Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μετρό: Πώς επιστρέφουν από το παράθυρο οι 280 απολυμένοι

116518-t_77761_102146.jpgΤου Δημήτρη Δελεβέγκου

2009. Λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και σε διάστημα μόλις 23 ημερών, το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) προσέλαβε «από το παράθυρο» 210 άτομα.  Πρόκειται για προσλήψεις που με έρευνά του, τον Μάρτιο του 2010, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έκρινε παράνομες.
Και όχι άδικα, καθώς αριθμός αυτών είχε στηριχθεί, μεταξύ άλλων, σε βιογραφικά και αιτήσεις πρόσληψης με χειρόγραφες σημειώσεις όπως «έχεις καμιά θέση κατά νου;» «την είδε ο πρόεδρος» και… αξιοκρατικά κριτήρια, όπως ο κωδικός ψηφοφόρου και ο τόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Ένα τέτοιο έγγραφο που είχε αποσταλεί με φαξ στο γραφείο του τότε διευθυντή της
ΑΜΕΛ αποκαλύπτει σήμερα το capital.gr (βλ. φωτο).
Στο πλαίσιο αυτό, τo 2010 βάσει του πορίσματος Ρακιντζή και με την ελληνική χρεοκοπία να βρίσκεται προ των πυλών η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις προκλητικές αυτές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί προεκλογικά, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2009.
Έτσι, οι συνολικά 285 (στις αρχικά 210 προσλήψεις προστέθηκαν περίπου 75 ακόμη) εργαζόμενοι είδαν την πόρτα της εξόδου.
Από το παράθυρο
Ύστερα από μία πενταετία, οι 285 που απομακρύνθηκαν το 2010 από το μετρό, με τροπολογία –που ψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ-που εμπεριέχεται στο νόμο 4316 για την ίδρυση «παρατηρητηρίου άνοιας» επιστρέφουν στην εταιρεία «από το παράθυρο».
Όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιούν ήδη τα πρώτα διερευνητικά τηλεφωνήματα σε βουλευτικά γραφεία, ζητώντας να μάθουν πότε και με ποιο τρόπο θα εκκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης.
Ωστόσο, η διάταξη- που αντιστοιχεί στο άρθρο 117 του νόμου για το παρατηρητήριο άνοιας- προβλέπει την επιστροφή των 285 στον οργανισμό βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Όπως προβλέπει η τροπολογία, «οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΜΕΛ των οποίων η σύμβαση έληξε από 1/1/2010 έως και 31/12/2010» μπορούν να ενταχθούν στις κενές οργανικές θέσεις της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σύμφωνα με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους, εφόσον υφίστανται αντίστοιχες ανάγκες της εταιρείας μετά από εισήγηση του δ.σ. της εταιρείας.
Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν, σε πρώτη φάση, όλα θα κριθούν από το «φωτογραφικό» χαρακτήρα της εισήγησης που θα καταρτίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ. Εάν δηλαδή, η εισήγηση θα δίνει έμφαση στην εμπειρία ή στην εκπαίδευση, καθώς δεν εκπαιδεύτηκαν όλοι όσοι προσελήφθησαν προεκλογικά στην ΑΜΕΛ.
Την εισήγηση, σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, θα πρέπει να διαδεχθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, για την ένταξη στην ΣΤΑ.ΣΥ απαιτείται πρόσκληση της εταιρείας και αντίστοιχο αίτημα των ενδιαφερομένων.
Τέλος, η νομιμότητα της διαδικασίας και των δικαιολογητικών θα ελέγχεται από το  ΑΣΕΠ, το «οποίο θα ανάψει απλώς το πράσινο φως στις κοινές υπουργικές αποφάσεις και την απόφαση του δ.σ. της ΣΤΑΣΥ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της δημόσιας διοίκησης.
«Με τον τρόπο αυτό το ΑΣΕΠ έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο» ρουσφετολογικών προσλήψεων» διευκρινίζουν. Βέβαια, λόγω της προεκλογικής περιόδου οι υπηρεσιακές μεταβολές «παγώνουν» και γι’ αυτό η εκπλήρωση του συγκεκριμένου «ρουσφετιού» θα μεταφερθεί στα στελέχη της (όποιας) επόμενης κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, στους απολυμένους του 2010 ανήκουν συγγενείς πρώτου βαθμού πρωτοκλασάτων στελεχών της συνδικαλιστικής και πολιτικής σκηνής όλων των «αποχρώσεων».
Για την ιστορία, ας αναφερθεί ότι σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΕΛ που είχε αποφασίσει τις προεκλογικές προσλήψεις το 2009 έχει αθωωθεί με βούλευμα που εκδόθηκε τέλη 2013-αρχές 2014.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)