Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σχεδόν 17.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιούλιο λόγω capital controls

Αρνητικό ρεκόρ δεκαπενταετίας

Τα capital controls έφεραν στην ελληνική οικονομία τον Ιούλιο μπαράζ απολύσεων, καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα χάθηκαν 16.700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ δεκαπενταετίας, τη χειρότερη δηλαδή μηνιαία επίδοση απ' το 2001.

Παράλληλα, εκτινάχθηκε κατά 40.000 άτομα μέσα σε έναν μήνα η εκ περιτροπής απασχόληση (από Ιούνιο σε Ιούλιο) εις βάρος της πλήρους, που σημαίνει εργασία λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Από τις 143.972 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, οι 68.000 αφορούσαν εκ περιτροπής απασχόληση, έναντι μόλις 28.000 τον Ιούνιο. Κάτι, βέβαια, που θα επηρεάσει δραματικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εξέλιξη που θα καταγραφεί από το φθινόπωρο...

Στην καταστροφή που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, με πρώτο θύμα τους εργαζομένους, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ, επικαλούμενος τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», κρούοντας παράλληλα καμπανάκι για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Συνοπτικά, τον Ιούλιο, παρότι κάθε καλοκαίρι καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για την πρώτη καθαρή μείωση για τον μήνα Ιούλιο από το 2009 και μόλις την τέταρτη απ' το 2001.

Μια ακόμα πιο ανησυχητική εξέλιξη καταγράφεται στην ποιοτική σύνθεση της απασχόλησης. Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν από 76.000 τον Ιούλιο 2014 και 89.000 τον Ιούνιο 2015 σε μόλις 23.000 τον Ιούλιο 2015, ενώ μεγάλη μείωση εμφάνισαν και οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

Καταγράφεται συνεπώς, πέρα από την ασυνήθιστη για την εποχή σημαντική μείωση της μισθωτής απασχόλησης, μια δυναμική μετατόπιση της απασχόλησης προς μια μορφή απασχόλησης που θωρακίζει λιγότερο τον εργαζόμενο, ειδικά του ιδιωτικού τομέα, από τον κίνδυνο φτώχειας

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, για πρώτη φορά αυτό τον Ιούλιο οι αιτήσεις ανεργίας στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του τουρισμού, υποχωρούσαν.[ΠΗΓΗ]


e-daily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)