Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Ακολουθούν οι οικονομικοί όροι με απλουστευμένη επεξήγηση για να γίνουν κατανοητές οι λέξεις που ακούμε καθημερινά και που πολλές φορές αυτές δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν, ενώ αυτές μας καταδυναστεύουν:




 Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους.
Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων:
η χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
 
Bail out είναι ένας οικονομικός όρος που υποδηλώνει τη διάσωση μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, από εξωτερική βοήθεια.
Για παράδειγμα, για να μην καταρρεύσει η Κύπρος οικονομικά, γίνεται bail out
σε αυτήν, που δεν είναι άλλο από μία επιχείρηση διάσωσης, με εξωτερική οικονομική στήριξη και βοήθεια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Eurogroup.
 
Ανακεφαλαιοποίηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία πχ μία τράπεζα, λαμβάνει χρήματα από έξω (και όχι από δικά της κεφάλαια), για να αυξήσει το κεφάλαιό της.
Μία τράπεζα για παράδειγμα, για να μπορεί να δανείζει και γενικά να λειτουργεί, χρειάζεται χρήματα. Αυτά τα χρήματα συνήθως τα έχει από τις καταθέσεις των πολιτών.
Όταν όμως αυτά δεν αρκούν για να συνεχίζει να "πουλάει" τα προϊόντα της, τότε χρειάζεται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση ώστε να συμπληρωθούν τα χρήματα που της λείπουν για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, να μην κινδυνεύει να "στερέψει" από μετρητά και να είναι "υγιής".
Αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση, τότε για να μην πτωχεύσει, μπορεί να αναγκαστεί να κάνει κούρεμα καταθέσεων ώστε να βρει τα χρήματα που της χρειάζονται.

Κούρεμα καταθέσεων είναι μία διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες παίρνουν ένα ποσό από τις καταθέσεις που έχουν οι άνθρωποι σε αυτές.
Το κούρεμα καταθέσεων προσδιορίζεται με ποσοστό. Έτσι αν για παράδειγμα είναι 30%, αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής:
Αν κάποιος έχει 10.000 ευρώ στην τράπεζα, με το κούρεμα, θα του πάρουν το 30%, δηλαδή το ποσό των 3.000 ευρώ.
Αυτό το κάνουν συνήθως όταν οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα χρήματα αφού η χώρα δεν μπορεί να τις στηρίξει κεφαλαιακά και είναι καλύτερα να γίνει αυτό, παρά να κλείσουν (κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρι...)

Haircut είναι το κούρεμα το οποίο χρησιμοποιείται μεταφορικά στον τομέα της οικονομίας.
Υπάρχει το κούρεμα καταθέσεων (deposits haircut), που σημαίνει ότι θα αποσπάσουν κάποια χρήματα από τα λεφτά των καταθετών που βρίσκονται στην τράπεζα.
Επίσης, άλλος τύπος κουρέματος με παραπλήσια εννοιολογία, είναι το κούρεμα χρέους (
debt haircut) το οποίο σημαίνει ότι το χρέος μίας χώρας θα μειωθεί επειδή θα παραγραφεί ένα ποσό. Αυτό συνήθως γίνεται με κούρεμα ομολόγων (ανταλλαγή ομολόγων με τέτοια χαμηλότερης αξίας).

Κούρεμα ομολόγων είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ομόλογα που κατέχουν οι δανειστές, ανταλλάσσονται με άλλα, χαμηλότερης αξίας, ώστε να μειωθεί το χρέος μιας χώρας που τα έχει εκδώσει.
 
Κούρεμα χρέους είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται για να μειωθεί το χρέος μίας χώρας.
Μία χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της, δανείζεται χρήματα από άλλα κράτη ή και από τον ιδιωτικό τομέα, πουλώντας ουσιαστικά σε αυτούς, ομόλογά της.
Όταν για κάποιον λόγο (όπως πχ αν κινδυνεύει με χρεοκοπία), θα πρέπει να μειώσει το χρέος της ώστε να συνεχίζει να "ζει" και να μπορεί να το αποπληρώνει στους δανειστές της, τότε κάνει κούρεμα χρέους με την προϋπόθεση να το δεχτούν οι δανειστές της.
Η σημασία της έννοιας κούρεμα χρέους, δεν είναι άλλη από την εξής:
η μείωση του χρέους της, μέσω ανταλλαγής των παλιών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές, με καινούρια χαμηλότερης αξίας.
Έτσι η χώρα θα χρωστάει λιγότερα χρήματα και οι δανειστές μπορεί να δεχτούν, γιατί ακόμα κι έτσι, τους συμφέρει σε αντίθεση με το να χρεοκοπήσει και να μην πάρουν καθόλου χρήματα.
Για παράδειγμα αν ένα ομόλογο κάνει 10 ευρώ και το έχει αγοράσει ο δανειστής, τότε πχ μετά από 5 χρόνια θα πάρει για αυτό 14 ευρώ (τα νούμερα είναι τυχαία).
Με το κούρεμα χρέους, το κράτος του λέει δώσε μου πίσω το ομόλογο των 10 ευρώ, κι εγώ θα σου δώσω ένα άλλο αξίας 5 ευρώ (50% κούρεμα) και θα στο αποπληρώσω μετά από 5 χρόνια παίρνοντας 7 ευρώ (κούρεμα ομολόγων).
Έτσι ο δανειστής έχει υποστεί ζημιά 5 ευρώ + 2 ευρώ τόκους.

Έλλειψη ρευστότητας είναι μία κατάσταση στην οποία έρχονται οι τράπεζες όταν δεν έχουν άμεσα χρήμα - ρευστό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ ο κόσμος έχει καταθέσει τα χρήματά του σε αυτές, όπως είναι λογικό, αυτές τα εκμεταλλεύονται δίνοντάς τα σε δάνεια.
Έτσι, αν από τα ταμεία της λείπει μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα επειδή τα δάνεισε, τότε έχουμε έλλειψη ρευστότητας και τα λίγα χρήματα που έχει η τράπεζα, δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο ως αντίκρισμα στις καταθέσεις του κόσμου.
Αυτό δυσχεραίνει αν ο κόσμος αρχίζει να τραβάει τις καταθέσεις του εκτός τραπεζών.

Επιμήκυνση χρέους είναι η χρονική παράταση αποπληρωμής πχ ενός δανείου και η βελτίωση όρων αυτού.
Πιο απλά, όταν μία χώρα έχει δανειστεί και έχει προβλήματα στην πληρωμή των δόσεων του δανείου, τότε ζητάει επιμήκυνση χρέους:
θέλει δηλαδή να μεγαλώσει το χρονικό διάστημα που θα ξεχρεώσει, ώστε να της δοθεί περισσότερος χρόνος να βρει λεφτά, να μειωθεί η δόση που δίνει ανά χρονικά διαστήματα και γενικά να της επιβληθούν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής του.
Η επιμήκυνση χρέους κανονικά δεν συμφέρει τους δανειστές, όμως αναγκάζονται να την κάνουνε, μιας και άμα η χώρα χρεοκοπήσει, τότε δεν θα πάρουνε τίποτα.

Δημόσιο χρέος είναι το χρέος που έχει ένα κράτος σε χρήματα.
Για την ακρίβεια, ένα κράτος για να συντηρηθεί, χρειάζεται χρήματα. Αν ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει, τότε δημιουργείται κάποιο χρέος, μιας και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με μόνο τα έσοδά του.
Οπότε για να καλύψει τις ανάγκες του και να καλύψει το κενό εξαιτίας του δημοσίου χρέους που προκύπτει, είτε θα αντλήσει τα χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους με διάφορους φόρους, είτε με εξωτερικό δανεισμό.
Αυτό όμως δεν θα μειώσει το δημόσιο χρέος. Απλά θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες για το τρέχον έτος βάσει του προϋπολογισμού, και μάλιστα, πολλές φορές θα το αυξήσει κιόλας, με αποτέλεσμα πχ του χρόνου να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Για να μειωθεί, θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδά του (θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να παρουσιάζει πλεόνασμα) και μόνο έτσι σταδιακά θα μπορέσει με τα χρόνια να εξαλειφθεί.
Μπορεί να είναι είτε βιώσιμο, είτε μη βιώσιμο.

Μη βιώσιμο δημόσιο χρέος είναι όταν το δημόσιο χρέος, καταστεί αδύνατο να ξεκινήσει να μειώνεται και συνέχεια αυξάνεται.
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται όταν ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα. Πιο απλά, όταν συνέχεια τα έξοδα ενός κράτους είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε αυξάνεται και το δημόσιο χρέος.
Στην αντίθετη περίπτωση, μειώνεται.
Τώρα, όταν δεν υπάρχει "προοπτική" να αρχίζει να μειώνεται και μπαίνει το κράτος σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενης αύξησης του δημοσίου του χρέους, τότε αυτό γίνεται μη βιώσιμο.
Δηλαδή το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, είναι το χρέος που δεν έχει ελπίδα να ξεκινήσει να μειώνεται, παρά μόνο να αυξάνεται θεωρητικά "επ' άπειρον".

Δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ουσιαστικά το έλλειμα χρημάτων που υπάρχει στο δημόσιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν κέρδη, αλλά ζημίες.
Πιο αναλυτικά, το κράτος έχει έξοδα και έσοδα όπως ακριβώς μια επιχείρηση.
Αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε υπάρχει ζημία.
Αυτή η ζημία λοιπόν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα.

ΑΕΠ είναι τα αρχικά των λέξεων Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ουσιαστικά το αεπ είναι το χρηματικό σύνολο όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράχθηκαν σε μία χώρα.
Όλες οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μιας χώρας που παράχθηκαν, αντιστοιχούν σε κάποιο χρηματικό ποσό. Το σύνολο των χρημάτων αυτών, αποτελούν το αεπ.
Το ΑΕΠ μετριέται ανά έτος και ουσιαστικά δηλώνει τη συνολική παραγωγική δύναμη μιας χώρας και το άθροισμα της αξίας όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που η χώρα παρήγαγε σε ένα έτος.

Όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερα.

Ομόλογα είναι κάποιοι τίτλοι που μπορεί να εκδίδει το δημόσιο ή κάποιοι οργανισμοί - τράπεζες, κλπ ώστε να έχουν άμεση εισροή χρημάτων.
Είναι κάτι σαν δανεισμός χρημάτων από τον κόσμο.
Τα ομόλογα είναι ουσιαστικά κάποιοι τίτλοι, που βγαίνουν προς πώληση στον κόσμο. Για να τα αγοράσει ο κόσμος και να βγει και αυτός κερδισμένος, του δίνουν κάποιο ποσοστό κέρδους.
Ο κόσμος αγοράζει τα ομόλογα ώστε να αυξήσει το κεφάλαιό του, με την προϋπόθεση όμως ότι θα του επιστραφούν τα χρήματά του συν το κέρδος που ορίζουν τα ομόλογα, μετά από κάποια χρόνια.
Έτσι το κράτος βάζει άμεσα στα ταμεία του τα χρήματα που πήρε από την πώληση αυτών, τα χρησιμοποιεί και μετά από χρόνια τα επιστρέφει με προσαύξηση, σε αυτούς που αγοράσανε τα ομόλογα.
Βέβαια ενέχουν και κάποιο ρίσκο: για παράδειγμα τώρα στην οικονομική κρίση, με το κούρεμα που έγινε, οι άνθρωποι, οι οργανισμοί, κλπ που κατείχαν ομόλογα του δημοσίου χάσανε περίπου τα μισά λεφτά από το κεφάλαιο που "επένδυσαν" αγοράζοντάς τα.

Ευρωομόλογα είναι ουσιαστικά τα ομόλογα τα οποία κατέχουν από κοινού όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ξεχωριστά σαν κράτη.
Ένα κράτος μπορεί να κατέχει ομόλογα ώστε να τα αγοράζουν άλλα κράτη και έτσι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά να δανείζεται (γιατί μετά θα πρέπει να τα αποπληρώσει στους αγοραστές των ομολόγων του).
Το ευρωομόλογο τώρα, εκδίδεται όχι από ένα κράτος αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από κοινού από όλα τα κράτη μέλη της), με αποτέλεσμα όταν κάποιος το αγοράζει, να "εισέρχεται" χρήμα σε όλα τα κράτη μέλη και έπειτα να αποπληρώνεται πάλι από όλα τα κράτη μέλη, σαν μία "γροθιά".

Πιστοληπτική ικανότητα είναι η δυνατότητα που έχει για παράδειγμα ένα κράτος, στο να δανειστεί κάποια χρήματα.
Είναι ένας "δείκτης" που δείχνει πόσο ικανή είναι μία χώρα να αποπληρώσει τα ποσά που θέλει να δανειστεί.
Η πιστοληπτική ικανότητα όπως αντιλαμβάνεστε, καθορίζεται από την οικονομική κατάσταση μία χώρας: πόσα λεφτά χρωστάει, αν πηγαίνει καλά η οικονομία της, αν είναι άνετη στο να ξεχρεώνει τα δανεισθέντα, κλπ.
Όταν λέμε ότι υπάρχει μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα, εννοούμε ότι πχ το κράτος δεν έχει καθόλου καλά οικονομικά χαρακτηριστικά με κίνδυνο να μην μπορεί να αποπληρώσει τα λεφτά που θέλει να δανειστεί, κι έτσι δύσκολα θα του δανείσουν.
 
PSI είναι ένας οικονομικός όρος προερχόμενος από τα αρχικά των λέξεων Private Sector Involvement (Εμπλοκή Ιδιωτικού Τομέα)
Πρόκειται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό μίας χώρας και για την ακρίβεια, στην αγορά ομολόγων της.
Πιο συγκεκριμένα, τράπεζες, επενδυτικές - ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία εσωτερικού - εξωτερικού, κλπ αποτελούν τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς το
PSI, μόνο κράτη θα δανείζανε μία χώρα.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο μία χώρα αποκτάει επιπλέον χρήματα μιας και έχει περισσότερους δανειστές.

Spreads είναι ένας οικονομικός όρος που ακούστηκε πολύ στην Ελλάδα.
Δείτε τώρα τι ακριβώς είναι τα spreads:
Μία χώρα όπως πχ η Γερμανία δανείζεται με επιτόκιο 2% και δανείζει σε άλλη χώρα αυτά τα λεφτά.
Αν το επιτόκιο δανεισμού μιας χώρας είναι 5% (3% μεταφρασμένο σε 300 μονάδες μιας και το κάθε 1% μεταφράζεται σε 100 μονάδες του
spread. + 2% της Γερμανίας), τότε αυτό σημαίνει ότι τα spreads της είναι 300 μονάδες.
Δηλαδή είναι το επιτόκιο δανεισμού της (3% = 300 μονάδες), χωρίς το επιτόκιο δανεισμού της χώρας (της Γερμανίας) από την οποία δανείστηκε (2%).
Όταν λέμε ότι εκτινάχθηκαν τα
spreads της Ελλάδας πχ στις 1600 μονάδες, εννοούμε το εξής: 

♦ έστω δανειζόμαστε από τη Γερμανία

♦ η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και μας δίνει αυτά τα λεφτά με κάποιο επιτόκιο (ανάλογα με το ρίσκο)

♦ άρα για να έχουνε φτάσει τα
spreads μας στις 1600 μονάδες, σημαίνει ότι μας δανείζει με επιτόκιο 16% +2% = 18%

Είναι πολύ απλά η διαφορά επιτοκίου του δανειζόμενου με τον δανειστή, μεταφρασμένη όχι σε ποσοστό αλλά σε 100στάδες για κάθε 1% διαφορά.

EFSF είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόκειται για ένα ταμείο με πολλαπλούς ρόλους.
Το
efsf δημιουργήθηκε για να παρέχει χρηματοδότηση και γενικά οικονομική βοήθεια σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, κράτη μέλη που μπορεί να μην μπορούν να δανειστούν χρήματα (να βγουν στις αγορές, κλπ) τα στηρίζει το ταμείο αυτό.
Τα αρχικά EFSF προέρχονται από τις λέξεις European Financial Stability Facility.


ESM είναι τα αρχικά των λέξεων European Stability Mechanism και πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Είναι ουσιαστικά ένας εξελιγμένος μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των των κρατών μελών της, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή και που δεν μπορούνε να βγούνε στις αγορές για να δανειστούνε.
Ο
esm πρόκειται να αντικαταστήσει τον EFSF, ως μία πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

ΔΝΤ είναι το λεγόμενο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (από αυτές τις λέξεις προέρχεται η συντομογραφία αυτή), το οποίο είναι στην ουσία ένας διεθνής οργανισμός.
Το ΔΝΤ αποτελείται από 29 χώρες.
Έχει σαν σκοπό την επίβλεψη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την παροχή οικονομικής βοήθειας και την παροχή τεχνικής βοήθειας (για να εξυγιανθεί η οικονομία μιας χώρας) σε χώρες που χρειάζονται χρήματα και που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Στην ουσία το ΔΝΤ είναι ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν οικονομικά και οι 29 χώρες ώστε να "στηρίξουν" χώρες με προβλήματα στην οικονομία τους και να εξυγιανθούν.
Αλλιώς μπορεί να το έχετε ακουστά και ως
IMF (International Monetary Fund) που είναι η διεθνής ονομασία του.

Τρόικα είναι μία επιτροπή για να το πούμε πολύ απλά, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι ρωσική λέξη και σημαίνει "η άμαξα που την σέρνουνε 3 άλογα".
Πρόκειται για μία τριμελή επιτροπή που μπορεί να ρυθμίζει οικονομικά, διοικητικά, ελεγκτικά και άλλα τέτοια θέματα.
Τώρα σε καιρό οικονομικής κρίσης, η τρόικα ρυθμίζει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, κλπ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Μνημόνιο είναι μία έκθεση - αναφορά - έγγραφο το οποίο υπογράφουν δύο μεριές: αυτή που το επιβάλλει και αυτή που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Πρόκειται για μία σειρά από μέτρα τα οποία επιβάλλει ο Α ο οποίος "κρατάει στη ζωή" τον Β, ώστε ο Β να μπορέσει να εξυγιανθεί. Αν ο Β δεν το τηρήσει, τότε είναι πολύ πιθανόν ο Α να σταματήσει να τον βοηθάει κι έτσι να επέλθει το μοιραίο.
Για παράδειγμα, εν καιρό οικονομικής κρίσης, τα κράτη που έχουν οικονομικά προβλήματα υπογράφουν μνημόνια ώστε να δεσμευτούν ότι θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που θα τους υποδειχθούν, ώστε να καταφέρουνε να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίζουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια για να μην καταρρεύσουν.
Είναι δηλαδή σαν ένα συμβόλαιο με κάποιους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η μεριά που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Αυτός που επιβάλλει το μνημόνιο, είναι στην ουσία σαν να επεμβαίνει στη διακυβέρνηση μίας χώρας, μιας και ορίζει σε μεγάλο βάθος τι θα λειτουργήσει και πως.

Πτώχευση είναι μία κατάσταση στην οποία μπορεί να επέλθει ένα άτομο, μία επιχείρηση ή ακόμα και το κράτος, που δεν μπορεί να πληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Τέτοιες υποχρεώσεις μπορεί να είναι κάποια δάνεια, προμηθευτές, μισθοί, κλπ.
Υπάρχει η πτώχευση κράτους κατά την οποία το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές του ούτε όμως μπορεί να εκπληρώσει τις εσωτερικές της οικονομικές υποχρεώσεις όπως είναι μισθοί, συντάξεις, κλπ
Αντίστοιχα υπάρχει η πτώχευση επιχείρησης κατά την οποία τα χρέη μιας επιχείρησης ή μέρος αυτών παραγράφονται, και η πτώχευση ατόμου.
Μπορεί να υπάρχει η άτακτη πτώχευση - χρεοκοπία κατά την οποία σταματάνε τα πάντα, ή η ελεγχόμενη κατά την οποία αναζητούνται διευκολύνσεις για να καταφέρει πχ το κράτος να ορθοποδήσει.

Πτώχευση κράτους είναι η κατάσταση στην οποία μπορεί να επέλθει ένα κράτος, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις και να τις αποπληρώσει.
Κατά την πτώχευση κράτους, το κράτος σταματάει να πληρώνει τους δανειστές και τα χρέη παραγράφονται, κάνει στάση πληρωμών (σταματάει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, κλπ) και γενικά σταματάει να ανταποκρίνεται στις εσωτερικές και εξωτερικές οικονομικές του υποχρεώσεις (άτακτη πτώχευση - χρεοκοπία).
Η μόνη πηγή εσόδων πλέον κατά την πτώχευση, είναι τα εσωτερικά εισοδήματα, μιας και χάνει την αξιοπιστία του και δεν το δανείζει κανένας.
Αντίστοιχα τυχόν κεφάλαια σε ένα πτωχευμένο κράτος, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης, φεύγουν στο εξωτερικό.
Η ζημιά για τους απλούς πολίτες είναι ανυπολόγιστη και για να ξαναπατήσει το κράτος στα πόδια του μετά από πτώχευση, απαιτεί επώδυνες θυσίες για τους πολίτες του και παίρνει πολύ χρόνο.
Στον αντίποδα υπάρχει και η ελεγχόμενη πτώχευση - χρεοκοπία κατά την οποία αναζητούνται διάφορες διευκολύνσεις ώστε να καταφέρει το κράτος να ορθοποδήσει και να λειτουργήσει πάλι κανονικά.

Επιλεκτική χρεοκοπία είναι μία κατάσταση η οποία συμβαίνει όταν δεν μπορεί να αποπληρωθεί μέρος των υποχρεώσεων πχ μίας χώρας.
Το κύριο χαρακτηριστικό της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι ότι αν και δεν πληρώνεται ένα μέρος των υποχρεώσεων, ένα άλλο μέρος αυτών πληρώνεται κανονικά.
Για παράδειγμα μία χώρα μπορεί να μην μπορεί να πληρώσει όλα της τα δάνεια, τους μισθούς, κλπ, οπότε πχ δεν θα πληρώσει κάποιους δανειστές, ενώ κάποιους άλλους δανειστές, μισθούς, κλπ μπορεί να συνεχίζει να τους πληρώνει κανονικά.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)