Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΛΠΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ

Με την προσφυγή των τεσσάρων τραπεζών εξασφαλίζεται η ρευστότητα, για να μην πέσει θύμα εκβιασμών η νέα κυβέρνηση
 Μια συνηθισμένη στην τραπεζική αγορά διαδικασία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν οι γνωστοί μηχανισμοί προπαγάνδας της ΝΔ για να σπείρουν τον τρόμο και τον φόβο σε καταθέτες και επιχειρήσεις. Να τους κάνουν να πιστέψουν ότι και μόνο με τη... σκέψη πως έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αδειάζουν οι τράπεζες.
Η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας ρευστότητα περί τα 5 δισ. ευρώ. Και την Παρασκευή ακολούθησαν άλλες δύο τράπεζες, με το συνολικό ποσό να ανεβαίνει στα 9,5 δισ. ευρώ. Το αίτημα θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η εκταμίευση θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει και το ρίσκο.

Την προσφυγή στον ΕLA επέβαλαν εκροές καταθέσεων γύρω στα 7 με 7,5 δισ. ευρώ, για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων, παραγγελίες στο
εξωτερικό και πιθανότατα μετακίνηση κεφαλαίων από εφοπλιστές και πολυεθνικές, που κερδοσκοπούν μετακινώντας τα κεφάλαιά τους.

Το 2012 οι χρηματοδοτήσεις μέσω ELA έφθασαν στα 90 με 100 δισ. ευρώ και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (Μαΐου και Ιουνίου) έφυγαν 20 δισ. ευρώ και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι.

Έγκυροι χρηματιστηριακοί και οικονομικοί παράγοντες, σε σχετικές ερωτήσεις για το τι σημαίνει η προσφυγή των τεσσάρων τραπεζών στον προβλεπόμενο μηχανισμό ELA, διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, είναι θετική εξέλιξη γιατί ανοίγει γραμμή ρευστότητας.

Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι λόγω των εκλογών η ύπαρξη ανοικτής γραμμής ρευστότητας αποτρέπει κινδυνολογικά παιγνίδια, που στόχο έχουν να φοβηθεί ο πολίτης και να ψηφίσει κατεστημένα κόμματα.

Πολύ περισσότερο, οι τράπεζες ενδεχομένως να έδρασαν προληπτικά, ώστε να μην υπονομευτεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Και να μη βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο η νέα κυβέρνηση με ομόλογα που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν -η αξία των οποίων είναι κάποια δισεκατομμύρια ευρώ- και με το Ταμείο να είναι άδειο.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τον κάθε άλλο παρά καθαρό ρόλο που έπαιξε σε τέτοιες στιγμές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που αντί να καθησυχάζει τον κόσμο έριχνε λάδι στη φωτιά... Κυριολεκτικά, κινδυνολογούσε.

Οι αθλιότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει το μέτρημα. Και ο κόσμος θα πρέπει να μην παγιδευτεί με φήμες, που είναι όλες κατευθυνόμενες. 

paron.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)