Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προωθεί την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων


Νέο πρόβλημα μεταξύ κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής. Το νομοσχέδιο του ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων προωθεί η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην «κοινοβουλευτική διαφάνεια», η Πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την πρόταση νόμου: «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων» που κατέθεσαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και οι βουλευτές του κόμματός του.

Η 21η Διεύθυνση Επεξεργασίας Σχεδίων Νόμων του ΓΛΚ έχει προθεσμία 15 ημερών για να συντάξει την έκθεσή της.
Παράλληλα, αποστέλλει το νομοσχέδιο στον Υπουργό Εργασίας προκειμένου να απαντήσει αν η πρόταση νόμου έχει οικονομικές συνέπειες.

Αξίζει η σημειωθεί ότι την προώθηση της εν λόγω προτάσεως η πρόεδρος της Βουλής είχε προαναγγείλει από τις 4 Μαρτίου, όταν σε συνέντευξή της είπε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων «θα παραπεμφθεί αρμοδίως, διότι δεν επιτρέπεται οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης να αραχνιάζουν στα συρτάρια».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση, η οποία επεξηγεί αναλυτικά τους στόχους των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμων.

Τα νομοσχέδια ή οι προτάσεις νόμου που συνεπάγονται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία προσδιορίζει τις δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων. Σε περίπτωση νομοσχεδίου που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων, ως υποχρεωτικό συνοδευτικό έγγραφο υποβάλλεται επιπρόσθετα η ειδική έκθεση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού, η οποία αναφέρει τον τρόπο κάλυψης της δαπάνης.

Επίσης, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής τους. Επιπλέον, υποβάλλεται και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που επεξεργάζεται νομοτεχνικά τις προτεινόμενες διατάξεις.

Πάντως είναι ασύνηθες Πρόεδρος της Βουλής να προωθεί πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης ώστε να αποκτήσει τα απαραίτητα συνοδευτικά, ενώ το νομοθετικό έργο συνήθως προγραμματίζεται σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση.

Αν πάντως φθάσει η εν λόγω πρόταση του ΚΚΕ σε επίπεδο συζήτησης και ψήφισης απορίας άξιον είναι πόσες ψήψους θα συγκεντρώσει πέραν τις σίγουρες του ΚΚΕ και τις σχεδόν σίγουρες της ΧΑ.
Κέρδος online   22/5/2015 22:06
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)