Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο -και δεν είναι λίγοι- θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Απεναντίας, οι πιθανότητες να συγκεντρωθεί (τελικά) ο αριθμός των 180 βουλευτών είναι περισσότερες από εκείνες που έχει το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της αδυναμίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς δέχεται διάφορες εισηγήσεις.

Μία από αυτές τον προτρέπει να ανοίξει άμεσα και σε θεσμικό επίπεδο τη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντός και εκτός Ελλάδος. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό ότι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις συνδέεται με τις προθέσεις των εταίρων μας, που δεν δείχνουν να επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, μπροστά στο σκηνικό που στήνεται από βουλευτές και μίντια, φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης πρότασης που τον προτρέπει να θέσει θέμα αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επειδή, όμως, μια τέτοια αλλαγή προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, οι υπέρμαχοι της προτάσεως θεωρούν ότι είναι η ευκαιρία ο κ. Σαμαράς να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία για μια γενναία Συνταγματική μεταρρύθμιση. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενίσχυε περαιτέρω την εικόνα του, αφού θα ερχόταν να προστεθεί στην εικόνα του μεταρρυθμιστή πολιτικού. Από τη στιγμή που θα έπεφτε στο τραπέζι το θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτομάτως η όλη συζήτηση θα έμπαινε σε εντελώς διαφορετική βάση, ενώ το κόστος από τη διάλυση της υπάρχουσας Βουλής θα ήταν πολύ μεγαλύτερο για όποιον το αποτολμούσε.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει αμέσως μετά το θέρος να ανοίξει τη συζήτηση της αναθεώρησης. Στην περίπτωση, πάντως, που η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προωθούν άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω της διεξαγωγής εκλογών, που θα είναι αποσυνδεμένες από τις βουλευτικές.

ΥΓ: Μετά το θέρος ο απόλυτος πολιτικός αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό.