Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πώς (και γιατί) θα αποκτήσουν οι τράπεζες ηλεκτρονική πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις

Νομοθετική διάταξη που είχε συμπεριληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι τράπεζες –σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης- προκειμένου να αποκτήσουν On line πρόσβαση με το σύστημα TAXISnet και όλα τα φορολογικά δεδομένων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων είναι άκρως απόρρητο και εμπίπτει στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών, η χορήγηση των δεδομένων επιτρέπεται αν υπάρχει έγγραφη συναίνεση του ενδιαφερόμενου. Αυτό λοιπόν αναμένεται να γίνει. Ενόψει της μαζικής ρύθμισης πάσης φύσεως δανείων –επιχειρηματικών και
μη- ο δανειολήπτης που θα προσέρχεται στην τράπεζα για να τακτοποιήσει την οφειλή του, θα καλείται να υπογράψει ότι συναινεί στο να συνδεθεί ηλεκτρονικά η τράπεζα με την «μερίδα» του στο Taxis και να αντλήσει όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστωθεί:
1.      Η εισοδηματική και η περιουσιακή του κατάσταση
2.      Το ποσό που θα μπορεί να αποδίδει στην τράπεζα για την εξυπηρέτηση του χρέους του αφού ληφθούν υπόψη και οι λεγόμενες «εύλογες δαπάνες»
Η «επικοινωνία» της τράπεζας με την εφορία είναι πλέον απαραίτητη και για άλλες περιπτώσεις. Ακόμη και για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ζητείται εκκαθαριστικό καθώς αυτό επιβάλλει η οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ο δίαυλος επικοινωνίας των τραπεζών με το TAXISnet είναι ήδη ανοικτός. Το ρόλο του μεσολαβητή παίζει η Τειρεσίας ΑΕ. Προς το παρόν όμως, η επικοινωνία γίνεται προς τη μία κατεύθυνση. Δηλαδή, η πρωτοβουλία για το ποια δεδομένα θα σταλούν στις τράπεζες ή θα ληφθούν από τις τράπεζες, γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών. Το υπ. Οικ, στέλνει συνήθως στοιχεία για τις κατασχέσεις καταθέσεων ενώ λαμβάνει πληροφορίες για τους τόκους των καταθέσεων προκειμένου να συμπληρωθούν αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις. Πλέον, οι τράπεζες θα αποκτούν –όταν θα έχουν τις σχετικές υπογραφές από τους ενδιαφερόμενους- τη δυνατότητα να μπουν κατευθείαν στο εκκαθαριστικό του φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)