Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τα FM!

Την απόφαση της να καταστήσει το ραδιόφωνο εντελώς ψηφιακό πήρε η κυβέρνηση της Νορβηγίας. Έτσι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα «σβήσει» το σήμα FM. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2017. 
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την κίνηση αυτή είναι ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να προσφέρει χώρο για 42 ραδιοφωνικά κανάλια συνολικά. Ήδη στη χώρα υπάρχουν 22 εθνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν ψηφιακά (δίκτυο DAB). Την ίδια ώρα υπάρχουν μόνο πέντε εθνικά κανάλια που εκπέμπουν στα FM. 
Επιπλέον σύμφωνα με τη νορβηγική κυβέρνηση το κόστος μετάδοσης μέσω του δικτύου FM είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από ότι το κόστος ψηφιακής μετάδοσης. Η ψηφιοποίηση, λοιπόν, αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 200 εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών ετησίως. 

«Η ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου θα ανοίξει την πόρτα για μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από ραδιοφωνικούς σταθμούς προς όφελος των ακροατών σε όλη τη χώρα» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. «Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε ένα πιο πλουραλιστικό περιεχόμενο και θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ήχου αλλά και νέες λειτουργίες» προσθέτει. 
Η κυβέρνηση έθεσε έναν αριθμό κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται πριν ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό σήμα. Η μετάβαση πρέπει να είναι προσιτή και το σήμα να είναι διαθέσιμο στα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων αλλά και στο ήμισυ τουλάχιστον του συνόλου των ακροατών πριν «σβήσουν» τα FM. 
Ειδικός αναλυτής αναφέρει στο BBC ότι θα υπάρξει νευρικότητα όταν ο πρώτος πομπός FM θα σβήσει στη Νορβηγία και σημειώνει: «Ελπίζω οι Νορβηγοί να έχουν κάνει αρκετά ώστε να διατηρήσουν το κοινό του ραδιοφώνου και να βεβαιώσουν πως όσοι ακροατές δεν έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση θα την κάνουν». Εξέφρασε φόβους ότι οι πιστοί ακροατές του ραδιοφώνου ίσως στραφούν στα CD και το διαδίκτυο. 
Την ίδια ώρα η σουηδική κυβέρνηση που σκέφτεται να προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχη με αυτή της Νορβηγίας δέχεται από ειδικούς εισηγήσεις για τη διατήρηση των FM. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)