Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ


Νίκου Κατσαρού
Επιστημονικού Συνεργάτη ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Η αιθαλομίχλη επεκράτησε στην διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά απο μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση δεν έφεραν  το ποθητό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (όριο συναγερμού;).

Και εδώ είναι το ερώτημα: δηλαδή όταν οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία; Επιτέλους πρέπει να γίνει γνωστό οτι  τα όρια δεν είναι όρια ασφαλείας αλλά όρια ανοχής και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στις θερμοκρασίες γύρω από την ανώτατη τιμή.

Ενώ η αιθαλομίχλη επικρατούσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα μετρήσεις δεν γίνονταν σε άλλες πόλεις
όπως Αγρίνιο, Ορεστιάδα, Πύργο, κ.α. παρά την ορατή αιθαλομίχλη στις παροχές αυτές. Επίσης γίνονται μετρήσεις μόνο για τις τιμές των  μικροσωματιδίων με μέγεθος 10 εκατομμυριοστών του μέτρου και όχι για τα μικρότερα των 5μ, των 2,5μ και 1μ (εκατομμυριοστού του μέτρου), ενώ είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων τόσο πιο επικίνδυνα είναι και αυτό διότι εισπνεόμενα περνούν από τους πνεύμονες στο αίμα λόγω μεγέθους και μεταφέρουν στο αίμα μια σειρά από τοξικές ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι και άλλες τοξικές ουσίες που οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα με καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι γνωστές: κυρίως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ασθματικές καταστάσεις και επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στο κόκκινο την χώρα μας τα τελευταία τρια χρόνια στους θανάτους απο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  που οι ειδικοί το αποδίδουν και στην αιθαλομίχλη.
Μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δείχνουν ότι οι δαπάνες στην δημόσια υγεία απο την αιθαλομίχλη είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους απο τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Κα όμως, η κυβέρνηση επιμένει  σε αναποτελεσματικά μέτρα και διάφορους πειραματισμούς που επιβαρύνουν τελικά την υγεία μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μεγάλες πόλεις εκτός από την αιθαλομίχλη έχουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα που δρουν αθροιστικά μαζί με την αιθαλομίχλη. Είναι δε γνωστό ότι η άπνοια, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τόσο την αιθαλομίχλη όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυτοκινήτων.

Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας καλά κρατεί. Όλοι έχουμε παρατηρήσει με τσεκούρια, πριόνια και κάθε άλλου είδους κοπτικά μέσο, διάφοροι παραβάτες να καταστρέφουν ότι πράσινο έχει απομείνει στην χώρα μας με τις αρμόδιες αρχές στις περιφέρειας να απαντούν ότι οι δασοφύλακες δεν επαρκούν. Όλα τα είδη ξύλων έχουν την ίδια περίπου θερμογόνο δύναμη εφ όσον είναι ξερά, εάν όμως είναι χλωρά είναι περισσότερο τοξικά και συνολικά με μικρότερη θερμογόνο δύναμη.

Όσον αφορά τις συμβουλές ειδικού πνευμονολόγου ότι την αιθαλομίχλη εμείς την παράγουμε και ότι θα πρέπει να περιορίζουμε την χρήση σόμπας και τζακιού, για όσους την έχουν ανάγκη είναι ανεύθυνη, ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Είναι η ίδια ανεύθυνη  συμβουλή που δίνει και η κυβέρνηση κάθε φορά που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη. Όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κλπ η συμβουλή αυτή δεν μπορεί να ισχύει.

Η κυβέρνηση έπρεπε να δράση προληπτικά για ελέγχους και προδιαγραφές για τις κάθε είδους παλέτες που κυκλοφορούν  και προδιαγραφές μαζί με πιστοποίηση για τις κάθε είδους σόμπες και τζάκια που κυκλοφορούν καθώς και τα άλλα συστήματα θέρμανσης που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά. Πριν λίγες μέρες  η απερχόμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα σύσκεψης αρμοδίων παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ. Τα μέτρα  ήταν: Α. Έλεγχοι στους καυστήρες βιοτεχνιών (αρτοκλιβάνους, εστιατόρια κλπ) Β. Έλεγχοι  στα καύσιμα υλικά (παλέτες, κλπ ) Γ. Έλεγχοι για αποτροπή της λαθροϋλοτομίας. Δ Αγορά συσκευών μέτρησης μικροσωματιδίων. Ε. Έλεγχοι  στις κάθε είδους ξυλόσομπες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όλα αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και όχι όταν γέμισε η αγορά με ξυλόσομπες χωρίς προδιαγραφές, με χαμηλής ποιότητας καύσιμα υλικά  και ο καθένας έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για την αιθαλομίχλη γιατί δεν υπήρχαν όργανα μέτρησης και η λαθρούλοτομία είχε απογυμνώσει ότι πράσινο έχει απομείνει.

Δεν αρκούν οι προσευχές για βροχές ή επικράτηση δυνατών ανέμων ή οι εξαγγελίες μέτρων για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης αλλά η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων γιατί η αιθαλομίχλη αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία μας! 

(Εστάλη από αναγνώστη μας)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)