Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αρνούνται να δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα δήμαρχοι και περιφερειάρχες - Ετοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις

Μπίτσικα Παναγιώτα 
Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ – Θυελλώδης συνεδρίαση, «ανεπαρκείς» για τους δημάρχους οι εξηγήσεις Μάρδα
Με ένα «όχι» απάντησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους και στην τοποθέτησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Ούτε ένα ευρώ δεν θα δώσω και ας με πάνε φυλακή» ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος βρίσκοντας ευήκοα ώτα σε αρκετούς συναδέλφους του. 
Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση σήμερα, Τρίτη, (από τις 13:00 ως αργά το απόγευμα) εκτάκτως του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μετά τη συζήτηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, οι εξηγήσεις του οποίου κρίθηκαν «ανεπαρκείς» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, καθορίστηκε το πλάνο των κινητοποιήσεων ως αντίδραση στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Την Πέμπτη που θα εισαχθεί για κύρωση στη Βουλή η ΠΝΠ, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αρχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ παράλληλα απεργιακό λουκέτο θα μπει από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Μαζί με την ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κατήγγελλε την κυβερνητική ενέργεια και ομοφώνως αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της ΠΝΠ και να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το ψήφισμα

Το κείμενο ψηφίσματος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο υπερψηφίστηκε ενώ «λευκό» ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του δημάρχου Αιγάλεω κ.Δημήτρη Μπίρμπα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των και τη λειτουργία των δήμων.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της έναν διάλογο για κοινά αποδεκτές λύσεις στη βάση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Καλεί τους δήμους να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα που να καταγγέλλουν την ΠΝΠ.

4. Καλεί τις δημοτικές αρχές και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ.

5. Καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή για κύρωση η ΠΝΠ.

6. Θα εξαντλήσουν κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα για την ακύρωση της ΠΝΠ.

7. Καλεί τους δήμους να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο κ. Μάρδας αποχώρησε λίγο πριν από τις 16:00 για να μεταβεί στον χώρο όπου συνεδριάζει το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και να ενημερώσει τους περιφερειάρχες. Οι τελευταίοι αφού ενημερώθηκαν μετέβησαν –όπως διαμήνυσαν– λίγο πριν από τις 19:00 στην ΚΕΔΕ για να αποφασίσουν από κοινού με τους δημάρχους τις –δυναμικές όπως προαγγέλλουν– κινητοποιήσεις τους.

Η ανακοίνωση των περιφερειαρχών

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δηλώνουν οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μέχρι τότε, όπως δηλώνουν, δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) μετά το έκτακτο ΔΣ έχει ως εξής:

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου»
.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων και ετοιμάζεται για άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στους δημάρχους να μην εφαρμόσουν, μέχρι τη συνεδρίαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, την ΠΝΠ.

Παράλληλα, εφόσον είναι υποχρεωτική η διαδικασία μεταφοράς, είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει την άμεση υλοποίηση της απόφασης. Σε αυτή την περίπτωση ο ταμίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, ακόμη και αν υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις δήμων ή δημοτικών οργάνων για άρνηση υλοποίησης. Σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες των δήμων, καθώς θα έχει την ευθύνη της μεταφοράς των διαθεσίμων ως ο καθ' ύλην αρμόδιος, μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι οι δήμοι αφού πρώτα προγραμματίσουν χρήματα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους το ερχόμενο 20ήμερο μπορούν να καταθέσουν τα υπόλοιπα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η δέσμευση των αποθεματικών διαθεσίμων να είναι και μεγαλύτερη του διμήνου.

Επίσης σημείωσε ότι το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή θα είναι τουλάχιστον 2,5% τη στιγμή που στις διάφορες εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο δεν ξεπερνάει το 1%. Σε αυτό το σημείο δήμαρχοι αντέδρασαν λέγοντας ότι έχουν κατατεθειμένα τα αποθεματικά τους με επιτόκιο που υπερβαίνει το 2,5% που θα τους δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης αντέτεινε ότι έχει καταφέρει να έχει επιτόκιο 5,3% από εμπορική τράπεζα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμα ότι εφόσον οι δήμοι θελήσουν να κάνουν απόληψη αυτό μπορεί να γίνει άμεσα για ποσό που δεν ξεπερνάει το 10% των συνολικών κατατεθειμένων διαθεσίμων. Εάν όμως ζητήσουν περισσότερα από το 10% τότε θα χρειαστεί μια διαδικασία κάποιου χρονικού διαστήματος για την αποδέσμευση των χρημάτων τους.

Ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση ελήφθη ώστε να δοθεί μια δημοσιονομική ανάσα για ένα μικρό χρονικό διάστημα διμήνου –εν είδει προσωρινού δανεισμού– ενώ παράλληλα διασφαλίζονται τα διαθέσιμα των δήμων και η λειτουργία τους.  

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Μάρδας και οι δήμαρχοι στάθηκαν στο τι έχει γίνει τώρα και τι έχει αλλάξει για τη χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να είναι απαραίτητη μια τέτοια απρόσμενη κίνηση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ιδιαιτέρως επέμεινε στο ότι δεν προηγήθηκε διάλογος της κυβέρνησης ή έστω μια ενημέρωση λίγο προτού ληφθεί αυτή απόφαση.

Για την αιφνιδιαστική κίνηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολόγησε ότι «ο προϋπολογισμός της χώρας δεν εξελίσσεται με τον προβλεπόμενο τρόπο, τα έσοδα δεν είναι αυτά που είχαμε προβλέψει».

Πέρα από όλα τα άλλα, τίθενται και νομικά θέματα για τη διαδικασία, καθώς οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν αυτή την –υποχρεωτική όπως επισημαίνεται στην ΠΝΠ– κατάθεση. Ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι η νομική υπηρεσία του κάθε δήμου ξέρει πώς θα χειριστεί το κάθε ζήτημα. 

Πολλοί από τους δημάρχους πάντως θεωρούν ότι το κράτος –που έτσι και αλλιώς είχε περικόψει πόρους προς την Αυτοδιοίκηση, πάνω από 60% τα τελευταία χρόνια– φτάνει στο σημείο να σταματά τη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μέχρι τώρα δίνουν στους δήμους ό,τι χρειάζεται, αλλά για κάποια ποσά που έχουν να λάβουν γίνεται μια μικρή μετάθεση της καταβολής τους από το κράτος. Πάντως ο κ. Μάρδας κατηγορηματικά απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για κούρεμα των διαθεσίμων των δήμων.

Στη συνεδρίαση τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος ζήτησε κανένας δήμος να μη δώσει αυτά τα χρήματα στο κράτος και πρότεινε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αρχής γενομένης με μια προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή.

«Ούτε 1 ευρώ και ας με βάλουν φυλακή»

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στην Ένωση, κ. Απόστολος Κοιμήσης σημείωσε σε υψηλούς τόνους: «Δεν θα δώσω ούτε 1 ευρώ από τον δήμο Αμφιλοχίας και ας με βάλουν φυλακή. Αν γίνει αυτό που λέει η κυβέρνηση, κανείς δεν θα δίνει στους δήμους πίστωση για συσσίτια, για ανταλλακτικά και για ανάγκες σχετικές με την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ»

Παράλληλα έκανε και μία πολιτική εκτίμηση. Θεωρεί ότι η δέσμευση των διαθεσίμων γίνεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να εκτεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος«Με την υπογραφή του η κυβέρνηση δίνει σήμα στους δημάρχους που έχουν αναφορά στον ίδιο χώρο με τον Πρόεδρο να προχωρήσουν στην υλοποίηση της ΠΝΠ» υπογράμμισε.

Η πρόσκληση στον κ. Μάρδα για να δώσει εξηγήσεις έγινε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη καθώς τόσο δήμοι όσο και δημοτικές παρατάξεις και εκπρόσωποι εργαζομένων έχουν ξεσηκωθεί θεωρώντας ότι διακυβεύεται η λειτουργία των ΟΤΑ ως προς τον προγραμματισμό έργων, αλλά ακόμα ως προς τη διαδικασία μισθοδοσίας. Πολλοί θέτουν και ζήτημα αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για προσφυγή στο ΣτΕ.

Αντιδράσεις


Το περιεχόμενο της ΠΝΠ κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ –το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε στη 13:00 και άκουσε μετά τις 16:00 τον κ. Μάρδα που έδινε εξηγήσεις για την αναγκαιότητα της κυβερνητικής ενέργειας– και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός.

«Σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αποφάσισαν και διέταξαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα, στην Τράπεζα της Ελλάδας.

»Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά...). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες»
 δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Παράλληλα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ενημέρωσε την επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ κυρία Κορίνα Κρέτσου για τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία σε παρέμβασή της, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο ζήτημα, ανέφερε ότι η πολιτική κοινωνικής συνοχής στους ΟΤΑ πρέπει να συνεχιστεί.

Εξάλλου μετά τη δημοσίευση χθες, Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΝΠ, διακόπηκε για σήμερα, Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο καταδίκασε την απόφασή αυτή και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος κ. Καμίνης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Καραμέρος: Υποκριτική η στάση των αυτοδιοικητικών για την μεταφορά των αποθεματικών
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Περιφέρεια Αττικής, απο την οποία ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος δήλωσε ότι «κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης».

«Καταστροφολογούν, διαδίδοντας ψευδώς, ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα. Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμέρος.


Μπουτάρης στον ΒΗΜΑ FM 99,5: «Αψυχολόγητη» η απόφαση


«Αψυχολόγητη» χαρακτήρισε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση των δήμων για την ΠΝΠ.

Προσδιόρισε δε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Θεσσαλονίκης που δεσμεύονται σε 14 εκατ. ευρώ.

Αντίθετος και ο δήμαρχος Πάτρας

Την αντίθεσή του στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασε σήμερα, Τρίτη, ο δήμαρχος κ. Κώστας Πελετίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελετίδης, «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Πατρέων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει «τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές».

Αναφερόμενος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο κ. Πελετίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει σήμερα αυτά που κατήγγειλε χθες» και πρόσθεσε ότι «στόχος της είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές, αποπληρώνοντας στο ακέραιο και στο διηνεκές όλες τις δόσεις του κρατικού χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός».
 
BHMA
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)