Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πού και πώς ξοδεύει η ΕΕ τα λεφτά μας [λίστα]

ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΤΟ POLITICO.EU
 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πού και πώς ξοδεύει η ΕΕ τα λεφτά μας [λίστα]
Έναν νέο ιστότοπο δημιούργησε η ΕΕ, όπου ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω περίπου 500 προγραμμάτων της που περιλαμβάνονται στα 6 μεγάλα ταμεία.
Η πληροφόρηση αυτή εκτός από την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ένωση, έβγαλε και αρκετά «λαβράκια» για το που πάνε τα λεφτά. Κάποια από αυτά παρουσίασε το γνωστό Politico.
Αν θέλετε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό κόμβο, πατήστε εδώ

1) Μεγάλη κερδισμένη η Πολωνία

Πάντα θα αναρωτιόσασταν ποια είναι η χώρα που λαμβάνει τα πιο πολλά

ευρωπαϊκά κονδύλια. Για την περίοδο 2014-2020, νικήτρια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ανακηρύσσεται η Πολωνία, με κοντά 86 δις ευρώ να έχουν «κλειδώσει» για την χώρα, πολύ παραπάνω από τα περίπου 43 που λαμβάνει η δεύτερη στην κατάταξη, Ιταλία.
2) Περισσότερο ωφελημένη, κατά κεφαλήν, η Λιθουανία

Παρ όλη την πρώτη θέση της Πολωνίας στο συνολικό ποσό που θα λάβει από τον νέο 7ετη προϋπολογισμό της Ένωσης, η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα κατά κεφαλήν είναι η Λιθουανία, με 2.837 ευρώ ανά άτομο σε σχέση με τα 2.232 ευρώ για την Πολωνία.

3) Η Γερμανία έχει επίσης «λαμβάνειν»

Αν και όλοι πια θεωρούν ότι η Γερμανία είναι η οικονομική δύναμη που χρηματοδοτεί την Ένωση, η πραγματικότητα είναι ότι αυτά που δίνει η Γερμανία με το ένα χέρι στον ευρωπαϊκό κορβανά, τα παίρνει με το άλλο. Μέσω των περιφερειακών χρηματοδοτήσεων, θα λάβει για τις φτωχότερες περιοχές της περίπου 28 δις την περίοδο 2014-2020.

4) Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένας από τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς στόχους είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ηπείρου για να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικές. Για την περίοδο 2014-2020 έχουν δεσμευθεί πάνω από 63 δις για την ενίσχυση μεγάλου μέρους των 27 εκατομμυρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

5) Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

Αν και οι περισσότεροι βρήκαν τις δεσμεύσεις του Παρισιού για το κλίμα κάπως αόριστες και χωρίς να υποστηρίζονται από τα απαραίτητα κεφάλαια, η Ένωση φαίνεται να έχει ήδη υπολογίσει και δεσμεύσει την δική της συμμετοχή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέσω δυο διαφορετικών προγραμμάτων, «Μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα» και «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», η ΕΕ έχει ήδη προϋπολογίσει περίπου 65 δις για το εγχείρημα αυτό. Κι αν νομίζεται ότι δεν είναι αρκετά, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη 60 δις διαθέσιμα να ξοδέψουν την εν λόγω περίοδο για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

6) Νέος αγρότης, μόνος, ψάχνει...

Είναι πια προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επενδύσει στους νέους και στην αγροτική ανάπτυξη. Με μόλις το 14% των αγροτών να είναι ηλικίας κάτω των 40, η Ένωση έχει εξασφαλίσει κονδύλια για να ενισχύσει περίπου 175.000 νέους αγρότες.

7) Ο στόχος είναι η επίτευξη του στόχου

Σε κάθε κωδικό από τον νέο προϋπολογισμό της Ένωσης, η λέξη «επίτευγμα» είναι παρούσα. Τώρα το κατά πόσο στο τέλος της περιόδου αυτής θα μπορούν να παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα των επενδύσεων που πραγματοποίησε η ΕΕ, αυτό μένει να το δούμε στην πράξη. Πάντως είναι θετικό ότι πια οι στόχοι είναι μετρήσιμοι και άρα συγκρίσιμοι με τα τελικά αποτελέσματα.

8) Οι ανοικτοί δημόσιοι χώροι

Ότι και να εννοούν τελικά οι Ευρωπαίοι με τον όρο «ανανέωση των ανοικτών χώρων», στην οποία μάλιστα η Ελλάδα καταλαμβάνει μετά την Γερμανία την δεύτερη θέση ως αποδέκτης της επένδυσης, το σίγουρο είναι ότι η Ένωση φιλοδοξεί να αναμορφώσει και ανακαινίσει του δημόσιους αστικούς χώρους μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Συνολικός στόχος τα 17 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

9) Βιολογική γεωργία

Δεν θα μπορούσε η ΕΕ να μην ακολουθήσει την παγκόσμια τάση που ενισχύει την βιολογική καλλιέργεια και τα οργανικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η Ένωση θα ενισχύσει περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια, έκταση δυο φορές όσο η Ελβετία, με βιολογικά αγροτικά προϊόντα. Η ΕΕ έχει ήδη δημιουργήσει και το δικό της βιολογικό «logo».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)