Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ο πίνακας που δείχνει την απόλυτη κατάρρευση της οικονομίας

Κύμα ακρίβειας λόγω ΦΠΑ- Χωρίς μετρητά οι επιχειρήσεις - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. 
Ατελείωτα είναι τα μαρτύρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.Οι πολίτες μετα βίας προσπαθούν να βγάλουν πέρα τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχει δημιουργήσει ένα τρομακτικό κύμα ακρίβειας. 
 
Η αύξηση συμπαρέσυρε και τις τιμές προς τα πάνω αφού οι επιτήδειοι επέλεξαν να στρογγυλοποιήσουν τις τιμές σε βάρος των καταναλωτών.
Όπως άλλωστε δήλωσε στο financialbox το πρωί και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος «αν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ τότε η τελική τιμή του προϊόντος θα είναι αυξημένη κατά 4%».
 
Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις έχουν ξεμείνει από μετρητά, επιταγές σκάνε από παντού και οι εναπομείνασες βιομηχανίες έχουν μεγάλα προβλήματα να συνεχίσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές αφού τα capital controls έχουν
δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά πρώτων υλών και κατά συνέπεια στην ομαλή παρασκευή αγαθών.
 
Τα capital controls έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους για το μήνα Ιούνιο «βούλιαξαν» σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

 
Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 353 εκατ. ευρώ ή 10% έναντι του μηνιαίου στόχου ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 694 εκατ. ευρώ ή 20% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε επίπεδο εξαμήνου, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση 4% εναντι του στόχου (μείωση κατά 898 εκατ. ευρώ) ενώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού η μείωση είναι της τάξης του 7,7% (μειωμένα κατά 1.657 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου).
 
Ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με το protothema, δεν μπορεί να δώσει λύση για την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τα δεδομένα στην συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι αποκαρδιωτικά. Επιταγές σφραγίζονται οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πολίτες. Μεγάλη ευθύνη για το γεγονός αυτό αποδίδεται στο Δημόσιο που επί της ουσίας δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όσοι είχαν επιταγές προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουν ότι δεν θα είχαν αποπληρωθεί έξι μήνες μετά και πλέον βλέπουν τις επιταγές τους να σφραγίζονται.
Με τα capital controls επιτρέπεται μεν η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, αποκλειστικά όμως σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, γεγονός που στερεί από την πραγματική οικονομία ρευστότητα.
 
Το μεγάλο επίσης πρόβλημα αφορά επιχειρήσεις εκείνες, των οποίων οι επιταγές έχουν λήξει λόγω της τραπεζικής αργίας στο δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει πλήθος ακάλυπτων επιταγών, όχι όμως με υπαιτιότητα των επιχειρήσεων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αργίας, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εντός οκτώ ημερών, διαφορετικά κινδυνεύουν με «σφράγισμα» επιταγών.
Η παραγωγή αγαθών στην Ελλάδα είναι ευθέως συνδεδεμένη με την εισαγωγή πρώτων υλών. Λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους με ομαλό τρόπο και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τους προμηθευτές άρα δεν έχουν επάρκεια πρώτων υλών. Το προβλημα αυτό δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση.
 
Κι αυτό διότι η απουσία πρώτων υλών (αφού αυτές δεν μπορούν να αποπληρωθούν στην ώρα τους λόγω των capital controls) χτυπά ευθέως την παραγωγή. Στη συνέχεια το πλήγμα μεταφέρεται στις εξαγωγές οι οποίες αναγκαστικά μειώνονται διότι λόγω της έλλειψης πρώτων υλών δεν μπορούν να παρασκευαστούν νέα προϊόντα τα οποία να διατεθούν στις αγορές του εξωτερικού όπως προηγουμένως.
 
Τη συνεχή επιδείνωση του κλίματος αποτυπώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος
 
Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν. Με το μπλε χρώμα απεικονίζεται η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη (πρόκειται για τον μέσο όρο των 19 χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ενώ με το κόκκινο χρώμα καταγράφεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2015 το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, ίσως λόγω της προσδοκίας ότι με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα θα βελτιωθούν. Τους τελευταίους πέντε μήνες ο δείκτης μοιάζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που δείχνει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης και το αρνητικό κλίμα. Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος θεωρείται ο πρόδρομος δείκτης από τον οποίο φαίνεται πώς θα είναι η διακύμανση του ΑΕΠ της χώρας. Με βάση τα στοιχεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προφανές ότι το 2015 θα κλείσει με μεγάλη ύφεση -υπολογίζεται στο -4% από τις Βρυξέλλες ή στο -3% από την Standard & Poor's- για την ελληνική οικονομία... Κι αυτό ενώ πριν από λίγους μήνες οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,4% το 2015, εκτίμηση που πλέον μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
 
 

financialbox.gr

1 σχόλιο:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)