Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Καρέ καρέ πώς έπεσε το ελληνικό F-16 στην Ισπανία (pics+video)

Καρέ καρέ πώς έπεσε το ελληνικό F-16 στην Ισπανία (pics+video) Παγκόσμιο σοκ και δέος έχει προκαλέσει το τρομακτικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όταν διθέσιο ελληνικό F-16 συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου, σκοτώνοντας τους δύο χειριστές και παρασύροντας στον θάνατο ακόμη οκτώ αεροπόρους από τη Γαλλία.




Το διθέσιο ελληνικό F-16 Block 50, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά που μεταστάθμευαν στην αεροπορική βάση Lol Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), είχε μόλις εντολή για απογείωση. Ήταν 16:40, ώρα Ελλάδος, της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της πιο δύσκολης φάσης στην πτήση, και μόλις το ελληνικό F-16 είχε ξεκολλήσει από τον αεροδιάδρομο, για κάποιον άγνωστο λόγο το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος έφυγε προς τα δεξιά και συνετρίβη στην πίστα της αεροπορικής βάσης.


Οι δύο Έλληνες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή ο σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με έναν γιο, και ο σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με έναν γιο και μία κόρη, σκοτώθηκαν την ώρα που το F-16 χτύπησε στο έδαφος.



Αμέσως μετά τη συντριβή του, δεδομένου ότι βρισκόταν στη φάση της απογείωσης και κινούνταν με τη μέγιστη ταχύτητα, το F-16 μετατράπηκε σε μια πύρινη μπάλα, που παρέσυρε τουλάχιστον άλλα πέντε γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που ήταν έτοιμα να απογειωθούν για να λάβουν μέρος στην άσκηση και χτυπώντας πάνω σε ελικόπτερα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην πίστα της βάσης Los Llanos. Από το πρωτοφανές δυστύχημα, εκτός από τους δύο έμπειρους Έλληνες πιλότους, έχασαν τη ζωή τους ακόμη οκτώ Γάλλοι αεροπόροι, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν μέσα στα μαχητικά τους, έτοιμοι για απογείωση, και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν όταν το φλεγόμενο F-16 Block 50 έπεσε πάνω τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:
Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.
Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.
Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

e-daily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)