Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Περιπλέκονται τα «σενάρια» συνεργασίας

Τα τουρκικά πολιτικά κόμματα συνεχίζουν τις ανεπίσημες συνομιλίες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν εξασφάλισαν στην χώρα αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ενώ παραμένει ασαφής η εικόνα για το πώς θα συσταθεί η νέα κυβέρνηση, η ζυγαριά φαίνεται να κλείνει προς τον συνασπισμό μεταξύ του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Μια νέα τουρκική κυβέρνηση χωρίς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν φαίνεται να είναι εφικτό, πράγμα που επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Politic's. Σύμφωνα με την έρευνα, ο λαός προτιμάει την συνεργασία μεταξύ ισλαμιστών (AKP) και εθνικιστών (MHP). Πιο συγκεκριμένα,
οι ψηφοφόροι του AKP θέλουν συνασπισμό μεταξύ AKP-MHP , οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προτιμούν συνασπισμό μεταξύ AKP-CHP, οι ψηφοφόροι του MHP θέλουν συνασπισμό μεταξύ AKP-MHP , ενώ οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι υπέρ του συνασπισμό μεταξύ CHP-MHP-HDP.
Εν τω μεταξύ, οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού χωρίς το AKP, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του κόμματος τους, όμως τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να συνεργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναφέρει ότι θα υποστήριζε έναν συνασπισμό μεταξύ CHP - ΜΗΡ, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκλήρωσης των ειρηνευτικών διαδικασιών με τους Κούρδους. Οι εθνικιστές του MHP όμως, είναι κατά των ειρηνευτικών διαδικασιών.
Τα δύο αυτά κόμματα, CHP και ΜΗΡ, δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μαζί και χρειάζονται την υποστήριξη ενός τρίτου κόμματος. Το HDP, θα μπορούσε να είναι το τρίτο κόμμα, όμως το CHP αντιτίθεται σε μια τέτοια ιδέα. Παρομοίως και το MHP δηλώνει ότι δεν θα λάβει μέρος σε ένα συνασπισμό με το HDP. Έτσι, το σενάριο συνασπισμού AKP - MHP συζητείται όλο και περισσότερο.
Ωστόσο το σενάριο συνεργασίας μεταξύ AKP και CHP, παρά τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές, εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο κατάλληλη, αλλά και η πιο ισχυρή (αριθμητικά) λύση για να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει 258 έδρες, το CHP 132 έδρες, ενώ το MHP και το HDP, το καθένα 80 έδρες. Η χώρα οδηγήθηκε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεδομένου ότι κανένα από τα τέσσερα κόμματα που εισήλθαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (276 έδρες) για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Την Τρίτη, 23 Ιουνίου, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και εν συνέχεια η εκλογή του προέδρου της βουλής. Μετά την διαδικασία αυτή ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αναμένεται να ζητήσει επίσημα από το πρώτο σε ψήφους κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μετά την ανάθεση καθηκόντων από τον Πρόεδρο για σχηματισμό κυβέρνησης, η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί εντός 45 ημερών.
Εάν κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό, θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν για να μην οδηγηθεί η χώρα σε οικονομική αστάθεια που βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη φάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)