Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΦΑΔΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ



ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ
Η κυβέρνηση πνιγμένη στα αδιέξοδα της και σαστισμένη από τις σοκαριστικές σε βάρος της δημοσκοπήσεις, περνάει φάση νευρικής κρίσης, αν όχι και υστερίας, όπως δείχνουν και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του Α. Γεωργιάδη και της Σ. Βούλτεψη αλλά και οι «απρόσμενες» κόντρες υπουργών, με χαρακτηριστική εκείνη μεταξύ Αργ. Ντινόπουλου και Κυρ. Μητσοτάκη.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΥΓΗ
Ο Α. Σαμαράς και το στενό του επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Iskra, επιχειρούν να αντιδράσουν στη δυσχερέστατη κυβερνητική θέση, αναζητώντας κάποια φυγή προς τα μπρός.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Α. Σαμαρά να προετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων υποτυπωδώς, έστω, «χαλάρωσης» της πίεσης σε μεσαία, κυρίως, στρώματα, το
οποίο, όπβς λένε, δεν αποκλείεται να προωθηθεί ακόμα και αν η τρόικα δεν συμφωνήσει απολύτως με τις κατευθύνσεις του.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΤΡΙΒΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ;
Oι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε και πολύ, αν δούμε τον Α. Σαμαρά να φτάνει στο σημείο να προκαλεί άμεσα μέχρι και εκλογές σε ατμόσφαιρα «τριβών» και «διενέξεων» με την τρόικα. Άλλοι κύκλοι τόνιζαν ότι δεν θεωρούν πιθανή μια τέτοια εξέλιξη ως απάντηση στα εντεινόμενα κυβερνητικά αδιέξοδα.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ
Το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πακέτο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει, όπως φαίνεται, κάποιες υποτυπώδεις φοροελαφρύνσεις όπως: μείωση τεκμηρίου διαβίωσης για αυτοκίνητα, του πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας και των αντικειμενικών αξιών από 15%-30%, και αύξηση των δόσεων και μείωση των προσαυξήσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επεκταθεί, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, έως το 2016 αλλά θα ψαλιδιστεί έως 30%. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι θα θέσει προς διαπραγμάτευση με την τρόικα τη σταδιακή μείωση από το 2015 και πέρα των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, από 26% σε 15% και από 42% σε 32%.

ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Με αυστηρή γραμμή θα παραταχθούν οι επικεφαλής της τρόικας απέναντι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή (26/09) σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.
Στην ουσία η τρόικα απηύθυνε προς την ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο, που προσομοιάζει με τον πρόσφατο εκβιασμό της Κύπρου για τις εκποιήσεις ακινήτων. Στην ουσία η τρόικα προειδοποίησε την κυβέρνηση πως δεν θα ανεχθεί παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης και σκοπιμότητας.
Θέση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι ότι εάν δεν εφαρμοσθούν οι συμπεφωνημένοι στόχοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνει εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος έφτασε να επικαλεστεί ότι υπάρχουν 1000 προαπαιτούμενα από το συμφωνημένο πρόγραμμα, των οποίων εκκρεμεί η υλοποίηση και η οποία είναι επείγουσα.
Το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση, που θα αρχίσει Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που σκοπεύει να εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, ότι σε κάθε περίπτωση «δεν θα δεχθούν απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», και ζητούν να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της χωρίς περικοπές για ένα ακόμη χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, π.χ. στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των μισθών του Δημοσίου και στην περικοπή των επιδομάτων. Οι Βρυξέλλες θεωρούν, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, η οποία μεταξύ άλλων θα επικεντρωθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».
Εξάλλου, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο, χωρίς να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά αυτού του δρόμου.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των "μεταρρυθμίσεων" και των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.
Στο δεύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη από την Ουάσινγκτον θα εξετασθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Για τις Βρυξέλλες, το χρηματοδοτικό κενό του 2015 ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, σε 12 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό σε στα 2 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.
Στη βάση αυτή οι Βρυξέλλες επειμένουν στην αυστηρή υιοθέτηση των γνωστών και απαράδεκτων προδιαγεγραμμένων στόχων που κάνουν αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Το τρίτο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο ή όχι. Πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούσαν ως πολύ πρόωρη μια τελική τοποθέτηση επί του ζητήματος, πριν τον τροϊκανό έλεγχο και έλεγαν πως οι κυβερνητικές τοποθετήσεις για το «τέλος των μνημονίων» είναι βεβιασμένες και έχουν περισσότερο στόχο την εσωτερική κατανάλωση.
Οι ίδιες πήγες τόνιζαν ότι ακόμα πιο βεβιασμένη είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης για διακοπή της χρηματοδότησης το 2015 και 2016 του ΔΝΤ και την απομάκρυνση του τελευταίου από το πρόγραμμα.
Οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα εκτιμούσαν πως η απεμπλοκή της Ελλάδας από νέο μνημόνιο αλλά και από την προγραμματισμένη χρηματοδότηση του ΔΝΤ (μέχρι το 2016) είναι , σχεδόν, αδύνατη. Αν σταματήσει από τις αρχές του 2015 η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και το τελευταίο αποσυρθεί από την Ελλάδα, είναι βέβαιον, μιας και δεν υπάρχει στο πρόγραμμα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέραν του τέλους του 2014, ότι τα επιτόκια δανεισμού των αγορών προς την Ελλάδα, στις οποίες απαραιτήτως θα προσφύγει για την κάλυψη των αναγκών της, θα εκτιναχθούν σε ασύμφορα ύψη.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτα κρίσιμη καμπή και αν θα συνεχίσουμε να έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά, όλες οι εξελίξεις θα κριθούν από τα κέντρα της ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ, με δύο λόγια από το τρίγωνο Βερολίνο Βρυξέλλες Ουάσιγκτον.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιον ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στην ασφυκτική τροχιά της λιτότητας και, με εκείνη ή την άλλη μορφή, τροϊκανή ή όχι, στην τροχιά της σκληρής νεοαποικιακής κηδεμονίας μέχρι τη γενική λεηλασία και εκποίηση της χώρας.
Μόνη διέξοδος για τη σημερινή Ελλάδα είναι η εργατική-λαϊκή κινητοποίηση για γρήγορη ανατροπή στη χώρα, που θα προωθήσει μέχρι τέλους και με ακλόνητη αποφασιστικότητα ένα νέο ριζοσπαστικό προοδευτικό πείραμα, χωρίς ταπεινωτικές αναδιπλώσεις , χωρίς «κωλοτούμπες» και χωρίς απαράδεκτες οπισθοχωρήσεις και αθέμιτους συμβιβασμούς.
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΜΥΤΗΛΗΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)