίγουρα η στιγμή αυτή για την πενταετή ελληνική κρίση χρέους. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το «oxi» και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε.

Αμέσως μετά χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια κάθαρσης από τα συσσωρευμένα αισθήματα ταπείνωσης, απογοήτευσης και θυμού.

Αλλά οι Βρυξέλλες είδαν το «Μεγάλο Όχι», όπως το αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ως μια απόρριψη του ευρώ. Και με μόλις δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τη λήξη ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια χρεοκοπία που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Grexit, φαινόταν πως οι ημέρες της χώρας στην ευρωζώνη ήταν μετρημένες.


για τη συνέχεια Euro2Day


infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)